بهره اپوزیسیون ایران از ۵ ماه اعتراضات مردمی برای وحدت

زنان در تظاهراتی در پاریس، ۱۱ فوریه ۲۰۲۳، تصاویر قربانیان سرکوب در اعتراضات ایران را در دست دارند (AFP)
زنان در تظاهراتی در پاریس، ۱۱ فوریه ۲۰۲۳، تصاویر قربانیان سرکوب در اعتراضات ایران را در دست دارند (AFP)
TT

بهره اپوزیسیون ایران از ۵ ماه اعتراضات مردمی برای وحدت

زنان در تظاهراتی در پاریس، ۱۱ فوریه ۲۰۲۳، تصاویر قربانیان سرکوب در اعتراضات ایران را در دست دارند (AFP)
زنان در تظاهراتی در پاریس، ۱۱ فوریه ۲۰۲۳، تصاویر قربانیان سرکوب در اعتراضات ایران را در دست دارند (AFP)

تشکل‌های اپوزیسیون در داخل و خارج ایران با گذشت ۵ ماه از آغاز جنبش اعتراضی مردمی علیه نظام حاکم، در تلاش برای ایجاد وحدتی هستند که هرگز نتوانسته‌اند به دست آورند.
مخالفان رژیم «جمهوری اسلامی» از انقلاب ۱۳۵۷ به همان اندازه که با دستگاه قدرت در تهران درگیر شدند، با یکدیگر درگیر شده بودند. با این حال، امروز تلاشی برای اتحاد در استراتژی و رهبری آینده به امید سرنگونی رژیم وجود دارد؛ رژیمی که اعتراضات اخیر بزرگ‌ترین چالش را برای آن ایجاد کرده‌است.
تظاهرات مردمی چند هفته ای است که فروکش کرده، اما با ادامه خشم عمومی، حامیان اپوزیسیون اصرار دارند که آغاز موج جدیدی از اعتراضات فقط مسئله زمان است؛ اعتراضاتی که پس از مرگ مهسا امینی زن جوان کرد ایرانی آغاز شد و از کمپینی علیه قوانین حجاب به جنبشی برای تغییر رژیم تبدیل شد.
یک گام اپوزیسیون برای انسجام کنفرانسی بود که توسط دانشگاه جورج تاون در واشینگتن در ۱۰ فوریه برگزار شد و در آن چهره‌های مخالف تبعیدی که تا همین اواخر با یکدیگر صحبت نکرده بودند گرد هم آمدند، از جمله این شخصیت‌ها می‌توان به مسیح علی‌نژاد فعال علیه حجاب و حمید اسماعیلیون سخنگوی خانواده‌های قربانیان سانحه هواپیمای اوکراینی در سال ۲۰۲۰ و رضا پهلوی فرزند آخرین شاه ایران که در سال ۱۳۵۷ طی انقلابی سرنگون شد، اشاره کرد.
در نشست واشینگتن، منشور مرحله غلبه بر جمهوری اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت، حاضران به دنبال تشکیل شورای انتقالی بودند که پس از آن انتخابات آزاد برگزار شود.
شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل و گلشیفته فراهانی بازیگر ایرانی-فرانسوی به این گروه پیوستند. عبادی گفت: اکنون زمان مبارزه درون اپوزیسیون نیست.
او در یک پیام ویدئویی اضافه کرد که رژیم ۴۴ سال است که مقاومت کرده‌است، «چون ما متحد نشدیم».

«بدون رقابت»

رضا پهلوی که مدام تأکید می‌کند به دنبال احیای سلطنت نیست، بلکه می‌خواهد برای یک سیستم سکولار دمکراتیک کار کند، در این دیدار گفت: امروز رقابتی بین ما وجود ندارد و تلاشی برای رهبری این جریان نداریم.
پهلوی متهم است که به اندازه کافی از حکومت ظالمانه پدرش فاصله نگرفته، در مورد ثروت خانواده اش شفاف نبوده و برای جلوگیری از دشمن پراکنی سلطنت طلبان در شبکه‌های اجتماعی اقدامی نکرده‌است.
حضور پرویز ثابتی، افسر ارشد سابق امنیت داخلی در زمان شاه «ساواک» در تجمع مخالفان در لس آنجلس با حضور رضا پهلوی، جنجال گسترده‌ای را در میان ایرانیان در شبکه‌های اجتماعی به راه انداخت، اما موضع پهلوی در قبال اعتراضات حتی در میان چهره‌های مخالف چپ‌گرا با استقبال خوبی مواجه شد و خشم رسانه‌های طرفدار رژیم ایران را برانگیخت.
از سوی دیگر، کنفرانس بین‌المللی امنیت در مونیخ در پایان هفته آینده که برای مخالفان موفقیت‌آمیز بود، مقامات ایرانی را دعوت نکرد، بلکه اعضای جامعه مدنی را دعوت کرد.
بر اساس تحلیل خبرگزاری فرانس پرس، به نظر می‌رسد که در داخل ایران، تاب آوری رژیم به رهبری علی خامنه ای، رهبر انقلاب، در برابر فراخوان‌ها برای تغییر تا حد زیادی کاهش یافته‌است.
مخالفان در داخل مجبور شدند با سرکوب خونینی که صدها کشته، هزاران نفر بازداشتی و چهار اعدامی در ارتباط با تظاهرات مبارزه کنند. از جمله این شخصیت‌ها می‌توان به نسرین ستوده وکیل دادگستری، جعفر پناهی کارگردان و حسین رونقی مدافع آزادی بیان اشاره کرد که همگی به تازگی از زندان آزاد شده‌اند. فاطمه سپهری، یکی از چهره‌های مخالف محافظه کار مذهبی نیز همین‌طور است.

قانون اساسی جدید

همزمان، میرحسین موسوی، نخست‌وزیر دهه ۸۰ میلادی، اخیراً با ارائه پیشنهاد تصویب قانون اساسی جدید و برگزاری انتخابات، خواستار «تغییرات اساسی در ایران» شد و خواسته‌های نیروهای مخالف نظام را تکرار کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، منشور در حال تدوین باید قبل از ارائه به مقامات خارجی هزاران مشکل را حل کند و ضمن حفظ تمامیت ارضی ایران، اقلیت‌های قومی ایران را نیز متقاعد کند.
نازنین بنیادی هنرمند می‌گوید: «اگر نیرویی وجود دارد که ما را متحد می‌کند، ایده را رها می‌کنیم که آن‌قدر متفرق هستیم که نمی‌توانیم با هم برای دموکراسی کار کنیم».
برخی از جناح‌های اپوزیسیون هنوز خارج از این اتحاد نوپا هستند، از جمله سازمان مجاهدین خلق که قبلاً علیه رژیم سلطنتی فعال بود و ادعا می‌کند که شبکه گسترده‌ای از حامیان در ایران دارد.
نسرین ستوده به سی ان ان می‌گوید: «اعتراضات تا حدودی فروکش کرده‌است، اما این بدان معنا نیست که مردم دیگر عصبانی نیستند، آنها همچنان خواهان تغییر رژیم هستند».



نشست ژنو: گسترش اختلافات میان اروپا و ایران

 سانتریفیوژها در تأسیسات نطنز (آژانس انرژی اتمی ایران – آسوشیتدپرس)
 سانتریفیوژها در تأسیسات نطنز (آژانس انرژی اتمی ایران – آسوشیتدپرس)
TT

نشست ژنو: گسترش اختلافات میان اروپا و ایران

 سانتریفیوژها در تأسیسات نطنز (آژانس انرژی اتمی ایران – آسوشیتدپرس)
 سانتریفیوژها در تأسیسات نطنز (آژانس انرژی اتمی ایران – آسوشیتدپرس)

با وجود هیاهوی پیش از مذاکرات اروپا و ایران در ژنو، این مذاکرات بدون ارائه طرح یا نقشه راه جدیدی برای پرونده هسته‌ای برگزار شد. برخلاف تبلیغات رسانه‌های نزدیک به حکومت ایران، مذاکرات نه تنها به مسائل هسته‌ای محدود نبود، بلکه به روابط نظامی ایران و روسیه نیز پرداخت. این موضوع را دو دیپلمات ارشد اروپایی به "الشرق الأوسط" تأیید کردند.

یکی از دیپلمات‌های اروپایی اذعان کرد که دیدار میان مقامات ایرانی و اروپایی در ژنو نشان داد که اختلافات میان طرفین در چندین زمینه رو به افزایش است.

دیپلمات دیگری پیش‌تر گفته بود که این دیدارها بخشی از تلاش برای حفظ کانال‌های گفت‌وگو با ایران است. وی افزود که این جلسات جامع خواهد بود و تصمیم‌گیری درباره نحوه برخورد با مسئله هسته‌ای ایران به پس از مشخص شدن سیاست‌های دولت ترامپ در آغاز سال آینده موکول خواهد شد.

ادامه نشست‌های نیویورک در ژنو

به گفته منابع "الشرق الأوسط"، این نشست‌ها از پیش برنامه‌ریزی شده بود و در ادامه گفت‌وگوهایی بود که در سپتامبر گذشته در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک انجام شد. در آن نشست‌ها، تمرکز بر موضوعات هسته‌ای ایران و همکاری نظامی ایران و روسیه بود.

روز جمعه، مدیران سیاسی وزارت‌خانه‌های خارجه فرانسه، بریتانیا و آلمان با مجید تخت روانچی، مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران و کاظم غریب‌آبادی، معاون وزیر خارجه ایران، دیدار کردند. این نشست‌ها پس از ملاقات مقامات ایرانی با انریکه مورا، میانجی اروپایی در مذاکرات هسته‌ای، برگزار شد.

مورا در پلتفرم «ایکس» (توییتر سابق) نوشت که این نشست «صریح» بوده و او از ایران خواسته است تا همکاری نظامی خود با روسیه را متوقف کند و همچنین بر ضرورت یافتن راه‌حل دیپلماتیک برای مسئله هسته‌ای و پایان دادن به مداخلات منطقه‌ای ایران تأکید کرده است.

در مقابل، غریب‌آبادی در واکنش به اتحادیه اروپا در توییتی نوشت: «اروپا به دلیل نبود اعتماد و مسئولیت‌پذیری، بازیکن جدی‌ای نیست.» او همچنین سیاست‌های عمومی اتحادیه اروپا را مورد انتقاد قرار داده و رفتار آن را «غیرمسئولانه» توصیف کرد.

غریب‌آبادی پس از دیدار با نمایندگان تروئیکای اروپایی، نوشت که گفت‌وگوها بر پرونده هسته‌ای و رفع تحریم‌ها متمرکز بوده و ایران به منافع مردم خود پایبند است و دیپلماسی و گفت‌وگو را ترجیح می‌دهد. او تأکید کرد که توافق شد کانال‌های دیپلماتیک در آینده نزدیک باز بماند.

 

فرصت مکانیزم ماشه؟

نشست‌های ژنو تنها چند روز پس از آن برگزار شد که فرانسه، بریتانیا و آلمان پیش‌نویس قطعنامه‌ای علیه ایران را به شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه کردند که به تصویب رسید. این قطعنامه، ایران را به دلیل عدم همکاری با آژانس و افزایش غنی‌سازی اورانیوم محکوم کرد.

ایران نیز با اعلام برنامه خود برای نصب هزاران سانتریفیوژ جدید، به این اقدام واکنش نشان داد.

با این حال، یک دیپلمات اروپایی به "الشرق الأوسط" گفت که بحث درباره فعال کردن مکانیزم ماشه یا «اسنپ‌بک» هنوز زود است.

بریتانیا نیز پیش‌تر اشاره کرده بود که ممکن است از این مکانیزم استفاده کند و در بیانیه‌ای گفت: «ما همچنان به استفاده از همه اقدامات دیپلماتیک برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای متعهدیم، از جمله استفاده از مکانیزم ماشه در صورت لزوم.»

مکانیزم ماشه امکان بازگشت تمامی تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را به دلیل نقض تعهدات هسته‌ای در توافق 2015 فراهم می‌کند. این توافق توسط ایالات متحده در سال 2018، در دوره نخست ریاست جمهوری دونالد ترامپ، ترک شد.

ایران از بازگشت ترامپ به استراتژی «فشار حداکثری» و تلاش برای فعال کردن مکانیزم ماشه نگران است. همچنین، تهران بیم آن دارد که قدرت‌های اروپایی نیز این مکانیزم را فعال کنند.

هیاهوی بی‌دلیل

با وجود همه این مباحث، نشست‌های ژنو تنها به پرونده هسته‌ای محدود نبود. یک دیپلمات اروپایی گفت که این جلسات طبق برنامه پیش رفته و او «هیاهوی رسانه‌ای اغراق‌آمیز» پیش از این نشست‌ها را درک نمی‌کند.

پیش‌تر، یکی از مقامات ایرانی به «رویترز» گفته بود که اگر ایران و تروئیکای اروپایی بتوانند «نقشه راه» توافق هسته‌ای را تدوین کنند، آمریکا تصمیم خواهد گرفت که توافق 2015 را احیا کند یا آن را کنار بگذارد.

این توافق در اکتبر سال آینده منقضی می‌شود و جامعه بین‌المللی باید مذاکراتی برای توافق جدید با ایران آغاز کند. دیپلمات‌های اروپایی گفته‌اند که توافق فعلی قابل احیا نیست اما می‌تواند مبنایی برای مذاکرات آتی باشد.