رد پای سیاست در پرونده مربیان خارجی در ایران

ادامه تجمع‌های اعتراضی طرفداران فوتبال●تحریم‌های آمریکا یا عدم پیوستن بهFATF مسئله این است

رد پای سیاست در پرونده مربیان خارجی در ایران
TT

رد پای سیاست در پرونده مربیان خارجی در ایران

رد پای سیاست در پرونده مربیان خارجی در ایران

هواداران معترض تیم استقلال تهران امروز شنبه بار دیگر مقابل این باشگاه تجمع کردند. آنها از جدایی ناگهانی آندره‌آ استراماچونی سرمربی ایتالیایی خود به شدت ناراحت و خشمگين هستند. هواداران خواهان استعفای اعضای هیئت مدیره هستند و شعارهایی نیز علیه مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال و دیگر مسئولان ورزش ایران سر دادند.
به گزارش الشرق الاوسط، پیش از این هواداران استقلال بارها مقابل ساختمان باشگاه و محل وزارت ورزش و جوانان تجمع کردند و شعارهایی علیه هیئت مدیره باشگاه و وزیر ورزش سر دادند. اما نیروی امنیتی مثل همیشه آنها را پراکنده کرده و اجازه گسترش تجمع را ندادند.
استراماچونی به خاطر اوضاع وخیم اقتصادی در ایران و پرداخت نشدن به موقع مطالباتش، تهران را ترک کرده‌است.
خبرگزاری حکومتی مهر امروز همزمان با این اعتراضات، از برگزاری مذاکرات نماینده استقلالی‌ها با وکیل، مدیر برنامه و خود استراماچونی در یکشنبه شب در دوحه قطر خبر داد که روزنامه خبرورزشی آن را «بازیِ جدید با هوادار» توصیف کرد.
در این میان، علاوه بر استراماچونی، مصطفی دنیزلی سرمربی تراکتورسازی تبریز و مارک ویلموتس سرمربی تیم ملی ایران نیز این کشور را ترک کردند، گابریل کالدرون سرمربی پرسپولیس تهران و دراگان اسکوچیچ سرمربی صنعت نفت آبادان هم تهدید به جدایی کردند.
از سوی دیگر، در حالی که به نیم‌فصل رقابت‌های لیگ برتر فوتبال ایران نزدیک می‌شویم، پنج تیم استقلال، تراکتور، ذوب آهن، نفت مسجد سلیمان و پارس جنوبی جم از ۱۶ تیم حاضر سرمربی ندارند و به جز نفت مسجد سلیمان بقیه با مربی موقت و حتی بازیکن اداره می‌شوند.
همچنین طبق گزارش رسانه‌های داخلی ایران، نیمی از تعداد تیم‌های لیگ برتر در پرداخت هزینه‌های جاری فصل‌شان مانده‌اند؛ و شاید کفگیرها بدجور به ته‌دیگ خورده‌است.
استراماچونی و کنترل سیاسی
داستان آندره‌آ استراماچونی و استقلال با مسائل بین‌المللی گره خورده‌است، به طوری که به گفته مسئولان ایرانی، تحریم‌های آمریکا علیه تهران، مانع دسترسی و استفاده بانک‌های ایرانی از سیستم سوئیفت «SWIFT» (جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی) به منظور انجام تراکنش‌های مالی بین‌المللی شده‌است. مسئله ای که با تردید سرمربی استقلال مواجه شد چرا که وی صحبت از مشکلات سیاسی، بدقولی‌ها، بی برنامگی‌ها و فشارهایی کرده که ربط چندانی به پول ندارد.
استراماچونی در مصاحبه خود از بد قولی مسئولان باشگاه استقلال در زمان شروع به کارش گلایه کرد و مثال عجیبی از فشارها روی او برای حضور در مراسم‌های مختلف پرده برداشت و گفت: برای مثال آنها یک مرکز تمرینی بسیار عالی را به من نشان دادند اما نتوانستیم برای ماه‌ها از این مرکز استفاده کنیم.
سرمربی استقلال در پاسخ به سؤالی دربارهٔ شرایطش در استقلال، موارد عجیبی را مطرح کرده‌است. او گفته: من همیشه احساس می‌کنم که تحت کنترل هستم. یک روز در ماه آگوست آنها (مسئولان باشگاه) ساعت ۵ عصر با من تماس گرفتند که ساعت ۶ باید در مراسم یکی از بازیکنان سابق شرکت کنم. این دعوت را رد کردم. من در سوپرمارکت بودم و سپس سوار تاکسی شدم. آنها دوبار با راننده تاکسی تماس گرفتند که مرا به جای خانه، به آن مراسم ببرد؛ آن هم یک تاکسی عمومی نه شخصی. حالا متوجه هستید که چرا از خارج شدن از خانه می‌ترسیدم؟!
هراس مربیان خارجی از تحریم‌های آمریکا
رسانه‌های داخلی ایران گزارش دادند مارک ویلموتس سرمربی بلژیکی که پس از گذشت تنها ۶ ماه با تیم ملی ایران قطع همکاری کرد، تحت تأثیر همین تحریم‌ها مجبور به جدایی شده‌است.
مشکل دیگری که پرداخت‌ها را تحت الشعاع قرار می‌دهد، کاهش ارزش پول ایران است. پول ایران از ژانویه سال ۲۰۱۸ تاکنون ۲ سوم ارزش خود را از دست داده و به همین دلیل باشگاه‌ها نمی‌توانند به تعهدات مالی خود متعهد بمانند.
بعد از تحریم‌های گسترده آمریکا، بانک مرکزی ایران قادر به دریافت و پرداخت پول برای کشورهای خارجی نبود و به همین دلیل مربیان خارجی باید حساب بانکی را در کشورهایی که حاضر نبودند تحریم علیه ایران را به اجرا در بیاورند باز کنند. به همین دلیل احتمال می‌رفت که اشخاصی که حساب در این کشورها باز کنند نیز شامل تحریم شوند. ویلموتس حاضر نشد حساب جدیدی را در کشور ترکیه یا قطر باز کند. همچنین استراماچونی نیز حاضر نشد در این دو کشور حساب باز کند چرا که از تحریم شدن توسط آمریکا هراس داشت.
مدیران ورزشی: در حل مشکل ناتوانیم
مسعود سلطانی فر وزیر ورزش و جوانان ایران دربارهٔ مشکلات به وجود آمده در رابطه با مربیان خارجی به علی لاریجانی رئیس مجلس ایران در این باره گفته‌است: تحریم‌های ظالمانه آمریکا باعث شده فدراسیون فوتبال برای دادن حقوق ویلموتس دچار مشکل شود. همچنین تحریم‌ها استراماچونی را از ما گرفت.
علاوه بر او، رضا صالحی امیری رئیس کمیته ملی المپیک ایران نیز گفته‌است این کمیته در شرایط فعلی برای انتقال ارز جهت رویداد بزرگ و بین‌المللی بازی‌های المپیک توکیو با چالش جدی مواجه است. او ریشه همه گرفتاری‌های فوتبال را تحریم دانست.
رسانه‌ها: رویارویی طرفداران و مخالفان FATF
رسانه‌های مکتوب و مجازی ایران اما نگاه متفاوتی به این پرونده دارند. روزنامه تندروی فرهیختگان نزدیک به علی اکبر ولایتی مشاور رهبر ایران از آن به استراماچونی گیت یادکرده و آن را خلاصه ای از ناکارآمد دولت تدبیر و امید دانست.
روزنامه محافظه کار قدس در این باره نوشت: شنیده می‌شود مسئولان باشگاه استقلال در هنگام عقد قرارداد با سرمربی ایتالیایی، مشکلات تحریم و انتقال پول را به درستی به او و مدیر برنامه اش منتقل نکرده‌اند.
روزنامه جوان ارگان سپاه پاسداران ایران نیز این مسئله را بحران زایی توصیف کرد. این روزنامه عکس یک خود را به ویلموتس، دنیزلی و استراماچونی اختصاص داده و آنها را بحران‌زا خطاب کرده‌است و خواستار عمل به توصیه علی خامنه ای برای استفاده از مربیان داخلی شد.
در سوی مقابل، سایت تابناک وابسته به محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران از فساد و دروغ سیستماتیک در ورزش پرده برداست و نوشت: سابقه و کارنامه کالدرون، استراماچونی، ویلموتس یا برانکو نشان می‌دهد که هیچ‌کدام شخصیتی جنجالی و افشاگر در تیم‌های سابق شان نداشته‌اند و تنها در ایران با سیستم فریب و دروغ و تناقض گویی به مشکل خورده‌اند و نمی‌توانند فساد ریشه دار استقراریافته در فوتبال دولتی ایران را تحمل کنند.
روزنامه آفتاب یزد وابسته به مصطفی کوکبیان نماینده مجلس نیز ماجرای استراماچونی را دارای ابعاد سیاسی و دیپلماتیک دانست و نوشت: به نظر می‌رسد با تشدید تحریم‌های ایران، موضوع FATF و عدم الحاق ایران به آن بیشتر از هر زمان دیگر به چشم آمده‌است. اکنون طرفداران و مخالفان پیوستن ایران به FATF پس از بحران استقلال – استراماچونی، رودروی هم شده‌اند؛ مخالفان الحاق صحبت از تحریم‌های ظالمانه آمریکا می‌کنند و موافقان الحاق می‌گویند اگر به کنوانسیون‌های چهارگانه ملحق شده بودیم اکنون حتی در شرایط تحریم می‌توانستیم بدون دغدغه و مشکل پول سرمربی فراری استقلال را پرداخت کنیم.
فرار خارجی‌ها از اتهام پولشویی
مربیان خارجی فعال در ایران انتظار دارند که دستمزد ماهانه آنها به‌طور منظم و از طریق واریز مستقیم با منشأ حساب باشگاه یا فدراسیون فوتبال ایران به حساب شخصی آنها واریز شود. با توجه به ارقام میلیونی قرارداد سالانه آنها دریافت این پول از طریق انتقال چمدانی، صرافی‌ها، حساب شخصی افراد و بانک‌های ثالث دست آنها را برای اثبات دریافت دستمزد بر اساس قرارداد فیمابین با ایران می‌بندد و آنها را در مظان اتهام پولشویی و انسداد حساب‌های بانکی قرار می‌دهد.



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»