رضوان السید

رضوان السید
اندیشمند،نویسنده، دانشگاهی و سیاست‌مدار لبنانی و استاد تحقیقات اسلامی در دانشگاه لبنان

از اسلام نترسید!

یک هفته از فرار بشار اسد گذشته است و با این حال، هیچ‌کس در شرق یا غرب نمانده که درباره این موضوع و تأثیرات منطقه‌ای و جهانی آن و آینده در انتظار سوریه ننویسد. از همان ابتدا، مردم عادی عرب از «الجولانی» و همچنین برخی از چهره های جهانی‌که نمی‌خواستند اقلیت‌ها تحت ظلم و ستم ناشی از تسلط تندروها قرار…

اجازه یا اجازه‌خواستن، مسئله مهم اکنون آتش‌بس است

ایرانی‌ها اصرار دارند که حکومت ایران به «حزب‌الله» اجازه داده تا آتش‌بس اعلام کند، به این معنا که به آن‌ها اجازه داده تا از منطقه لیطانی که اسرائیل بخش عمده‌ای از آن را به‌زور اشغال کرده، عقب‌نشینی کنند. اسرائیلی‌ها نگران‌اند که شمال آن‌ها در آینده هدف حملات یا تهدیدات قرار گیرد و آمریکایی‌ها و فرانسوی‌ها نگران این هستند که کشتار، بمباران و آوارگی متوقف شود و مردم غیرنظامی طرفین به خانه‌های خود در دو طرف مرز بازگردند. لبنانی‌ها که به‌طور معمول باید بیشترین بهره را از آتش‌بس ببرند، به سرعت به خانه‌هایشان در جنوب یا حومه یا شرق لبنان بازگشتند تا وضعیت را بررسی و امکان بازسازی یا سکونت مجدد را ارزیابی کنند.

همه برای جلب خشنودی آمریکایی‌ها تلاش می‌کنند!

در زمانی که اسرائیلی‌ها و ایرانی‌ها یکدیگر را تهدید به نابودی می‌کنند، ایرانی‌ها از انتخاب شیخ نعیم قاسم به‌عنوان دبیر کل «حزب‌الله» به جای حسن نصرالله خبر دادند. شورای مرکزی حزب او را انتخاب کرده(!) و اعلام کردند که ایران «اجازه» عقب‌نشینی حزب به شمال لیطانی را داده است. با وجود اینکه وزیر دفاع…

آیا مدیریت تغییر امکان‌پذیر است؟

هر بحثی درباره «روز بعد» در غزه و لبنان با امید عربی همراه است، زیرا عرب‌ها به‌ویژه دیگر تاب تحمل کشتار و ویرانی‌های روزانه و نازیسم اسرائیل را ندارند؛ اسرائیلی که زمین را به فساد می‌کشاند، اما نه‌تنها به این بسنده نمی‌کند، بلکه با افتخار اعلام می‌کند که به‌دنبال ایجاد تغییراتی است که به نسل‌های…

آشفتگی عربی بین دولت‌ها و سازمان‌ها

از ابتدای جنگ غزه این تصور در من شکل گرفت که ایران در اصل پشت تحریک این جنگ بوده و «حماس» را به سمت آن سوق داده است. در ماه‌های اول سال ۲۰۲۳، شاهد رفت و آمد زیاد مقامات ایران و اعضای سازمان‌های فلسطینی به بیروت برای دیدار با رهبر «حزب‌الله» بودیم که بارها درباره «وحدت جبهه‌ها» صحبت کرده است؛ در…

روی متحد و روابط عربی - ایرانی

دوست من روی متحد، استاد تاریخ اسلامی در دانشگاه «هاروارد»، دو هفته پیش درگذشت. با مرگ او بحثی که بین ما در طول چهل سال گذشته جریان داشت، پایان یافت؛ نه تنها در زمینه‌های آکادمیک و تاریخ و مطالعات مشترک، بلکه در درجه اول درباره روابط ایرانی - عربی در گذشته و حال، هویت ملی و قومی، و علل و اهداف…

طرح بایدن و واکنش ایران

ایران پیش از جنگ مانند ایران پس از جنگ است...اما شرایط تغییر یافت و موضع تغییر کرد

ایران خامنه‌ای و سمت و سوی درگیری

کتاب پرده پیامبر، دین و سیاست در ایران ( 1986)) نوشته روی متحده به عنوان عمیق‌ترین کتاب درباره شخصیت روحانی ایرانی، ریشه‌های قدرت و اقتدار او و پیوندهای آن با روح عمیق ایران شناخته می‌شود. اما زمانی که در سال 2002 مقدمه ترجمه عربی من از کتاب را نوشت، در مورد اولین نتیجه گیری‌هایش در باره اینکه…

بحران‌هایی که ناسیونالیست‌ها ساختند و اسلام گرایان تشدید کردند!

من از مصاحبه طولانی استاد غسان شربل، سردبیر روزنامه «الشرق الاوسط»، در 20 و 21 فوریه با هوشیار زیباری، سیاستمدار برجسته کرد، که یازده سال وزیر امور خارجه عراق پس از صدام بود، تکان خوردم... در این مصاحبه، این سیاستمدار صبور به دلیل بحران‌های پی در پی بین دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان به شدت…

گروههای مسلح، دولت ملی و مسیرها

استاد نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، خطاب به سفرای سعودى و مصر که در جستجوی راهی برای برون رفت از بحران‌های داخلی با او در بیروت ديدار كردند( با علم به اینکه كشورهای سعودى و مصر اعضای كميته پنج گانه مربوط به امور لبنان اند) گفت: « حال و روز کشور خوب نیست و پرونده لبنانى در حال فروپاشی است».