رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا با اشاره به مذاکرات همتای فرانسویاش با ایران گفت که «هیچکسی نمیتواند به نمایندگی از آمریکا با ایران حرف بزند». در مقابل وزیر خارجه فرانسه گفت که فرانسه در موضعگیری دربارهٔ ایران «هرگر نیازی به اجازه گرفتن ندارد».
به گزارش الشرق الاوسط، دونالد ترامپ شامگاه پنجشنبه ۱۷ مرداد/ ۸ اوت (به وقت تهران) با انتشار دو پیام در توییتر امانوئل مکرون را متهم کرد که برای ایران پیامهای ضدونقیض ارسال میکند.
وی با اشاره مستقیم به امانوئل مکرون که در ماههای اخیر بارها با حسن روحانی، همتای ایرانیاش، تلفنی گفتوگو کردهاست، نوشت: «میدانم که نیت امانوئل خیر است، همانطور که دیگران نیز چنین هستند، ولی هیچکسی نمیتواند به نمایندگی از ایالات متحده حرف بزند مگر خود ایالات متحده».
رئیسجمهوری آمریکا اضافه کرد: «هیچکسی به هیچ نحوی چنین اختیاری ندارد که ما را نمایندگی کند».
در مقابل، جان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه در واکنش به اظهارات تند دونالد ترامپ گفت: «در رابطه با ایران، فرانسه با استناد به حاکمیت کامل، موضع خود را بیان میکند، فرانسه با قدرت به صلح و امنیت در منطقه پایبند است و در جهت کاهش تنشها تلاش میکند و در گام برداشتن در این راستا هرگز نیازی به اجازه گرفتن ندارد.»
وزیر خارجه فرانسه در بیانیه خود اظهار کرد: «فرانسه به توافق وین که گسترش تسلیحات هستهای را منع میکند، پایبند است.. فرانسه همچون دیگر طرفهای امضا کننده به استثنای ایالات متحده آمریکا به امضای خود در این معاهده احترام میگذارد، و به شدت از ایران میخواهد تا مجدداً به تعهداتش که در متن توافقنامه آمده، پایبند شود».
وزیر خارجه فرانسه در پایان اظهاراتش گفت که «افزایش تنشها مستلزم ابتکارعملهای سیاسی برای تضمین شرطهای گفتوگو است… این چیزی است که پرزیدنت مکرون با تمام شفافیت به همراه سایر شرکایمان و در مقدمه آنها دولتهای اروپایی امضا کننده (توافق هستهای) به آن عمل میکند. مطمئناً او مقامات آمریکایی را در جریان میگذارد. باید تمام تلاشها را به کار گرفت تا این وضعیت تنشافزا به رویارویی خطرناکی منجر نشود».
چهارشنبه گذشته برخی از رسانهها به نقل از منابع خبری خود نوشتند که امانوئل مکرون به روحانی پیشنهاد داد که ۱۵ میلیارد یورو به اینستکس تزریق شود که از این مقدار، ۵ میلیارد یورو را خود فرانسه تزریق میکند و باقی این مبلغ را سایر اعضای باقیمانده در برجام. بر این اساس مکرون ظاهراً از روحانی دعوت کرد که در نشست سران جی ۷ که قرار است در فرانسه برگزار شود به عنوان میهمان افتخاری حضور داشته باشد با این شرط که با رئیسجمهوری آمریکا در حاشیه این اجلاس دیدار کند.
خبرگزاری رویترز چهارشنبه ۱۶ مرداد/ ۷ اوت گزارش داد که وزارت خارجه فرانسه دعوت مکرون از روحانی برای شرکت در اجلاس جی ۷ را تکذیب کردهاست.
۴۵مین اجلاس عالی کشورهای عضو گروه جی۷ از ۲۴ تا ۲۶ اوت در فرانسه برگزار میشود. قرار است در این اجلاس به موضوع بحرانی که در هفتههای اخیر در روابط ایران و آمریکا وجود داشته نیز پرداخته شود.
برخی از رهبران اروپایی در تلاشند تا تنش میان ایران و آمریکا را کاهش دهند. فرانسه، بریتانیا و آلمان میگویند که در تلاشند تا با ابتکاراتی مانند راهانداختن یک کانال مالی ویژه، تحریمهای آمریکا را دور بزنند و برجام را حفظ کنند.
اما تهران میگوید که این اقدامات کافی نیست و به همین دلیل به شکل گامبهگام به نقض تعهدات هستهایاش روی آوردهاست.
رئیسجمهور و دیگر مقامات دولت آمریکا پیش از این گفتهاند که ترامپ آماده گفتوگو با ایران است و آمریکا خواستار جنگ با ایران نیست.
رادیو فرانسه در این باره گزارش داد؛ ایران در این زمینه مواضع دوگانهای دارد. از یکسو رهبر این کشور و وابستگان نظامی و کشوری و رسانهای او تکرار میکنند که هرگز با آمریکا گفتگو نخواهیم کرد و از سوی دیگر حسن روحانی و محمد جواد ظریف و گاه دیگر مسئولان دولتی آمادگی مشروط برای گفتگو را اعلام میکنند.
رئیسجمهوری ایران روز سه شنبهٔ این هفته برای آغاز گفتگوها تنها یک شرط قائل شد و آن «برداشتن مجازاتها» و تحریمهای آمریکاست. او دربارهٔ بازگشت آمریکا به برجام که یکی از شروط گذشتهٔ ایران برای مذاکره بود، تصریح کرد که «این دیگر به خود آنها مربوط میشود».
تهران به میانجیگری فرانسه و اروپا در بارهٔ برنامهٔ هستهای خود و به ویژه حداقل نیمه باز کردن درهای داد و ستد تجاری و مبادلات بانکی نیاز دارد و در همان حال از پیشرفت در این زمینه به دلیل دشواریهای ناشی از مجازاتها و تحریمهای آمریکا ناامید شدهاست.
فرانسه به ترامپ: در رابطه با ایران نیازی به اجازه نداریم
اتهام ترامپ به مکرون: به ایران «پیامهای ضدونقیض» میدهد

فرانسه به ترامپ: در رابطه با ایران نیازی به اجازه نداریم

لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة