بهره اپوزیسیون ایران از ۵ ماه اعتراضات مردمی برای وحدت

زنان در تظاهراتی در پاریس، ۱۱ فوریه ۲۰۲۳، تصاویر قربانیان سرکوب در اعتراضات ایران را در دست دارند (AFP)
زنان در تظاهراتی در پاریس، ۱۱ فوریه ۲۰۲۳، تصاویر قربانیان سرکوب در اعتراضات ایران را در دست دارند (AFP)
TT

بهره اپوزیسیون ایران از ۵ ماه اعتراضات مردمی برای وحدت

زنان در تظاهراتی در پاریس، ۱۱ فوریه ۲۰۲۳، تصاویر قربانیان سرکوب در اعتراضات ایران را در دست دارند (AFP)
زنان در تظاهراتی در پاریس، ۱۱ فوریه ۲۰۲۳، تصاویر قربانیان سرکوب در اعتراضات ایران را در دست دارند (AFP)

تشکل‌های اپوزیسیون در داخل و خارج ایران با گذشت ۵ ماه از آغاز جنبش اعتراضی مردمی علیه نظام حاکم، در تلاش برای ایجاد وحدتی هستند که هرگز نتوانسته‌اند به دست آورند.
مخالفان رژیم «جمهوری اسلامی» از انقلاب ۱۳۵۷ به همان اندازه که با دستگاه قدرت در تهران درگیر شدند، با یکدیگر درگیر شده بودند. با این حال، امروز تلاشی برای اتحاد در استراتژی و رهبری آینده به امید سرنگونی رژیم وجود دارد؛ رژیمی که اعتراضات اخیر بزرگ‌ترین چالش را برای آن ایجاد کرده‌است.
تظاهرات مردمی چند هفته ای است که فروکش کرده، اما با ادامه خشم عمومی، حامیان اپوزیسیون اصرار دارند که آغاز موج جدیدی از اعتراضات فقط مسئله زمان است؛ اعتراضاتی که پس از مرگ مهسا امینی زن جوان کرد ایرانی آغاز شد و از کمپینی علیه قوانین حجاب به جنبشی برای تغییر رژیم تبدیل شد.
یک گام اپوزیسیون برای انسجام کنفرانسی بود که توسط دانشگاه جورج تاون در واشینگتن در ۱۰ فوریه برگزار شد و در آن چهره‌های مخالف تبعیدی که تا همین اواخر با یکدیگر صحبت نکرده بودند گرد هم آمدند، از جمله این شخصیت‌ها می‌توان به مسیح علی‌نژاد فعال علیه حجاب و حمید اسماعیلیون سخنگوی خانواده‌های قربانیان سانحه هواپیمای اوکراینی در سال ۲۰۲۰ و رضا پهلوی فرزند آخرین شاه ایران که در سال ۱۳۵۷ طی انقلابی سرنگون شد، اشاره کرد.
در نشست واشینگتن، منشور مرحله غلبه بر جمهوری اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفت، حاضران به دنبال تشکیل شورای انتقالی بودند که پس از آن انتخابات آزاد برگزار شود.
شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل و گلشیفته فراهانی بازیگر ایرانی-فرانسوی به این گروه پیوستند. عبادی گفت: اکنون زمان مبارزه درون اپوزیسیون نیست.
او در یک پیام ویدئویی اضافه کرد که رژیم ۴۴ سال است که مقاومت کرده‌است، «چون ما متحد نشدیم».

«بدون رقابت»

رضا پهلوی که مدام تأکید می‌کند به دنبال احیای سلطنت نیست، بلکه می‌خواهد برای یک سیستم سکولار دمکراتیک کار کند، در این دیدار گفت: امروز رقابتی بین ما وجود ندارد و تلاشی برای رهبری این جریان نداریم.
پهلوی متهم است که به اندازه کافی از حکومت ظالمانه پدرش فاصله نگرفته، در مورد ثروت خانواده اش شفاف نبوده و برای جلوگیری از دشمن پراکنی سلطنت طلبان در شبکه‌های اجتماعی اقدامی نکرده‌است.
حضور پرویز ثابتی، افسر ارشد سابق امنیت داخلی در زمان شاه «ساواک» در تجمع مخالفان در لس آنجلس با حضور رضا پهلوی، جنجال گسترده‌ای را در میان ایرانیان در شبکه‌های اجتماعی به راه انداخت، اما موضع پهلوی در قبال اعتراضات حتی در میان چهره‌های مخالف چپ‌گرا با استقبال خوبی مواجه شد و خشم رسانه‌های طرفدار رژیم ایران را برانگیخت.
از سوی دیگر، کنفرانس بین‌المللی امنیت در مونیخ در پایان هفته آینده که برای مخالفان موفقیت‌آمیز بود، مقامات ایرانی را دعوت نکرد، بلکه اعضای جامعه مدنی را دعوت کرد.
بر اساس تحلیل خبرگزاری فرانس پرس، به نظر می‌رسد که در داخل ایران، تاب آوری رژیم به رهبری علی خامنه ای، رهبر انقلاب، در برابر فراخوان‌ها برای تغییر تا حد زیادی کاهش یافته‌است.
مخالفان در داخل مجبور شدند با سرکوب خونینی که صدها کشته، هزاران نفر بازداشتی و چهار اعدامی در ارتباط با تظاهرات مبارزه کنند. از جمله این شخصیت‌ها می‌توان به نسرین ستوده وکیل دادگستری، جعفر پناهی کارگردان و حسین رونقی مدافع آزادی بیان اشاره کرد که همگی به تازگی از زندان آزاد شده‌اند. فاطمه سپهری، یکی از چهره‌های مخالف محافظه کار مذهبی نیز همین‌طور است.

قانون اساسی جدید

همزمان، میرحسین موسوی، نخست‌وزیر دهه ۸۰ میلادی، اخیراً با ارائه پیشنهاد تصویب قانون اساسی جدید و برگزاری انتخابات، خواستار «تغییرات اساسی در ایران» شد و خواسته‌های نیروهای مخالف نظام را تکرار کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، منشور در حال تدوین باید قبل از ارائه به مقامات خارجی هزاران مشکل را حل کند و ضمن حفظ تمامیت ارضی ایران، اقلیت‌های قومی ایران را نیز متقاعد کند.
نازنین بنیادی هنرمند می‌گوید: «اگر نیرویی وجود دارد که ما را متحد می‌کند، ایده را رها می‌کنیم که آن‌قدر متفرق هستیم که نمی‌توانیم با هم برای دموکراسی کار کنیم».
برخی از جناح‌های اپوزیسیون هنوز خارج از این اتحاد نوپا هستند، از جمله سازمان مجاهدین خلق که قبلاً علیه رژیم سلطنتی فعال بود و ادعا می‌کند که شبکه گسترده‌ای از حامیان در ایران دارد.
نسرین ستوده به سی ان ان می‌گوید: «اعتراضات تا حدودی فروکش کرده‌است، اما این بدان معنا نیست که مردم دیگر عصبانی نیستند، آنها همچنان خواهان تغییر رژیم هستند».



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»