«جایزه جهانی بوکر عربی» در شانزدهمین نشست خود در ابوظبی، رمان « تغريبة القافر/بیگانگی بیبر» نوشته زهران القاسمی نویسنده عمانی را برنده این جایزه درسال 2023معرفی کرد. او اولین عمانی است که برنده این جایزه میشود. 6 رمان برای دریافت این جایزه در فهرست کوتاه رقابت کردند: « أيام الشمس المشرقة/ روزهای خورشید تابان» اثر میرال الطحاوی، « مَنّا» از صدیق حاج احمد، « حجر السعادة/ سنگ خوشبختی» نوشته ازهر جرجیس، « كونشيرتو قورينا إدواردو» از نجوه بن شطوان و « الأفق الأعلى/ افق بلند» نوشته فاطمه عبدالحمید.
براساس این اعلامیه هر یک از شش نامزدی که در لیست کوتاه قرار گرفتهاند، 10 هزار دلار به عنوان جایزه برای ورود اثرشان به این فهرست دریافت میکنند و برنده نهایی جایزه بوکر امسال علاوه بر ترجمه اثرش به انگلیسی، 50 هزار دلار بیشتر دریافت میکند.
امسال هیئت داوران شامل محمد الاشعری شاعر مغربی، رئیس کمیته، دکتر ریم بسیونی، رمان نویس مصری، چهره آکادمیک و مترجم سوئدی تیتز راک، عزیزه الطایی، نویسنده و دانشگاهی عمانی، فضیله الفاروق، رماننویس، محقق و روزنامهنگار الجزایری، یاسین عدنان، عضو هیئت امناء، و فلور مونتانارو، هماهنگکننده جایزه بودند.
در تاریخ 18/2، «الشرق الاوسط» مصاحبهای با القاسمی درباره رمان برنده او منتشر کرد که فضای آن حول محور سهگانه خشکسالی، آب و باروری در روستاها میچرخد که جزئیات آن جزئیات روستای عمانی با همه اشیاء و انسانهایش بود. القاسمی در گفتوگو اشاره کرد که فضای رمان غالباً با فضای کار خلاقانه پیوند میخورد، تعمدی وجود ندارد که فضای کار روایی خود مکان باشد، اما ماهیت کار این را بر من تحمیل میکند.
اگر من روی اثری کار میکردم که وقایع آن در شهر اتفاق میافتاد، همه نشانههای آن مکان در آن میبود و زوایای آن به جزئیات شهرها مانند خیابانها، بازارها، کافهها، ساختمانها، ادارات دولتی، شرکتها و غیره میپرداخت. و همچنین اگر اثر به ماهیگیران بپردازد، آنگاه مکان دریا، سواحل، خطوط ساحلی و غیره خواهد بود.
و از آنجایی که آثارم در مورد موضوعات مربوط به کوهها و روستاها بحث میکنند، بنابراین محیط روستایی به شدت حضور دارد، به عنوان مثال در رمان « القناص/ تک تیرانداز»، زیرا در مورد شکارچیان تک تیرانداز بزکوهی و مکانهایی که بزکوهها زندگی میکنند صحبت میکند. محیط خشن کوهستانی بود و درههای عمیق و جزئیات دیگری که مربوط به خود محل است.
از القاسمی 4 رمان « جبل الشوع/ کوه الشوع» (2013)، «القناص/ تک تیرانداز» (2014)، «جوع العسل/ گرسنگی عسل» (2017) و «بیگانگی بیبر» (2021) منتشر شده است. همچنین 10 مجموعه شعر و یک مجموعه داستان کوتاه با عنوان « سيرة الحجر/ زندگینامه سنگ 1» و کتابی حاوی متون با عنوان « سيرة الحجر2/ زندگینامه سنگ 2» در کارنامه ادبی خود دارد.