ادامه قطعی غیربرنامهریزی شده برق در ایران واکنشهای تند مردم را در شبکههای اجتماعی برانگیخت، وزیر نیرو اما علت این اوضاع را جنگ اقتصادی دشمن توأم با جنگ روانی، گرمای زودهنگام و کاهش باران توصیف کرد. همزمان، دما در برخی شهرها به پنجاه درجه سانتیگراد نزدیک شدهاست.
قطعی برق در بسیاری از نقاط ایران، صدای اعتراض کاربران توییتر را درآورد و در پی آن، هشتگ «#قطعی_برق» نیز در توییتر ترند شد.
در حالی که وزیر نیرو هفته گذشته از رایگان کردن برق ۵ میلیون مشترک خبر داده بود، ایران چند روز است که شاهد قطعی برق بود که همین موضوع موجب اعتراض مردم شد. به عنوان مثال، یکی از کاربران نوشت «منظورشان از رایگان کردن این بوده که قطع میکنیم تا دیگر نیازی به پرداخت قبض نداشته باشید».
برخی از کاربران نیز سخنان سال گذشته حسن روحانی رئیسجمهور ایران مبنی بر اینکه «علت اعتماد مردم این است که میبینند برقشان در شرایط تحریم و در تابستان قطع نمیشود» را به سخره گرفتند.
علی کریمی بازیکن بازنشسته و سرشناس فوتبال ایران نیز به قطعی برق در ایران واکنش نشان داد و نوشت: «مشکل امروز ما این است که زبان مدیران بیشتر از مغزشان کار میکند».
بیت کوین مزرعهای برای سپاه
بسیاری از توییتریها دلیل اصلی قطعی برق را استخراج بیت کوین توسط چینیها دانستند. شماری از خبرگزاریهای داخلی هم گزارش دادند که با شدت گرفتن مصرف برق در کشور، برق برخی مراکز مجاز استخراج رمز ارز قطع شدهاست. کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس ایران اما ارتباط استخراج رمز ارزها با قطعی برق را نادرست خواند و علت را فرسودگی شبکه تولید و توزیع دانست.
در حالیکه مقامات ایرانی میگویند قطعی برق در کشور طی روزهای اخیر ناشی از استخراج رمزارزها است، نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد حدود ۴٫۵ درصد از مجموع استخراج بیت کوین در جهان در ایران انجام میشود.
به گزارش مؤسسه تحلیل بلاکچین الیپتیک (Elliptic)، ایران برای کاهش تأثیر تحریمهای وضع شده توسط آمریکا به استخراج رمزارزها روی آوردهاست و سالانه حدود یک میلیارد دلار از محل تولید بیتکوین درآمد کسب میکند.
از چندسال پیش نهادهای وابسته به سپاه پاسداران اقدام به استخراج و ماینینگ رمزارز کردند و اکنون استخراج خانگی نیز رایج شدهاست.
پیش از این، وبسایت زیتون، با اتکا بر «آمار غیررسمی» از «رد پای سپاه» در «افزایش مصرف برق» و «استخراج بیتکوین» خبر داد و نوشت اکثر «۱۸۰ هزار دستگاه ماینر» موجود ثبتشده در ایران «در اختیار شرکتها و نهادهای وابسته به سپاه» است».
در این میان، بسیاری از کارشناسان علت قطعی برق را عملکرد نادرست وزارت نیرو میدانند و میگویند: «وزارت نیرو به وظایفش در قانون برنامه ششم عمل نکرده و از ۱۰۰ درصد ساخت نیروگاهها ۴۴ درصد محقق شدهاست».
پیامدها
قطع برق به جز خاموشی و از کار افتادن وسایل سرمایشی و گرمایشی مشکلات و پیامدهای ناگواری ایجاد کردهاست. محمدعلی محسنی بندپی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ایران در این باره گفت که «قطعی برق مشکلاتی در روند واکسیناسیون و نگهداری واکسن و ارائه خدمات به مردم در بیمارستانها و مراکز بهداشتی به وجود آوردهاست».
به خطر افتادن جان بیماران بستری شده در خانه، نگرانی حسین کرمانپور رئیس اورژانس بیمارستان سینا و مدیر روابطعمومی سازمان نظامپزشکی را به همراه داشتهاست. او میگوید: «در کنار تأمیننشدن اکسیژن برای بیمارانی که در خانهها بستری هستند، کاهش تهویه هوا بهدلیل قطعی کولرهای آبی مشکلساز است. وقتی برق قطع میشود و دستگاهها از کار میافتند، میزان اکسیژن در خون بیماران کم میشود و ممکن است آنها را تا پای مرگ ببرد».
سردار محمد حسین حمیدی رئیس پلیس راهور پایتخت نیز گفت: «قطعی برق در سطح معابر و چهارراهها موجب سردرگمی رانندگان، افزایش تصادف، اختلال در نظم شهری و وضعیت ترافیکی میشود».
صابر پرنیان مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان تهران نیز از قطعی برق بدون برنامه و اطلاع قبلی در شهرکهای صنعتی و ضرر و زیان تولیدکنندگان طی هفته گذشته خبر داد.
حسین حق وردی نماینده شهریار در مجلس شورای اسلامی نیز گفت که «سوءمدیریت مصرف انرژی و قطع مکرر آب و برق در حال تبدیل شدن به مسئله حاد امنیتی است. اما یک نفر هم نیست که به مردم توضیح دهد علت قطعی برق چیست».
واکنشها
بحران برق در ایران واکنش رسانهها را نیز به همراه داشتهاست. سایت «الف» در این باره نوشت: «این اتفاق به نارضایتی عمومی منجر شده و به بسیاری از صنایع و کسب و کارها نیز لطمه زدهاست. بسیاری از مردم نگران هستند که قطعی برق در ماههای آینده نیز تکرار شود و کالای مهم دیگری دیگر به سبد آرزوهای مردم اضافه شود!».
روزنامه «آرمان ملی» نیز نوشت: «صنعت برق کشور امروز در شرایطی قرار گرفته که صرفاً بهدنبال حفظ شبکه و تجهیزات موجود در کشور است و فرصتی هم برای نوسازی و حرکت به سمت تنوعبخشی منابع تولید انرژی ندارد. اگرچه که مسئولان این حوزه بهجای تغییر رویکرد خود و توجه به توسعه زیرساختها انگشت اتهامی خود را متوجه مصرف بیش از اندازه مردم بهویژه تولیدکنندگان خانگی رمزارزها گرفتهاند موضوعی که بهنظر میرسد بیشتر جنبه فرار رو به جلو و پاککردن صورت مسئله را دارد. از طرفی سالهای سال است که مردم هزینه انرژی هستهای را میپردازند در سالهای اولیه گفته میشد قرار است برق هستهای تولید شود که هم پایدارتر است و هم ارزانتر و هم نامحدود! حالا با گذشته چند دهه خبری از برق اتمی نیست».
خبرگزاری «تسنیم» نیز نوشت: «استانهای جنوبی با توجه به اقلیم خاص در این فصل سال با گرمای طاقتفرسایی مواجه اند که قطع برق در ساعات اوج گرما توسط دولت جز بیتدبیری محض و ظلم به مردم این استانها نمیتواند باشد». از نظر این خبرگزاری، «عدم تولید برق توسط انرژی هستهای به علت تعهدات برجامی است».
قطعی ادامهدار
قطعی برق در بسیاری از مناطق ایران، احتمال ادامهدار بودن این خاموشیها وجود دارد. طبق اعلام شرکت توزیع برق تهران ادامهدار بودن قطعی برق بستگی به میزان مصرف مشترکان دارد اگر مصرف بیش از حد توان شبکه باشد قطعاً خاموشی اعمال میشود.