یک سناتور ارشد به «الشرق الأوسط»: بایدن برای مقابله با تهدید ایران باید شراکت ها را تقویت کند

جیم ریش از بایدن خواست تا روابط را بهبود بخشد و به متحدان اطمینان دهد

یک سناتور ارشد به «الشرق الأوسط»: بایدن برای مقابله با تهدید ایران باید شراکت ها را تقویت کند
TT

یک سناتور ارشد به «الشرق الأوسط»: بایدن برای مقابله با تهدید ایران باید شراکت ها را تقویت کند

یک سناتور ارشد به «الشرق الأوسط»: بایدن برای مقابله با تهدید ایران باید شراکت ها را تقویت کند

سفر جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا به منطقه با موجی از استقبال اعضای برجسته کنگره این کشور مواجه شد. انتقادات گسترده ای که دولت در مورد رسیدگی به پرونده ایران در کنگره با آن مواجه است، به درخواست های فشرده برای ترمیم روابط متشنج با کشورهای منطقه تبدیل شده است. جیم ریچ نماینده ارشد جمهوری خواه در کمیته روابط خارجی سنا در اظهارات اختصاصی به «الشرق الأوسط» بر این موضوع تاکید کرد.

کسری بودجه
ریچ گفت: «رئیس‌جمهور کسری بودجه جدی دارد و باید این مشکل را با شرکای ما در خاورمیانه برطرف کند. بین پرونده های خروج از افغانستان و انتقال به اقیانوس هند-پاسیفیک، سیاست‌های سختگیرانه فروش تسلیحات و سیاستی که با ایران دنبال می‌شود و امنیت شرکای ما را تهدید می‌کند، رئیس جمهور باید به منطقه اطمینان دهد که ایالات متحده یک شریک قابل اعتماد باقی خواهد ماند. در غیر این صورت، خطر از دست دادن منطقه را به روسیه و چین خواهیم داشت».
ریچ از عملکرد دولت فعلی انتقاد کرد و گفت: «بسیاری از شرکای منطقه ای ما بر این باورند که سرمایه سیاسی رئیس جمهور به سرعت رو به وخامت است و آنها مشتاقانه منتظر دولت بعدی هستند».
او نگران است که شاید سفر بایدن به منطقه دیر شده است و گفت: «اگرچه ما در نهایت می بینیم که دولت شروع به تغییر مسیر خود با توجه به برخی از سیاست های مضر خود در خاورمیانه، به ویژه در مورد توافق نامه ابراهیم کرده است، با این حال، بسیاری از این مراحل دیر شده است و سیاست با ایران همچنان نقطه گیر اصلی است».

قاطعیت در برخورد با ایران
با توجه به پرونده ایران و تلاش های مستمر دولت بایدن برای بازگشت به توافق هسته ای با آن، این سناتور جمهوری خواه، دولت آمریکا را به دلیل تلاش برای بازگشت به توافق، به تهدید امنیت متحدانش در خاورمیانه متهم کرد.
وی با اشاره به تلاش تهران برای ارائه «صدها پهپاد به روسیه برای استفاده در اوکراین، گفت: «این توافق همچنان مملو از مشکلات است و به طور کامل به تروریسم منطقه ای ایران و برنامه موشکی بالستیک آن رسیدگی نمی‌کند».
این سناتور ارشد افزود: «همانطور که بعد از توافق هسته ای 2015 دیدیم، معافیت های تحریمی حمایت ایران از تروریسم را افزایش می دهد. این توافق همچنین راه نجاتی برای روسیه در بحبوحه تجاوزاتش به اوکراین خواهد بود. تضاد اساسی بین رویکرد رئیس جمهور آمریکا در قبال ایران و منافع امنیت ملی ما با شرکای ما در اسرائیل و خاورمیانه وجود دارد. زمان آن فرا رسیده است که به جای سردرگمی و هل شدن در حین نشستن میز، میز را ترک کنیم».

همکاری امنیتی منطقه ای
ریچ حمایت خود را از همکاری های امنیتی بین کشورهای منطقه ابراز کرد و از بایدن خواست تا به دنبال تسهیل این امر باشد و گفت: «اسرائیل و متحدان ما در کشورهای خلیج علاقه صمیمانه خود را برای ایجاد روابط امنیتی جدید در نوع خود برای محافظت در برابر تهدید ایران ابراز کرده اند. دولت بایدن باید این تلاش ها را انجام دهد. متأسفانه، رد توافقنامه آبراهام توسط دولت به دلیل اینکه آنها بخشی از میراث ترامپ (رئیس جمهور سابق) هستند، زمان ارزشمندی را تلف کرد، اما من امیدوارم که اکنون بتوانیم آن را جبران کنیم».

درخواست های مشابه از سوی دموکرات ها
این گونه مواضع تنها به حزب جمهوری خواه محدود نمی شود، بلکه رهبران برجسته دموکرات علیرغم ملاحظات محافظه کارانه خود در مورد انتقاد شدید و مستقیم از دولت، مواضع مشابهی را ابراز کرده اند. در این زمینه، باب منندز سناتور دموکرات و رئیس کمیته روابط خارجی سنا، از رئیس جمهور آمریکا در اولین سفر خود به خاورمیانه خواست بر پایبندی آمریکا به تعهداتش در خاورمیانه تاکید کند.
منندز از اهمیت این سفر که شامل اسرائیل، کرانه باختری و سعودی است، در ترمیم روابط با منطقه گفت. وی از بایدن خواست که برای بهبود این روابط و متحد کردن تلاش‌ها برای مقابله با تهدید ایران اقدام کند.
وی گفت: «او (بایدن) باید تأکید کند که ایالات متحده از طریق دیپلماسی به رهبری خود ادامه خواهد داد و متحدان خود را حول یک دیدگاه مشترک متحد خواهد کرد. این کشور باید بازیگران منطقه ای را با مقابله با قصد ایران برای افزایش توانمندی های هسته ای خود و تهدید همسایگان خود گرد هم آورد».



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»