ولیعهد سعودی در قاهره

مصر: ولیعهد سعودی، مهمانی عزیز در قاهره است

رئیس جمهور السیسی دیروز در فرودگاه قاهره از ولیعهد سعودی استقبال کرد (واس)
رئیس جمهور السیسی دیروز در فرودگاه قاهره از ولیعهد سعودی استقبال کرد (واس)
TT

ولیعهد سعودی در قاهره

رئیس جمهور السیسی دیروز در فرودگاه قاهره از ولیعهد سعودی استقبال کرد (واس)
رئیس جمهور السیسی دیروز در فرودگاه قاهره از ولیعهد سعودی استقبال کرد (واس)

شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز ولیعهد پادشاهی عربی سعودی سفر منطقه‌ای خود را شامل اردن و ترکیه را با سفر به مصر آغاز کرد؛ جایی که او اوایل دیروز (دوشنبه) جده را در راس یک هیئت بلندپایه رسمی سعودی به مقصد قاهره ترک کرد و در فرودگاه قاهره مورد استقبال عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور این کشور قرار گرفت.
بسام راضی سخنگوی رسمی ریاست جمهوری مصر در این باره گفت که ولیعهد سعودی میهمان عزیز وطن دوم خود یعنی مصر است.
وی افزود: انتظار می‌رود این سفر شامل مذاکرات دوجانبه بین ولیعهد سعودی و رئیس‌جمهور مصر باشد که در آن به کلیات روابط دوجانبه بین دو کشور برادر و راه‌های تقویت آن در زمینه‌های مختلف و همچنین بحث در مورد مسائل سیاسی منطقه ای و بین المللی مورد اهتمام مشترک پرداخته می‌شود. این سفر در چارچوب مشارکت استراتژیک عمیق و تاریخی قاهره و ریاض صورت گرفته است که هدف آن دستیابی به امنیت، ثبات، توسعه و صلح با رویکردی واحد به سود دو کشور، دو ملت برادر و ملت‌های عربی و اسلامی است.
دربار پادشاهی سعودی در بیانیه ای ضمن اعلام آغاز سفر رسمی ولیعهد سعودی به مصر، توضیح داد که این امر بر اساس دستورات خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز و بر اساس اشتیاق وی برای برقراری ارتباط و تقویت روابط بین پادشاهی (و کشورهای برادر) در همه زمینه ها و در پاسخ به دعوت جمهوری عربی مصر، پادشاهی هاشمی اردن و جمهوری ترکیه از شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد و معاون رئیس شورای وزیران کشور صورت می گیرد. در این سفر، وی با سران این کشورها دیدار و در مورد روابط دوجانبه و راه های تقویت آنها در زمینه های مختلف و بحث در مورد موضوعات مورد اهتمام مشترک گفت و گو خواهد کرد.
سفر شاهزاده محمد بن سلمان به قاهره در چارچوب تمایل وی برای تقویت روابط کشورش با کشورهای منطقه و تاکیدی بر اهمیت نقش سعودی و عمق استراتژیک آن در محیط های منطقه ای و عربی است.


رئیس جمهور عبدالفتاح السیسی در دیدار دیروز خود با شاهزاده محمد بن سلمان در قاهره (واس)

سفر ولیعهد سعودی به مصر، چهارمین سفر رسمی وی طی پنج سال گذشته است که نشان دهنده علاقه خاص وی به مصر و نزدیکی ویژه و آشکار بین رهبری دو کشور است. شاهزاده محمد بن سلمان توجه ویژه ای به مصر دارد و این در ادامه نقش محوری سعودی در حمایت از مصر در زمینه های مختلف و علاقه آن به امنیت و ثبات مصر است که در بسیاری از مواضع تاریخی و حمایت سیاسی ریاض از قاهره مشهود بود.
دو کشور روابط اقتصادی نزدیکی دارند و این امر در اعلامیه صندوق سرمایه گذاری عمومی مبنی بر تزریق سرمایه گذاری 10 میلیارد دلاری با همکاری صندوق مستقل مصر با هدف تقویت مبادلات تجاری بین دو کشور مشهود است.
دو طرف همچنین روابط تجاری رو به رشدی دارند، به طوری که حجم مبادلات تجاری دو کشور طی شش سال گذشته (2016 - 2021) بالغ بر 179 میلیارد ریال سعودی (47.71 میلیارد دلار) بوده است و حجم صادرات غیرنفتی سعودی به مصر در سال 2021  با ثبت 7.2 میلیارد ریال (1.9 میلیارد دلار)، 6.9 درصد افزایش یافته است. 
سعودی همچنین 5 میلیارد دلار سپرده نزد بانک مرکزی مصر گذاشته است؛ این اقدام به حمایت سریع نقدینگی خارجی در مصر کمک می کند، از مذاکرات دولت مصر با صندوق بین المللی پول پشتیبانی می کند و ثبات نرخ مبادله پوند مصر را در دوره آینده تضمین می کند.
پادشاهی از طریق صندوق توسعه سعودی، به تقویت تلاش های عمرانی و توسعه ای مصر کمک می کند؛ کمک های صندوق به مبلغ 8846.61 میلیون ریال برای 32 پروژه در بخش های حیاتی برای توسعه و تامین مالی از جمله ساخت جاده ها، توسعه نیروگاه ها، نمک زدایی و تصفیه آب و ایجاد بیمارستان ها و جوامع مسکونی در مصر رسید.
در بعد اقتصادی نیز، صندوق صنعتی سعودی در حمایت و تامین مالی 17 پروژه مشترک با مصر به ارزش بیش از 393 میلیون ریال مشارکت داشته است و 27 کارخانه با سرمایه گذاری مصر در شهرهای صنعتی سعودی در تعدادی از زمینه ها مانند: صنایع لوازم الکتریکی، فلزات، صنایع غذایی، لاستیک و پلاستیک، صنایع پزشکی و غیره فعال است.
پیش بینی می شود که پروژه اتصال برق سعودی و مصر در صورت عملیاتی شدن، به تعدادی از مزایای مشترک برای دو کشور  از جمله افزایش قابلیت اطمینان شبکه های برق ملی، حمایت از پایداری آنها و بهینه سازی قابلیت های تولید موجود در آنها دست یابد.
در زمینه آموزشی نیز دانشگاه بین المللی ملک سلمان در سال 2020 تاسیس شد و یکی از خروجی های برنامه خادم حرمین شریفین برای توسعه شبه جزیره سینا است. این دانشگاه شامل 16 دانشکده و 56 رشته در 3 پردیس هوشمند در شهرهای الطور، راس سدر و شرم الشیخ است و به عنوان یکی از دانشگاه های نسل چهارم هوشمند معرفی شده است که هدف آن ارائه یک تجربه دانشگاهی منحصربه‌فرد است که در آن یادگیری با استفاده از آخرین فن‌آوری‌ها، تجربه کاربردی، دانش نظری، خدمات اجتماعی و توسعه محیطی ترکیب می‌شود.



دولت سعودی تحولات مذاکرات جده دربارهٔ سودان را بررسی کرد

خادم حرمین شریفین در حال ریاست جلسه هیئت دولت (واس)
خادم حرمین شریفین در حال ریاست جلسه هیئت دولت (واس)
TT

دولت سعودی تحولات مذاکرات جده دربارهٔ سودان را بررسی کرد

خادم حرمین شریفین در حال ریاست جلسه هیئت دولت (واس)
خادم حرمین شریفین در حال ریاست جلسه هیئت دولت (واس)

شورای وزیران پادشاهی عربی سعودی در جلسه امروز (سه شنبه) خود به ریاست خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز، تحولات عرصه‌های منطقه ای و بین‌المللی به ویژه اوضاع سودان و روند رایزنی‌های جده با هدف حمایت از راه حل‌های سیاسی در این کشور برادر و نزدیک کردن دیدگاه‌های دو طرف درگیری و توافقات حاصل در مورد آتش‌بس کوتاه مدت و ترتیبات بشردوستانه را بررسی و پیگیری کرد.

در ابتدای جلسه، هیئت دولت مفاد دو نامه دریافتی از سوی خادم حرمین شریفین و ولیعهد و نخست‌وزیر از رئیس‌جمهوری متحد کومور را بررسی کرد.
سلمان الدوسری وزیر اطلاع‌رسانی سعودی نیز گفت: شورای وزیران به همه اقدامات جاری از سوی دولت در روزهای گذشته به ویژه در زمینه تحکیم روابط بین پادشاهی و تعدادی از کشورهای برادر و دوست در سطوح دوجانبه و چندجانبه در زمینه‌های مختلف رسیدگی کرد.
در این زمینه، کابینه دولت از نتایج پنجمین نشست شورای هماهنگی سعودی و عراق در استان جده، امضای یادداشت‌های تفاهم در تعدادی از زمینه‌ها قدردانی و بر عزم دو کشور برادر برای افزایش سرعت همکاری‌ها برای دستیابی به منافع مشترک، افزایش امنیت و ثبات منطقه و تسریع توسعه تأکید کرد.
شورا به مشارکت پادشاهی در هفتاد و ششمین نشست مجمع جهانی بهداشت در ژنو اشاره کرد و گفت: ریاض به دنبال برجسته کردن تلاش‌هایش در کاهش تهدیدات جهانی بهداشت عمومی، یافتن راه‌حل‌هایی در آماده‌سازی و پاسخ به همه‌گیری‌ها، و ابداع برنامه‌هایی برای ارتقای پایداری سلامت انسان است.
وزیر اطلاع‌رسانی سعودی اشاره کرد که شورا تمایل دولت برای توسعه و تنوع بخشیدن به اقتصاد پادشاهی و بهبود محیط سرمایه‌گذاری از طریق برگزاری مجمع سرمایه‌گذاری در مناطق ویژه اقتصادی در ریاض و امضای تفاهم نامه و اعطای مجوز برای شروع کسب و کار در این مناطق را تأیید کرد و گفت: این اقدامات منعکس کننده تغییر کیفی اقتصاد سعودی و رقابت پذیری آن است، همچنین فرصت‌های امیدوارکننده جدیدی را که سرمایه‌گذاری‌های مستقیم را به سمت آن جذب می‌کند، برجسته می‌کند.


روایت کامل ربایش و آزادی شهروند سعودی در لبنان

روایت کامل ربایش و آزادی شهروند سعودی در لبنان
TT

روایت کامل ربایش و آزادی شهروند سعودی در لبنان

روایت کامل ربایش و آزادی شهروند سعودی در لبنان

روزنامه «الشرق الأوسط» به گزارش کامل ربوده شدن و آزادی مشاری المطیری شهروند سعودی در لبنان دست یافت.
آزادسازی این شهروند یکی از موارد موفق اطلاعات ارتش لبنان در رویارویی با باندهای جنایتکار سازمان یافته محسوب می‌شود.
همان‌طور که شاهد بودیم برای اولین بار دستگیری تعدادی از آدم ربایان پس از اکثر عملیات‌ها با آزادی ربوده شدگان بدون دستگیری به پایان رسید.
این عملیات شبکه سازمان‌دهی شده‌ای از آدم‌ربایی‌ها را متلاشی کرد که از کافه‌های بیروت شروع می‌شود و به سرزمین‌های سوریه ختم می‌شود و از چندین منطقه لبنان می‌گذرد که قربانیان آن معمولاً «اتباع خارجی تنها» هستند.
گروهی پنج نفره با لباس نظامی، المطیری را در حالی که در قهوه‌خانه ای در بیروت بود تحت نظر داشتند.
آنها با موسی جعفر که تحت تعقیب امنیتی لبنان است تماس گرفتند و توافق حاصل شد و قربانی «فروخته شد».
پس از خروج المطیری از کافه، پنج آدم‌ربا به تعقیب او می‌پرداختند و برای توقف او در منطقه‌ای متروک به خودروی او ضربه زدند و به او هجوم آوردند و او را از آن بیرون کشیدند و بلافاصله به منطقه بقاع بردند.
آدم ربایان پس از تعویض خودرو به سمت محله الشراونه در حوالی شهر بعلبک حرکت کردند و در آنجا ربوده شده به حزب متعلق به جعفر تحویل داده شد و «حق‌الزحمه» آنها اخذ شد و از آنجا به آن سوی مرز لبنان و سوریه منتقل شد.
راه اطلاعات ارتش لبنان برای تعیین محل اختفای المطیری کارت بانکی وی بود که توسط آدم ربایان ضبط شده بود؛ بعد از اینکه او به آنها رمز عبور اشتباه داد، آن را تحت فشار قرار دادند و رمز صحیح را دریافت کردند.
آنها توانستند چند هزار دلار برداشت کنند. سپس از تلفن او پیامک فرستادند و ۴۰۰ هزار دلار باج خواستند.
برداشت پول اولین سیگنال‌ها و سرنخ‌ها را به نیروهای امنیتی داد و بازشدن خط موبایل فرد ربوده شده برای مدتی شواهد جدیدی به آنها داد.
ارتش شروع به اعمال فشار بر خانواده جعفر در لبنان و خانواده او در محله الشراونه کرد.
در نتیجه این حملات، هفت نفر از افراد دخیل در آدم‌ربایی دستگیر شدند، در حالی که بقیه به عمق خاک سوریه گریختند.
ارتش در حال حاضر به دنبال افراد بیشتری از جمله فردی است که پس از حمله به یک مرکز ذخیره‌سازی کاپتاگون در الشراونه، به سمت یک ایستگاه ارتش تیراندازی کرد.
او علاوه بر افرادی که گمان می‌رود عملیات آدم ربایان را تسهیل کرده‌اند، یکی از دست‌اندرکاران این آدم‌ربایی است.


ریاض و واشنگتن خواستار پایبندی به آتش بس در سودان شدند

تعدادی از شهروندان جلوی شعبه آتش گرفته یکی از بانک ها در جنوب پایتخت (فرانس پرس)
تعدادی از شهروندان جلوی شعبه آتش گرفته یکی از بانک ها در جنوب پایتخت (فرانس پرس)
TT

ریاض و واشنگتن خواستار پایبندی به آتش بس در سودان شدند

تعدادی از شهروندان جلوی شعبه آتش گرفته یکی از بانک ها در جنوب پایتخت (فرانس پرس)
تعدادی از شهروندان جلوی شعبه آتش گرفته یکی از بانک ها در جنوب پایتخت (فرانس پرس)

سعودی و آمریکا خواستار پایبندی دو طرف درگیری به توافق آتش بس موقت در سودان شدند. این توافق از سوی دو طرف جنگ برای رسیدن کمک های بشردوستانه امضا شده بود.
سعودی و آمریکا چهارشنبه (۲۴ مه) در بیانیه ای بر اهمیت توافق آتش بس که به تازگی ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع امضا کردند تاکید کردند.
این بیانیه خاطر نشان کرد «مردم سودان نیاز شدید به کمک های بشردوستانه و بازگشت خدمات اولیه دارند و این امر صرفا با آتش بس موقت امکان پذیر خواهد بود».
این بیانیه پس از آن منتشر می شود که دو طرف درگیری توافق آتش بس را برای دومین روز پیاپی نادیده گرفتند و صبح چهارشنبه درگیری ادامه داشت و صدای شلیک توپ و اسلحه در مناطق پراکنده خارطوم شنیده شده است.
یکی از جنگنده های نظامی ارتش سودان در شهر ام درمان سقوط کرد و یکی از خلبانانش به اسارت گرفته شد. نیروهای پشتیبانی سریع مدعی شدند که این جنگنده را با سامانه پدافندی سرنگون کردند.
از سوی دیگر، نیروهای پشتیبانی سریع بامداد چهارشنبه (۲۴ مه) ویدیویی پخش کردند و مدعی شدند که‌ «اعترافات» رئیس یکی از احزاب اسلامگرا است. او در این ویدیو گفت «برنامه ای برای برچیدن توافق سیاسی چارچوب و تعطیل کردن روند انتقال قدرت در سودان چیده شده بود».
محمد علی الجزولی در «اعترافات» خود برخی فرماندهان ارتش را به همکاری با اسلامگرایان برای ضربه به نیروهای پشتیبانی سریع و آغاز بحران کنونی متهم کرده است. هنوز تماس با فرماندهی ارتش برای پاسخ به این ادعا انجام نشده است. الجزولی اضافه کرد «توطئه آغاز تهاجم به نیروهای پشتیانی سریع و اولین تیر توسط علی کرتی دبیر کل فراری جنبش اسلامی و اسامه عبد الله یکی از چهره های برجسته و انس عمر و غیره طراحی شده بود».
محمد علی الجزولی خاطر نشان کرد «تماس ها و رایزنی پس از امضای توافق چارچوب بین نظامیان (ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع) و نیروهای جامعه مدنی در دسامبر پارسال آغاز شد و توافق کردیم که جلوی اجرای آن را بگیریم. یکی از سرلشکران به اسم حسن بلال رابط میان آنها بود».
الجزولی در ادامه یادآور شد «علی کرتی دبیر کل جنبش اسلامی به ما ابلاغ کرد بعد از اینکه بیانیه ارتش درباره شورشی بودن نیروهای پشتیبانی سریع منتشر شود فضای تشنج به سطح بی سابقه می رسد و به نقطه انفجار می رسیم و ساعت صفر روز شنبه ۱۵ آوریل خواهد بود».
هنوز مشخص نیست که الجزولی در چه شرایطی این اعترافات را بیان کرده است.
حزب دولت قانون و توسعه هفته گذشته گفت که محمد علی الجزولی رئیس این حزب و چهار نفر از محافظانش توسط نیروهای پشتیبانی سریع ربوده شدند. آنها با ۴ خودروی مسلح این افراد را ربودند و به مکان نامعلوم بردند.

Read also


سعودی بر لزوم همگرایی عربی و ثبات منطقه تاکید کرد

ملک سلمان بن عبد العزیز خادمین حرمین شریفین ریاست جلسه شورای وزیران در کاخ السلام جده را بر عهده داشت (واس)
ملک سلمان بن عبد العزیز خادمین حرمین شریفین ریاست جلسه شورای وزیران در کاخ السلام جده را بر عهده داشت (واس)
TT

سعودی بر لزوم همگرایی عربی و ثبات منطقه تاکید کرد

ملک سلمان بن عبد العزیز خادمین حرمین شریفین ریاست جلسه شورای وزیران در کاخ السلام جده را بر عهده داشت (واس)
ملک سلمان بن عبد العزیز خادمین حرمین شریفین ریاست جلسه شورای وزیران در کاخ السلام جده را بر عهده داشت (واس)

شورای وزیران سعودی سه شنبه (۲۳ مه) از سیاست ثابت سعودی برای حمایت از همگرایی عربی و توجه به زمینه ها و شرایط ایجاد کننده ثبات و شکوفایی در منطقه به خصوص در حوزه توسعه پایدار در وجوه گوناگون تاکید کرد و گفت دولت سعودی در دوران ریاست دوره کنونی نشست سران عرب برای تنظیم ابتکارهای گوناگون در جهت پیشبرد همکاری مشترک فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی تلاش خواهد کرد.
این اظهارات در جلسه سه شنبه شورای وزیران به ریاست ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین در کاخ السلام در جده مطرح شد.
شورای وزیران ضمن ارزیابی مثبت بیانیه پایانی و نتایج سی و دومین اجلاس سران عرب در جده گفت که این نشست صفحه نوینی برای ارتقای روند اقدام مشترک و افزایش همبستگی و همکاری برای مقابله با چالش ها و دشواری ها در جهان عرب می گشاید و در دست یابی به اهداف و خواسته های مردم و نسل های آینده عرب سهیم است.

ملک سلمان بن عبد العزیز خادمین حرمین شریفین ریاست جلسه شورای وزیران در کاخ السلام جده را بر عهده داشت (واس)

سلمان الدوسری وزیر اطلاع رسانی در گفتگو با خبرگزاری رسمی سعودی در پایان جلسه گفت «شرکت کنندگان در جلسه در جریان محتوای گفتگوهای شاهزاده بن سلمان ولیعهد با برخی سران عرب و رئیس جمهور اوکراین درباره روابط دو جانبه و زمینه های افزایش و توسعه آن قرار گرفتند».
اعضای شورای وزیران همچنین درباره نتایج چهارمین نشست کمیته رایزنی های سیاسی بین الجزایر و سعودی و چهارمین نشست کمیته سیاسی و امنیتی و نظامی مشترک وابسته به شورای هماهنگی سعودی و عراق گفتگو و گام های کنونی در راستای تحکیم روابط را مثبت ارزیابی کردند و امیدوارند که تلاش ها برای افزایش چشم اندازهای همکاری در حوزه های گوناگون ادامه پیدا کند.
نمایندگان به بررسی آخرین تحولات منطقه و جهان از جمله اوضاع سودان پرداختند و از امضای توافق آتش بس کوتاه مدت در این کشور استقبال و درباره گفتگو برای توافق آتش بس پایدار و اجرای روند سیاسی ابراز امیدواری کردند.

ملک سلمان بن عبد العزیز خادمین حرمین شریفین ریاست جلسه شورای وزیران در کاخ السلام جده را بر عهده داشت (واس)

نمایندگان شورای وزیران ضمن اشاره به ماموریت علمی سعودی به فضا با دو فضانورد سعودی گفتند که این ماموریت فضایی می تواند در رسیدن به نتایج علمی و خدمت به بشریت و رسیدن به اهداف سعودی و سند چشم انداز ۲۰۳۰ در این حوزه سهیم باشد و برای این دو فضانورد سعودی آرزوی توفیق و بازگشت موفق کردند. شورای وزیران در جلسه سه شنبه از دستاوردهای دانش آموزان دختر و پسر با استعداد سعودی در نمایشگاه بین المللی علوم و مهندسی اینتل آیسف ۲۰۲۳ قدردانی کردند و نتایج درخشان سعودی در این رویداد را نتیجه تلاش های بی وقفه دولت سعودی برای افزایش سطح نظام آموزشی و اجرای الگوهای بهینه جهانی در عرصه آموزش خواندند.
شورای وزیران از ارتقای سعودی در شاخص های تعداد گردشگر خارجی و درآمد گردشگری بین المللی برای سال ۲۰۲۲ به عنوان ثمره تلاش دولت برای بهبود و توسعه حوزه گردشگری و افزایش سهم این حوزه در تولید ناخالص داخلی طبق اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ یاد کرد.
نمایندگان شورا در این جلسه وزیر انرژی را به عنوان طرف امضا کننده موافقتنامه ایجاد بازار برق عربی مشترک و وزیر فرهنگ را به عنوان طرف مذاکره کننده با هند در زمینه همکاری فرهنگی و وزیر سرمایه گذاری را به عنوان طرف مذاکره کننده با شیلی درباره همکاری برای تشویق سرمایه گذاری مستقیم و وزیر حمل و نقل و خدمات لجستیکی را به عنوان طرف مذاکره کننده با کویت درباره اتصال ریلی بین دو کشور و رئیس هیئت مدیره کمیسیون رقابت را به عنوان طرف مذاکره کننده با عمان درباره افزایش رقابت و مقابله با انحصارگرایی و وزیر اطلاع رسانی را به عنوان طرف مذاکره کننده با جمهوری آذربایجان درباره همکاری در حوزه رسانه های دیداری و شنیداری و رئیس هیئت مدیره کمیسیون بهینه سازی آموزشی و مهارت آموزی را به عنوان طرف مذاکره کننده با شورای همکاری خلیج برای همکاری در زمینه مهارت آموزی و برنامه های پرورشی معرفی کردند.

جلسه شورای وزیران در کاخ السلام جده (واس)

مصوبات شورای وزیران در جلسه سه شنبه از این قرارند: یادداشت تفاهم همکاری با اندونزی در حوزه انرژی و یادداشت تفاهم همکاری فرهنگی با سازمان آموزشی و علمی و فرهنگی اسلامی (آیسسکو) و توافق همکاری با پادشاهی عمان در بخش گردشگری و تفاهم نامه همکاری با مصر در حوزه مقابله با انحصار و جرم و توافق همکاری بین دانشگاه امام عبد الرحمان بن فیصل و فرماندهی کل نیروی دفاعی بحرین در حوزه خدمات آکادمیک و پزشکی و مهارت آموزی و تحقیقاتی و یادداشت تفاهم همکاری و تبادل خبر بین خبرگزاری رسمی سعودی و خبرگزاری رسمی آفریقای جنوبی. سند ساز و کارها و شرایط اعطای ویزای بازدید و ترانزیت.
دکتر سعد آل هملان با رای نمایندگان شورای وزیران به عنوان نماینده بخش خصوصی در هیئت مدیره سازمان نقشه برداری و تولید اطلاعات مکانی تعیین شد. عضویت دکتر عوض الجهنی و دکتر محمد شبراق و دکتر محمد السعدون در هیئت مدیره مرکز ملی توسعه حیات وحش تمدید شدند.
بررسی گزارش های سالانه کمیسیون سلطنتی شهر مکه و مشاعر مقدسه و کمیسیون سلطنتی توسعه منطقه عسیر و دانشگاه ملک سعود از جمله موضوعات دیگر نشست سه شنبه نمایندگان شورای وزیران بود.

جلسه شورای وزیران در کاخ السلام جده (واس)

محمد بن سلمان و زلنسکی درباره مسائل مشترک گفتگو کردند

TT

محمد بن سلمان و زلنسکی درباره مسائل مشترک گفتگو کردند

ولي العهد السعودي الأمير محمد بن سلمان يستقبل الرئيس الأوكراني فولوديمير زيلينسكي في جدة (واس)
ولي العهد السعودي الأمير محمد بن سلمان يستقبل الرئيس الأوكراني فولوديمير زيلينسكي في جدة (واس)

شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر سعودی و ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین جمعه (۱۹ مه) درباره روابط دو جانبه و مسائل مورد توجه دو کشور گفتگو کردند.شاهزاده محمد بن سلمان در جریان استقبال از پرزیدنت زلنسکی در جده بر توجه و حمایت سعودی از تلاش های بین المللی برای ایجاد راهکار سیاسی بحران اوکراین و روسیه تاکید کرد و گفت تلاش های سعودی برای نقش آفرینی در کاهش تبعات انسانی ناشی از بحران ادامه دارد.رئیس جمهور اوکراین که مهمان سی و دومین نشست سران عرب بود از نقش محوری سعودی در خاورمیانه و جهان ستایش کرد.

شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی از ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین در جده استقبال کرد (واس)

زلنسکی ظهر جمعه وارد سعودی شد. او در جریان اولین سفر خود به این کشور گفت که به منظور گسترش روابط دو جانبه و افزایش روابط اوکراین و جهان عرب به سعودی سفر کرده است و در این سفر مسائل گوناگون از جمله بررسی یک فرمول برای برقراری صلح و همکاری در حوزه انرژی را بررسی می کند.


تأکید بیانیه جده بر حمایت از حاکمیت کشورهای عربی

TT

تأکید بیانیه جده بر حمایت از حاکمیت کشورهای عربی


شاهزاده محمد بن سلمان در نشست «اجلاس جده» (SPA)
شاهزاده محمد بن سلمان در نشست «اجلاس جده» (SPA)

«اعلامیه جده» بر محوریت آرمان فلسطین تأکید کرد و خواستار غلبه زبان گفت و گو و وحدت صفوف برای حل بحران سودان شد.
بیانیه سران عرب از بازگشت سوریه به محیط عربی خود استقبال و از هر چیزی که امنیت و ثبات یمن را تضمین می‌کند، اعلام حمایت کرد. همچنین از همه احزاب لبنانی خواستار انتخاب رئیس‌جمهوری کرد.
شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و نخست‌وزیر پادشاهی عربی سعودی، در پایان نشست جده که روز جمعه برگزار شد، از تصویب «بیانیه جده» پس از تأیید سران عرب خبر داد.
«بیانیه جده» بر اهمیت تقویت اقدامات مشترک عربی بر اساس مبانی، ارزش‌ها، منافع مشترک و سرنوشت واحد و لزوم وحدت کلمه، دست در دست هم دادن و همکاری در حفظ امنیت و ثبات تأکید کرد. همچنین بر حفاظت از حاکمیت کشورهای عربی و انسجام نهادهای آنها، حفظ دستاوردهای آنها، دستیابی به پیشرفت بیشتر اقدامات عربی، و بهره‌مندی از منابع انسانی و طبیعی تأکید کرد.
در این بیانیه به ضرورت ایجاد شرایط، سرمایه‌گذاری فرصت‌ها، تقویت و وقف مشارکت‌ها، تحکیم تفاهمات بین کشورهای عربی بر اساس منافع مشترک و همکاری برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار و اجرای چشم‌اندازهای توسعه بلندپروازانه از طریق یک اصلاحات همه‌جانبه در همه زمینه‌ها برای همگام شدن با تحولات جهانی اشاره شده‌است.

(واس)

آرمان فلسطین

«اعلامیه جده» بار دیگر بر محوریت آرمان فلسطین به عنوان یکی از عوامل اصلی ثبات در منطقه تأکید و با شدیدترین عبارات، اقدامات و تجاوزات علیه جان، دارایی و وجود فلسطینی‌ها را محکوم کرد.
این بیانیه بر اهمیت تشدید تلاش‌ها برای دستیابی به یک راه حل جامع و عادلانه مسئله فلسطین و یافتن افقی واقعی برای دستیابی به صلح بر اساس راه حل دو کشوری مطابق با مراجع بین‌المللی و در راس آنها ابتکار صلح عربی، قطعنامه‌های بین‌المللی مربوطه و اصول حقوق بین‌الملل تأکید کرد.

دربارهٔ بحران سودان، رهبران عرب نگرانی عمیق خود را از عواقب این بحران بر امنیت و ثبات کشورهای عربی و مردم آنها ابراز کردند.
در این بیانیه بر لزوم آرامش، به‌کارگیری زبان گفت و گو و وحدت صفوف، رفع رنج مردم سودان و حفظ نهادهای ملی این کشور و جلوگیری از فروپاشی آن و از هرگونه مداخله خارجی در امور سودان تأکید شده‌است.
این بیانیه دیدارهای جده بین طرف‌های سودانی را گام مهمی برای پایان دادن به این بحران، بازگرداندن امنیت و ثبات به سودان و حفاظت از توانایی‌های مردم آن دانست.
«بیانیه جده» از تصمیم نشست شورای اتحادیه در سطح وزیران که شامل ازسرگیری مشارکت هیئت‌های دولت سوریه در جلسات شورای اتحادیه و سازمان‌ها و آژانس‌های وابسته به آن بود، استقبال کرد، به امید اینکه این امر به حمایت از ثبات جمهوری عربی سوریه، حفظ تمامیت ارضی و از سرگیری نقش طبیعی آن در جهان عرب کمک کند.
در این بیانیه بر حمایت از هر چیزی که امنیت و ثبات جمهوری یمن را تضمین و آرزوهای مردم آن را تأمین می‌کند، و حمایت از تلاش‌های بین‌المللی و منطقه ای با هدف دستیابی به راه حل سیاسی جامع برای بحران بر اساس سه مرجع، مجدداً تأکید کرد.
«اعلامیه جده» از همه طرف‌های لبنانی خواست تا برای انتخاب رئیس‌جمهوری که خواسته‌های لبنانی‌ها، کار منظم نهادهای قانون اساسی و اتخاذ اصلاحات لازم برای خروج لبنان از بحران را برآورده کند، وارد گفت‌وگو شوند.
این اعلامیه همچنین بر توقف مداخله خارجی در امور داخلی کشورهای عربی و امتناع کامل از حمایت از تشکیل گروه‌های مسلح و شبه‌نظامی خارج از حیطه نهادهای دولتی تأکید کرد.
وی تأکید کرد که درگیری‌های نظامی داخلی منجر به پیروزی یک طرف بر طرف دیگر نمی‌شود، بلکه درد و رنج مردم را تشدید می‌کند، نابودی دستاوردهای آنها را تشدید می‌کند و مانع از تحقق آرزوهای شهروندان کشورهای ما می‌شود.
در این بیانیه بر اهمیت توسعه پایدار، امنیت، ثبات، زندگی در صلح، مبارزه قاطعانه با جرم و جنایت و فساد در همه سطوح و بسیج نیروها و توانمندی‌ها برای ایجاد آینده ای مبتنی بر خلاقیت و نوآوری و در جریان بودن از تحولات مختلف تأکید شده‌است.

(رويترز)

مداخلات خارجی
در این بیانیه تعهد کشورهای عربی به ارزش‌ها و فرهنگ مبتنی بر گفت‌وگو، مدارا و صراحت و عدم مداخله در امور دیگران به هر بهانه‌ای بیان شده‌است.
سران عرب همچنین بر احترام به ارزش‌ها و فرهنگ‌های دیگران، احترام به حاکمیت و استقلال دولت‌ها و تمامیت ارضی آنها و توجه به تنوع فرهنگی به عنوان غنی‌کننده ارزش‌های تفاهم و همزیستی تأکید کردند.
بیانیه جده از علاقه و اهتمام سعودی به هر چیزی که شرایط مناسبی را برای دستیابی به ثبات و رشد اقتصادی در منطقه به ویژه با توجه به توسعه پایدار در ابعاد فرهنگی، زیست‌محیطی، اجتماعی و اقتصادی آن فراهم می‌کند، قدردانی کرد.
بر اساس این اطلاعیه، پادشاهی در دوران ریاست خود بر اجلاس سران عرب روی تعدادی ابتکارعمل کار خواهد کرد که مهم‌ترین آنها آموزش زبان عربی به غیر بومی زبانان، ابتکار فرهنگ و آینده سبز، طرح تحقیق و تعالی در صنعت شیرین سازی آب و راهکارهای آن و ایجاد یک ظرف فکری برای تحقیقات و مطالعات در زمینه پایداری و توسعه اقتصادی است.


زلنسکی در اجلاس سران عرب: به هیچ وجه زیر بار طمع ورزی روسیه نمی رویم

(واس)
(واس)
TT

زلنسکی در اجلاس سران عرب: به هیچ وجه زیر بار طمع ورزی روسیه نمی رویم

(واس)
(واس)

ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین روز جمعه (۱۹ مه) به عنوان مهمان افتخاری و بنا به دعوت ملک سلمان بن عبد العزیز پادشاه سعودی در نشست سران عرب در جده شرکت کرد و طی اظهاراتی در این اجلاس گفت «اوکراین به هیچ وجه زیر بار طمع ورزی روسیه نمی رود».

زلنسکی از میانجی گری سعودی برای آزادی اسرا قدردانی کرد.

او اضافه کرد «ما خواهان جنگ نبودیم و در هیچ اقدامات متجاوزانه علیه کشورهای دیگر شرکت نکردیم».رئیس جمهور اوکراین در ادامه گفت «ما مجبوریم به پیکار ادامه بدهیم و هیچ کس راضی نیست سرزمینش را واگذار کند».

زلنسکی یادآور شد «آنچه در کشورمان می گذرد جنگ است نه صرفا یک درگیری».او خاطر نشان کرد «من اینجا هستم تا همه بتوانند واقعیت را ببینند هر چند که ممکن است این امر دشوار باشد و روس ها برای اثر گذاری» بر موضع جهانی تلاش می کنند.

ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین با شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی دست می دهد (فرانس پرس)

ئیس جمهور اوکراین از «نقش سعودی برای میانجی گری و آزادی اسیران اوکراینی در روسیه» قدردانی کرد.

شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در سخنرانی افتتاحیه نشست سران عرب در جده به ریاست سعودی ضمن تاکید بر اهمیت «راهکار خشونت پرهیز در اوکراین» از آمادگی سعودی برای ادامه تلاش و پادرمیانی بین روسیه و اوکراین خبر داد.

خبرنگاران اظهارات رئیس جمهور اوکراین در نشست سران عرب در جده را دنبال می کنند (فرانس پرس)

رئیس جمهور اوکراین روز جمعه از ولیعهد سعودی به خاطر حمایت او از «تمامیت ارضی» اوکراین تشکر کرد. زلنسکی در جریان سفر بی سابقه به سعودی برای شرکت در نشست سران عرب در جده با ولیعهد سعودی دیدار و گفتگو کرد.دفتر ریاست جمهوری اوکراین در بیانیه ای اعلام کرد زلنسکی «از ولیعهد سعودی به خاطر حمایتش از تمامیت ارضی و حاکمیت ملی اوکراین» تشکر و شاهزاده محمد بن سلمان را به سفر به اوکراین دعوت کرد.


بیانیه پایانی اجلاس جده درباره لبنان: انتخاب رئیس جمهور و اصلاحات بنیادین

نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان (واس)
نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان (واس)
TT

بیانیه پایانی اجلاس جده درباره لبنان: انتخاب رئیس جمهور و اصلاحات بنیادین

نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان (واس)
نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان (واس)

پیش نویس بیانیه پایانی اجلاس سران عرب در جده که به دست «الشرق الاوسط» رسید به موضوع لبنان اشاره کرده و از مقامات لبنان خواسته تا به تلاش برای انتخاب رئیس جمهور و انجام «اصلاحات اقتصادی بنیادین» ادامه دهند و بر «ساختار منحصر به فرد قدرت در لبنان و تقسیم قدرت به تساوی بین مسلمانان و مسیحیان و همزیستی بین آنها» تاکید کرده است.
این بیانیه از تمایل لبنان برای «ادامه اجرای روند ابتکار کویت مورد حمایت کشورهای عربی و خارجی» استقبال کرد و گفت «دولت لبنان با توجه به جایگاه باثبات این کشور در جهان عرب و تمایل به نقش آفرینی موثر در جهان عرب و نظام اقدام مشترک عربی نیز از این ابتکار حمایت کرد و اقداماتی برای اجرای آن به منظور رسیدن به اهداف مد نظر انجام داد».
سران عرب در جریان قطعنامه های نشست شورای اتحادیه عرب در سطح وزیران مورخ ۹/۳/۲۰۱۴ درباره «تبعات ناگوار و جدی بحران آوارگان سوری در لبنان» قرار گرفتند.
در نشست یاد شده بر تمامی قطعنامه های پیشین جلسه های سران و وزیران در مورد همبستگی با لبنانا تاکید شده و موارد زیر به تصویب رسید:

۱-پافشاری بر لزوم ادامه تلاش مقامات لبنانی برای انتخاب رئیس جمهور و تشکیل کابینه در اسرع وقت ممکن در راستای حفظ نظم و جلوگیری از تعطیلی نهادهای قانونی و حفظ ثبات و لزوم اجرای اصلاحات اقتصادی ساختاری برای برون رفت از بحران اقتصادی.

۲-تاکید بر اهمیت همبستگی کامل با لبنان در سایه بدترین بحران سیاسی و اقتصادی و اجتماعی از چندین دهه گذشته و حمایت از دولت و نهادهای دولتی در راستای حفظ حاکمیت ملی و امنیت و ثبات و تمامیت ارضی لبنان و تاکید بر حق لبنان برای آزاد کردن یا پس گرفتن مزارع شبعا و تپه های کفر شوبا و بخش لبنانی شهر الغجر و مقاومت در برابر هر گونه تجاوز با ابزارهای قانونی و تاکید بر اهمیت و لزوم تفاوت قائل شدن بین تروریسم و مقاومت در برابر اشغالگری اسرائیل که به عنوان حق لبنان در کنوانسیون های بین المللی و اصول قانون بین الملل معرفی شده است.

۳-استقبال از اقدامات مقامات لبنان برای افزایش سرعت روند آغاز در کاوش و استخراج نفت و گاز و تاکید بر حق ملی لبنان درباره استفاده از منابع طبیعی کشور در منطقه ویژه اقتصادی و آب های منطقه ای.

۴-حمایت از خواسته لبنان از جامعه جهانی مبنی بر اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت درباره پایان دادن به ادامه تجاوزگری ها و نقض حریم زمینی و هوایی و دریایی این کشور از سوی اسرائیل. حمایت از لبنان در زمینه ایستادگی در برابر این تجاوزگری ها و تاکید بر حق مسلم این کشور در دفاع از خود و خواسته لبنان بر لزوم اجرای قطعنامه های مجمع عمومی سازمان ملل درباره لکه های نفتی پدیدار شده در سواحل لبنان که بر این اساس اسرائیل موظف شده خسارت مالی ناشی از بمباران نیروگاه برق بیروت در جنگ ماه ژوئیه ۲۰۰۶ را بدهد.

۵-تاکید بر لزوم حفظ ساختار کثرت گرای منحصر به فرد قدرت در لبنان که به طور مساوی بین مسلمانان و مسیحیان تقسیم شده است و نیز تاکید بر پیام متمدنانه و تنوع فرهنگی مبتنی بر همزیستی لبنان.

۶-ستایش نقش ملی ارتش لبنان و ماموران لبنانی برای حفظ امنیت و صلح ملی و حمایت از تلاش های جاری در راستای بسط نفوذ حاکمیت تا سطحی که در عرف بین المللی تعریف شده است.

‏۷-ستایش از تلاش های لبنان برای استقبال از آوارگان سوری به رغم شرایط بحرانی اقتصادی و اجتماعی در این کشور و استقبال از مواضع کشورهای عربی موافق با دیدگاه لبنان درباره افزایش تلاش برای بازگشت آوارگان سوری به سوریه چرا که شرایط برای این آوارگان در بازگشت به کشورشان و برخورداری از امنیت مهیا شده است و لبنان همواره تاکید کرده که حضور آوارگان سوری در لبنان موقتی است و آنها به هیچ عنوان در جامعه لبنان ادغام نخواهند شد چرا که این مساله تهدید وجودی برای لبنان به شمار می رود. لبنان از جامعه جهانی و کشورهای عربی می خواهد تا نقشه راه شفاف با قابلیت اجرایی برای بازگشت همه آوارگان سوری به کشورشان تنظیم کند.

۸-حمایت از موضع لبنان درباره مخالفت با اعطای تابعیت به پناهجویان چون در غیر اینصورت ثبات و یکپارچگی کشور در معرض خطر قرار می گیرد و نیز پایبندی به حق پناهجویان فلسطینی برای بازگشت به کشورشان با توجه به قطعنامه شماره ۱۹/۱۹۴۸ مجمع عمومی سازمان ملل و قطعنامه های مربوطه و ابتکار صلح عربی که در نشست سران عرب در بیروت در سال ۲۰۰۲ تصویب شد و تاکید بر لزوم رفتار مسئولانه دولت ها و سازمان های بین المللی از جمله مشارکت بی وقفه در تامین مالی اونروا و حمایت از نقش و اختیارات این نهاد.
‏۹-حمایت از تلاش دولت لبنان برای بازسازی بندر بیروت که انفجار در آن منجر به کشته و زخمی شدن هزاران نفر شد. لبنان نقش محوری و تاریخی به عنوان شاهراه مبادله کالا بین کشورهای جهان و جهان عرب داشته است. از این رو از تحقیقات جاری برای کشف جزئیات انفجار و بازخواست عامل آن حمایت می کنیم.

۱۰-تاکید بر حمایت از نتایج نشست های پیاپی بین گروه بین المللی حمایت از لبنان و استقبال از تلاش های جامعه جهانی برای افزایش ثبات در لبنان به واسطه برگزاری نشست های متعدد بین این گروه و اجلاس کمک کنندگان سیدر و رم به اقتصاد و ارتش لبنان.

‏۱۱-تاکید بر لزوم توجه مقامات لبنان به احترام قطعنامه های بین المللی و روند دادرسی و اجرای عدالت در پرونده جنایت ترور پرزیدنت شهید رفیق حریری و یارانش به دور از سیاسی کاری و انتقام جویی که تبعات ناگوار بر امنیت و ثبات و یکپارچگی و صلح داخلی لبنان نداشته باشد.

-حمایت از تلاش های دولت لبنان برای پیگیری پرونده ناپدید شدن امام موسی صدر و یارانش شیخ محمد یعقوب و خبرنگار عباس بدر الدین در راستای آزادی آنها و اقدام برای بازخواست مقامات رژیم سابق در لیبی برای مختومه کردن پرونده این جنایت.

۱۲- استقبال
-استقبال از تمایل لبنان برای تداوم روند ابتکار کویت که مورد حمایت کشورهای عربی و خارجی دوست قرار دارد. دولت لبنان با توجه به جایگاه باثبات این کشور در جهان عرب و تمایل به نقش آفرینی موثر در جهان عرب و نظام اقدام مشترک عربی نیز از این ابتکار حمایت کرد و اقداماتی برای اجرای آن به منظور رسیدن به اهداف مد نظر انجام داد.

-استقبال از کمک های عربی به لبنان در راستای کاهش بار بحران های اقتصادی و اجتماعی و پولی نفسگیر بر مردم لبنان و حمایت از نهادها و بخش های کلیدی مختلف به خصوص نهادهای امنیتی و نظامی و حوزه برق.

-از تمایل مردم لبنان برای ایجاد روابط بهینه با کشورهای عربی و در پیش گرفتن سیاست خارجی بی طرفی در سطح عربی از سوی دولت لبنان و احترام متقابل به حاکمیت ملی و منافع و گسترش پایگاه منافع مشترک و احترام منشور سازمان ملل و قانون بین الملل و سند اتحادیه عرب به خصوص ماده هشتم در راستای صیانت از منافع عالی لبنان استقبال می کنیم.

ملاحظات
دولت لیبی معتقد است که فقره مربوط به ناپدید شدن صدر و دو نفر از یارانش «نتایج تحقیق را نادیده می گیرد و لذا باید منتظر نتایج کمیته تحقیق قضایی در لیبی و لبنان ماند».


پیش‌نویس بیانیه اجلاس سران عرب: تأکید بر جلوگیری از فروپاشی حکومت سودان

 (رويترز)
(رويترز)
TT

پیش‌نویس بیانیه اجلاس سران عرب: تأکید بر جلوگیری از فروپاشی حکومت سودان

 (رويترز)
(رويترز)

در پیش نویس بیانیه پایانی اجلاس سران عرب که نسخه ای از آن به دست روزنامه «الشرق الاوسط» رسیده‌ است، در بخشی از آن تحت عنوان «حمایت از صلح و توسعه در جمهوری سودان» بر اهمیت در نظر گرفتن بحران سودان به عنوان «مسئله داخلی سودان» و تأکید بر «جلوگیری از فروپاشی حکومت و نهادهای آن» و همچنین حمایت از مکانیسم‌های ارتباطی که از طریق تلاش‌های سعودی-آمریکایی به دست آمد، تأکید شده‌است.بندهای پیشنهادی وزرای عرب در رابطه با موضوع سودان که در نشست امروز اجلاس سران برای تصویب به رهبران ارائه شده در زیر آمده‌است:

۱) تأکید همبستگی کامل با سودان در حفظ حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی و رد مداخله در امور داخلی آن و قلمدادکردن بحران کنونی به عنوان یک امر داخلی و حفظ نهادهای دولتی سودان و جلوگیری از فروپاشی آنها و جلوگیری از هرگونه مداخله خارجی در امور داخلی سودان.۲) تأکید بر التزام به بیانیه بشردوستانه جده که در ۱۱ می ۲۰۲۳ به امضای نیروهای مسلح سودان و «نیروهای پشتیبانی سریع» در مورد تجدید تعهدات به قوانین بین‌المللی بشردوستانه رسید.۳) حمایت از گفت و گوهای جاری بین نیروهای مسلح سودان و نیروهای پشتیبانی سریع در جده، تحت حمایت سعودی و آمریکا.۴) استقبال از تشکیل اولین نشست «گروه تماس عربی» با هدف پیگیری تحولات اوضاع در جمهوری سودان با حضور وزرای امور خارجه جمهوری عربی مصر و پادشاهی عربی سعودی و دبیرکل اتحادیه عرب و تأکید بر محوریت «گروه تماس» در تلاش برای دستیابی به یک راه حل فوری برای بحران کنونی، و آتش‌بس فوری و پایدار به منظور حفظ توانایی‌های مردم سودان، و تأکید بر اهمیت ادامه تلاش‌ها و اقدامات خوب «گروه تماس» با طرف‌های سودانی برای اولویت دادن به خردگرایی و حمایت از منافع عالی سودان.۵) از اتحادیه عرب خواسته شد هماهنگی با سازمان ملل، اتحادیه آفریقا و شرکای بین‌المللی جهت احترام کامل به حاکمیت و تمامیت ارضی سودان را ادامه دهد و بر ضروت تعامل با بحران کنونی به عنوان یک موضوع داخلی سودان تأکید کند.۶) استقبال از پل‌های امدادی بشردوستانه پادشاهی عربی سعودی، امارات متحده عربی، کشور قطر، کشور کویت، جمهوری عربی مصر و جمهوری جیبوتی به منظور رفع نیازهای فوری بشردوستانه و موارد مهم کمک کشورهای عربی به مقامات سودان برای مقابله با پیامدهای وضعیت انسانی، و میزبانی سخاوتمندانه جمهوری عربی مصر از آوارگان سودانی در نتیجه بحران کنونی. همچنین از کشورهای عربی و دبیرخانه اتحادیه عرب خواسته شد تا با همکاری سازمان‌های عربی، بین‌المللی و بشردوستانه مربوطه و با همکاری مقامات ذیصلاح سودانی، این تلاش‌ها را با هدف تأمین مالی نیازهای بشردوستانه و کمک‌های فوری مضاعف کند.۷) درخواست از کشورهای عضو برای حمایت از تلاش‌ها برای ادغام در موسسات مالی و بهره‌مندی از طرح‌های بین‌المللی برای بخشش بدهی‌های کشورهای فقیر. همچنین بر از سرگیری کمک‌های عمرانی بین‌المللی به سودان، رفع هرگونه محدودیت بر سودان در سازمان‌های بین‌المللی و منطقه ای و تقویت هماهنگی بین دولت سودان و کشورهای عربی و صندوق‌های دائمی ملی و عربی با هدف لغو بدهی‌های دوجانبه سودان تأکید شد.۸) درخواست از دبیرخانه اتحادیه عرب و کشورهای عضو برای حمایت از دولت سودان در ادامه تلاش‌هایش برای تحکیم صلح و ثبات، ترویج گذار دموکراتیک در مرحله بعدی و دستیابی به اهداف و اولویت‌های دوره انتقالی. همچنین از طرف‌هایی که به توافقنامه صلح نپیوسته‌اند خواسته شد که به صلح برسند.۹) لزوم فعال سازی نقش سازوکار مشترک متشکل از حکومت سودان و اتحادیه کشورهای عربی به منظور بررسی وضعیت انسانی کنونی علاوه بر تعهدات قبلی و تأکید بر اهمیت از سرگیری کمک‌های مالی کشورهای عربی به این سازوکار از طریق حساب سودان با اتحادیه عرب.۱۰) استقبال از دعوت دبیرکل اتحادیه عرب برای برگزاری جلسه اضطراری شورای وزیران امور اجتماعی عرب به ریاست کشور قطر و نشست اضطراری شورای وزیران بهداشت عرب به ریاست جمهوری دموکراتیک خلق الجزایر. این اقدام واکنشی همه‌جانبه از سوی کشورهای عربی به بحران کنونی و پیامدهای انسانی و بهداشتی آن.۱۱) تقدیر از دبیرکل اتحادیه به دلیل تلاش‌های وی برای حمایت از اولویت‌های دولت سودان در دوره انتقالی. همچین درخواست از دبیرکل برای ادامه تلاش‌های هماهنگی در سطح عربی، حمایت از او و برقراری ارتباط بین اتحادیه عرب و سازمان‌های بین‌المللی خصوصی برای رسیدگی به تحولات وضعیت سودان، و ارائه گزارش اجرای این تصمیم در جلسه عادی بعدی شورا در سطح وزیران.


پیش‌نویس بیانیه اجلاس سران عرب از توافق سعودی و ایران استقبال کرد

پیش‌نویس بیانیه اجلاس سران عرب از توافق سعودی و ایران استقبال کرد
TT

پیش‌نویس بیانیه اجلاس سران عرب از توافق سعودی و ایران استقبال کرد

پیش‌نویس بیانیه اجلاس سران عرب از توافق سعودی و ایران استقبال کرد

پیش نویس بیانیه پایانی اجلاس سران کشورهای عربی که «الشرق الاوسط» به نسخه ای از آن دست یافت، از توافق حاصل شده بین پادشاهی عربی سعودی و ایران در پکن به ابتکار شی جین پینگ، رئیس‌جمهور چین استقبال کرد. اجلاس سران عرب امروز (جمعه) در جده در حال برگزاری است.
توافق سعودی و ایران شامل از سرگیری روابط دیپلماتیک بین دو کشور، بازگشایی نمایندگی‌های آنها و فعال شدن توافقنامه همکاری امنیتی و اقتصادی بین دو طرف است.
در بیانیه پایانی اجلاس تأکید شده‌است که این توافق گامی مثبت برای حل اختلافات، پایان دادن به همه مناقشات منطقه ای از طریق گفت و گو و ابزارهای دیپلماتیک و برقراری روابط بین کشورها بر اساس تفاهم، احترام متقابل و حسن همجواری، احترام به حاکمیت کشورها، عدم مداخله در امور داخلی آنها، پایبندی به منشور ملل متحد، سازمان همکاری اسلامی و قوانین و موازین بین‌المللی است.
رهبران عرب همچنین از تلاش‌های سلطنت عمان و عراق برای میزبانی از دور گفت‌وگوهای سعودی و ایران طی سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ و تلاش چین قدردانی و ابراز امیدواری کردند که این گام به تقویت امنیت و صلح در منطقه کمک کند.
در این پیش نویس بر اهمیت همکاری کشورهای عربی و ایران بر اساس اصل حسن همجواری و پرهیز از توسل یا تهدید به زور و دخالت نکردن در امور داخلی کشورهای عربی به منظور عدم نقض قواعد حقوق بین‌الملل تأکید شده‌است.
پیش نویس بیانیه همچنین «مداخله در امور عربی و تغذیه فرقه گرایی و مذهبی گرایی» را رد و بر خودداری از حمایت از گروه‌هایی که به این درگیری‌ها دامن می‌زنند، به‌ویژه در کشورهای خلیج، و توقف حمایت و تأمین مالی شبه‌نظامیان و احزاب مسلح در کشورهای عربی تأکید کرد.