دولت یمن خواستار واریز پول های امداد به بانک مرکزی عدن شد

گزارش جهانی: نیمی از خانواده ها به غذای کافی دسترسی ندارند


 
صف شهروندان تحت پوشش کمک «برنامه جهانی غذا» جلوی مرکز توزیع مواد غذایی در صنعا قبل از تعلیق کمک ها (رویترز)
صف شهروندان تحت پوشش کمک «برنامه جهانی غذا» جلوی مرکز توزیع مواد غذایی در صنعا قبل از تعلیق کمک ها (رویترز)
TT

دولت یمن خواستار واریز پول های امداد به بانک مرکزی عدن شد


 
صف شهروندان تحت پوشش کمک «برنامه جهانی غذا» جلوی مرکز توزیع مواد غذایی در صنعا قبل از تعلیق کمک ها (رویترز)
صف شهروندان تحت پوشش کمک «برنامه جهانی غذا» جلوی مرکز توزیع مواد غذایی در صنعا قبل از تعلیق کمک ها (رویترز)

گزارش های موسسات بین المللی می گویند که ناامنی غذایی در یمن در چند ماه گذشته تشدید شده و نیمی از خانواده ها به غذای کافی دسترسی ندارند. دولت یمن چند بار خواستار بازنگری در ساز و کار امداد و کمک به یمن شده و با انتقاد از نحوه کار سازمان های امداد خواهان واریز پول این امدادها به بانک مرکزی در عدن شده است.
انتظار می رود که برنامه توزیع کمک ها حدود چهار ماه دیگر از سرگرفته شود چرا که عرضه کمک های غذایی بشردوستانه متوقف شده است. این در حالیست که وضع معیشت مردم به دلیل تحولات نظامی و رویارویی اقتصادی بین دولت یمن و گروه حوثی پیچیده تر و دشوارتر شده است.

کودکی از یک سوراخ چادری در اردوگاه آوارگان در استان لحج یمن نگاه می کند (سازمان ملل)

در این راستا، جمال بلفقیه رئیس کمیته عالی امداد در دولت یمن خواهان واریز پول های مرتبط با امداد سازمان ها به بانک مرکزی در عدن شد و گفت سازمان های بین المللی و فدرال رزرو آمریکا با بانک مرکزی در عدن داد و ستد با بانک عدن را تایید کردند. او همچنین خواستار اجتناب از معاملات مالی با صنعا شد و گفت بانک مرکزی عدن تنها بانک قانونی در یمن است.
بلفقیه در ادامه گفتگو با «الشرق الاوسط» افزود «تغییر مکان مقر موسسات بین المللی از بخش های تحت کنترل حوثی ها به مناطق آزاد شده و تغییر روند کار بشردوستانه و تامین نیازمندی های مردم باعث می شود اعتماد از دست رفته به این موسسات احیا شود و این موسسات از تامین مالی و حمایت برای اجرای برنامه هایشان برخوردار می شوند و از دولت و ائتلاف حامی دولت تسهیلات دریافت می کنند و با توجه به اصل غیر متمرکز بودن اقدامات بشردوستانه همکاری و شراکت بین این موسسات و دولت و بخش خصوصی برقرار می شود».
بلفقیه که مشاور وزیر اداره بومی را نیز برعهده دارد افزود «موسسات بین المللی باید از گذرگاه های آبی و هوایی و زمینی از جمله بندر جازان سعودی استفاده کنند چرا که بندر جازان می تواند به عنوان یک گذرگاه کلیدی نیازمندی های استان ها را بنا به اولویت هایشان جمع بندی و این داده ها را در یک مرکز داده طبقه بندی کرده و نقش رابط بین کار بشردوستانه و توسعه و توانمند کردن زنان از طریق موسسات جامعه مدنی ایفا کند. به هر حال این نهادها به نیازمندان دسترسی دارند».
نگرانی و هشدار
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) گفت «سطح ناامنی غذایی در یمن تا پایان ماه مه همچنان بالا است. وضعیت اقتصادی در مناطق مختلف متفاوت است اما نرخ ناامنی غذایی در بخش های تحت کنترل دولت یمن ۵۴ درصد و در مناطق تحت کنترل حوثی ها ۴۱ درصد است».
فائو در گزارش جدید خود افزود «نرخ ناامنی غذایی ادامه دار در یمن تا ماه مه ۱۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است».

شهروند زن یمنی و کودکانش در اردوگاه آوارگان در استان تعز (سازمان ملل)

«فائو» یک نظرسنجی در مناطق تحت کنترل دولت یمن انجام داده که در آن آمده ۵۴ درصد خانواده هایی که در این نظرسنجی شرکت کردند با شوک های گوناگون مثل سقوط ارزش پول ملی و گرانی روبرو هستند و درآمدشان به شدت کاهش پیدا کرده یا اینکه قادر به تولید محصولات غذایی برای مصرف خانگی نیستند اما نرخ مواد غذایی در بخش های تحت کنترل حوثی ها ثابت است».
در این گزارش آمده است «درآمد اصلی ۶۴ درصد خانواده ها در بخش های تحت کنترل دولت یمن نسبت به پارسال کاهش پیدا کرده اما نرخ ماهانه درآمد خانواده ها در ماه مه ۶ درصد افزایش داشته است».
این گزارش نسبت به شیب تند کاهش ارزش پول ملی در مناطق تحت کنترل دولت یمن تا چند ماه دیگر هشدار داد که می تواند باعث افزایش مجدد قیمت گازوئیل و مواد غذایی به دلیل هزینه حمل و نقل شود.
یک منبع بخش امداد در دولت یمن معتقد است «طبیعی است که اوضاع بدتر شود چرا که بحران سیاسی و جنگ در کشور همچنان ادامه دارد و توافق برای پایان جنگ نشده و تحولات اخیر در دریای سرخ باعث بدتر شدن بحران انسانی پیچیده شده و به اینها باید سقوط ارزش پول ملی و جنگ اقتصادی حوثی ها علیه مردم را اضافه کنیم».

یک خانواده کوچک در اردوگاه آوارگان نزدیک شهر تعز (فرانس پرس)

این منبع که نخواست نامش منتشر شود اضافه کرد «موسسات بین المللی و انسان دوستانه طی سال های گذشته با وجود پول های فراوانی که گرفتند و خرج کردند موفق به پایان دادن بحران انسانی در یمن نشدند. وضع معیشت مردم به خصوص در اردوگاه های آوارگان همچنان بدتر می شود».
این منبع از افزایش نیازمندی های مردم تا چند ماه آینده ابراز نگرانی کرد و گفت کمک ها به یمن کاهش پیدا کرده اما درگیری های نظامی همچنان ادامه دارد.
این منبع پیش بینی کرد که تصمیمات بانک مرکزی درباره تعدیل بودجه باعث بهبود وضعیت معیشت در مناطق آزاد شود.
او افزود «پیش بینی فائو درباره اینکه وضعیت معیشت مردم در مناطق تحت کنترل دولت بدتر از مناطق تحت کنترل حوثی ها خواهد شد جای تعجب دارد چرا که بحران دامن همه مناطق را خواهد گرفت و تازه اقدامات گروه حوثی ها مشکلات ساکنان این مناطق را بیشتر خواهد کرد».
محرومیت شدید
برنامه جهانی غذا نیز در گزارش خود درباره یمن گفت «محرومیت شدید غذایی در برخی از بخش های شمال یمن از جمله استان های جوف و حجه و عمران و حدیده تشدید شده است. عدم دسترسی ساکنان بخش های تحت کنترل دولت یمن به غذا به سطح بی سابقه رسیده است».
این گزارش توضیح داد «مواد غذایی اولیه در ماه مه در بازارها وجود داشت اما گروه های فقیرتر قدرت خرید نداشتند چرا که قیمت شکر و روغن گیاهی و آرد گندم و لوبیا قرمز افزایش یافت. ذخیره غذایی در مناطق تحت کنترل حوثی ها در حال ته کشیدن است».

ناامنی غذایی در یمن به دلیل قطع تامین مالی کمک ها و بدتر شدن وضع اقتصادی تشدید شده و به سطح بی سابقه رسیده است (رویترز)

برنامه جهانی در ماه دسامبر گفت «توزیع کمک های غذایی در مناطق تحت کنترل دولت همچنان ادامه دارد. این کمک ها به ویژه بر روی خانواده های فقیرتر متمرکز شده است چون منابع مالی کاهش پیدا کرده و کمک های غذایی در مناطق تحت کنترل حوثی ها برای مدتی قطع شدند».
کاهش منابع مالی و دست نیافتن به توافق با حوثی ها درباره اجرای برنامه های محدودتر و متناسب با کاهش بودجه برای کمک به خانواده های فقیرتر و آسیب پذیرتر باعث توقف فعالیت برنامه جهانی غذا در مناطق تحت کنترل حوثی ها شد. گفتگوها یک سال طول کشید تا تعداد یمنی های تحت پوشش کمک های غذایی مستقیم از ۹.۵ میلیون به ۶.۵ میلیون نفر کاهش پیدا کردند.



پیام رئیس‌جمهوری موریتانی به ولیعهد سعودی

شاهزاده محمد بن سلمان (واس)
شاهزاده محمد بن سلمان (واس)
TT

پیام رئیس‌جمهوری موریتانی به ولیعهد سعودی

شاهزاده محمد بن سلمان (واس)
شاهزاده محمد بن سلمان (واس)

شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و نخست‌وزیر پادشاهی عربی سعودی، پیام مکتوبی از محمد ولد الشیخ الغزوانی دریافت کرد که به روابط دوجانبه میان دو کشور و راه‌های تقویت آن مربوط می‌شود.

این پیام به نیابت از ولیعهد، توسط شاهزاده فیصل بن فرحان در جریان دیدار با دکتر محمد سالم ولد مرزوق در شهر جده دریافت شد.

دو طرف در جریان این دیدار، روابط میان دو کشور را بررسی کردند و درباره فرصت‌های توسعه همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های مختلف گفت‌وگو کردند. همچنین دیدگاه‌های خود را درباره مسائل مورد اهتمام مشترک تبادل کردند.


تلاش سعودی برای تقویت نقش پاکستان در کاهش تنش‌ها

بخشی از دیدار ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان، با نخست‌وزیر پاکستان و فرمانده ارتش این کشور در جده، مارس ۲۰۲۶ (واس)
بخشی از دیدار ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان، با نخست‌وزیر پاکستان و فرمانده ارتش این کشور در جده، مارس ۲۰۲۶ (واس)
TT

تلاش سعودی برای تقویت نقش پاکستان در کاهش تنش‌ها

بخشی از دیدار ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان، با نخست‌وزیر پاکستان و فرمانده ارتش این کشور در جده، مارس ۲۰۲۶ (واس)
بخشی از دیدار ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان، با نخست‌وزیر پاکستان و فرمانده ارتش این کشور در جده، مارس ۲۰۲۶ (واس)

تحلیلگرانی که با «الشرق الأوسط» گفت‌وگو کرده‌اند، اعلام شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، درباره مشارکت پادشاهی عربی سعودی در پاسخ واشنگتن به تعلیق «طرح آزادی» مربوط به عبور کشتی‌ها از تنگه هرمز را در ادامه تلاش‌های دیپلماتیکی ارزیابی می‌کنند که ریاض در پیش گرفته است.

شهباز شریف با قدردانی از آنچه «شجاعت» دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، خواند، تصمیم او برای تعلیق این طرح را «به‌موقع» توصیف کرد و گفت پاسخ ترامپ به درخواست پاکستان، پادشاهی عربی سعودی و دیگر کشورها می‌تواند به تقویت ثبات کمک کند. او در پیامی در شبکه «ایکس» نوشت: «پاسخ سخاوتمندانه رئیس‌جمهور ترامپ به درخواست ارائه‌شده از سوی پاکستان و دیگر کشورها، به‌ویژه پادشاهی و برادر عزیزم ولیعهد و نخست‌وزیر پادشاهی عربی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان، به‌طور قابل‌توجهی به تقویت صلح، ثبات و آشتی منطقه‌ای در این دوره حساس کمک خواهد کرد.»

ولیعهد پادشاهی عربی سعودی و نخست‌وزیر پاکستان طی کمتر از یک ماه دو بار در جده دیدار کردند (ا.ف.پ)

این تحرکات بخشی از مجموعه‌ای از رایزنی‌های سیاسی فشرده در هفته‌های اخیر به‌شمار می‌رود، به‌ویژه پس از آنکه پاکستان به‌طور رسمی در نقش میانجی میان ایالات متحده و ایران وارد شد. در همین چارچوب، نشست‌های چهارجانبه وزارتی با حضور پادشاهی عربی سعودی، پاکستان، ترکیه و مصر شکل گرفت که نخستین دور آن در ریاض، سپس در اسلام‌آباد و سومین نشست در آنتالیا برگزار شد. سفیر پاکستان در پادشاهی عربی سعودی در گفت‌وگو با «الشرق الأوسط» این روند را «بخشی از تلاش‌های مستمر برای تحقق صلح در منطقه» توصیف کرده است.

همکاری رو به گسترش

احمد القریشی، کارشناس امنیت ملی، بر این باور است که پادشاهی عربی سعودی نقش کلیدی در پیشبرد موفقیت‌آمیز میانجی‌گری پاکستان ایفا کرده است. به گفته او، سیاست خویشتنداری ریاض، همراه با انتقال پیام‌های روشن سیاسی و نظامی در هماهنگی با پاکستان به ایران، به شکل‌گیری این برداشت در تهران کمک کرده که با شرایطی تازه در سطح منطقه روبه‌رو است؛ شرایطی که نیازمند بازنگری در رویکردهای سیاسی و ابزارهای مدیریت بحران است.

نمایشگر رصد موقعیت کشتی‌ها، نشان‌دهنده تردد دریایی در تنگه هرمز (ا.ف.پ)

القریشی در ادامه گفت مشارکت پادشاهی عربی سعودی در هر ابتکار منطقه‌ای یا بین‌المللی، به آن سطح قابل‌توجهی از اعتبار و مشروعیت می‌بخشد؛ موضوعی که در مورد میانجی‌گری پاکستان نیز به‌وضوح دیده می‌شود. او این ابتکار را از نظر زمان‌بندی و مسیر «غافلگیرکننده» توصیف کرد و افزود که بدون حمایت ایالات متحده و پادشاهی عربی سعودی، نه ایران و نه جامعه بین‌المللی آن را با چنین جدیتی دنبال نمی‌کردند.

او همچنین به سفر شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه پادشاهی عربی سعودی، به اسلام‌آباد پیش از دیدار آمریکا و ایران اشاره کرد و آن را نشانه‌ای روشن برای تهران دانست تا این میانجی‌گری را جدی بگیرد.

«چهارجانبه اسلامی»

منیف الحربی، تحلیلگر سیاسی، نیز در گفت‌وگو با «الشرق الأوسط» تلاش‌های پادشاهی عربی سعودی از ابتدای بحران برای یافتن راه‌حلی سیاسی با هدف مهار تنش‌ها را برجسته کرد. به گفته او، این رویکرد بر این باور استوار است که راه‌حل‌های نظامی نمی‌توانند به ثباتی پایدار منجر شوند.

او به نشست ۱۹ مارس در ریاض اشاره کرد که با حضور پادشاهی عربی سعودی، پاکستان، ترکیه و مصر برگزار شد و زمینه‌ساز شکل‌گیری رویکردی مبتنی بر راه‌حل‌های سیاسی شد. پس از آن، نشست ۲۹ مارس در اسلام‌آباد با تحرکات دیپلماتیک گسترده‌تری همراه بود که به پیشبرد این مسیر انجامید و در نهایت به دیدار طرف‌های آمریکایی و ایرانی در پاکستان به عنوان نشانه‌ای از تداوم این روند دیپلماتیک منجر شد.

الحربی همچنین بر تأکید مداوم ریاض بر ضرورت حل‌وفصل مسالمت‌آمیز بحران‌های منطقه‌ای، همراه با پایبندی به حقوق بین‌الملل و منشور سازمان ملل متحد، تأکید کرد. به گفته او، این رویکرد بازتاب‌دهنده نقش محوری و دیرینه پادشاهی عربی سعودی در تقویت ثبات منطقه و ترجیح دادن مسیر توسعه، همکاری و شراکت است.


معافیت متقابل سعودی و ترکیه برای دارندگان گذرنامه‌های دیپلماتیک و ویژه از ویزا

رئیس‌جمهور ترکیه هنگام استقبال از وزیر خارجه پادشاهی عربی سعودی، با حضور همتای ترک خود در آنکارا – دیروز (خبرگزاری رسمی پادشاهی عربی سعودی «واس»)
رئیس‌جمهور ترکیه هنگام استقبال از وزیر خارجه پادشاهی عربی سعودی، با حضور همتای ترک خود در آنکارا – دیروز (خبرگزاری رسمی پادشاهی عربی سعودی «واس»)
TT

معافیت متقابل سعودی و ترکیه برای دارندگان گذرنامه‌های دیپلماتیک و ویژه از ویزا

رئیس‌جمهور ترکیه هنگام استقبال از وزیر خارجه پادشاهی عربی سعودی، با حضور همتای ترک خود در آنکارا – دیروز (خبرگزاری رسمی پادشاهی عربی سعودی «واس»)
رئیس‌جمهور ترکیه هنگام استقبال از وزیر خارجه پادشاهی عربی سعودی، با حضور همتای ترک خود در آنکارا – دیروز (خبرگزاری رسمی پادشاهی عربی سعودی «واس»)

پادشاهی عربی سعودی و ترکیه توافق‌نامه‌ای درباره معافیت متقابل از الزامات ویزا برای دارندگان گذرنامه‌های دیپلماتیک و گذرنامه‌های ویژه امضا کردند.

پس از امضای این توافق، رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، روز چهارشنبه در آنکارا از شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه پادشاهی عربی سعودی، استقبال و با او دیدار کرد.

به گزارش خبرگزاری رسمی پادشاهی عربی سعودی، دو طرف در این دیدار روابط دوجانبه را بررسی کرده و درباره راه‌های تقویت همکاری‌ها در راستای منافع مشترک و همچنین تقویت امنیت و ثبات در منطقه گفت‌وگو کردند.

این توافق مشترک که توسط وزیر خارجه پادشاهی عربی سعودی و همتای ترک او، هاکان فیدان، امضا شد، در پایان نشست سوم شورای هماهنگی ترکیه و پادشاهی عربی سعودی در آنکارا و در روز چهارشنبه به نتیجه رسید.

گفت‌وگوهای دوجانبه

هاکان فیدان و شاهزاده فیصل بن فرحان پیش از برگزاری نشست شورا، یک جلسه دوجانبه برگزار کردند که طی آن روابط میان ترکیه و پادشاهی عربی سعودی و راه‌های توسعه آن در تمامی حوزه‌ها مورد بررسی قرار گرفت.

در این گفت‌وگوها همچنین مجموعه‌ای از موضوعات بین‌المللی و تحولات منطقه‌ای از جمله وضعیت نوار غزه، حملات اسرائیل به لبنان، تلاش‌ها برای گسترش نفوذ در خاک سوریه، جنگ در ایران و پیامدهای آن بر منطقه، و نیز تلاش‌های دیپلماتیک جاری برای پایان دادن به این جنگ و دستیابی به توافق میان ایران و ایالات متحده آمریکا بررسی شد.

به گفته منابع دیپلماتیک که با «الشرق الأوسط» گفت‌وگو کرده‌اند، وزیران خارجه ترکیه و پادشاهی عربی سعودی بر ضرورت ادامه اجرای مرحله دوم توافق صلح و آغاز فوری روند بازسازی در غزه تأکید کردند.

همچنین دو طرف بر توقف اقدامات توسعه‌طلبانه اسرائیل در منطقه، از جمله از طریق حملات به لبنان و تلاش برای گسترش نفوذ در سوریه، تأکید داشتند.

این منابع افزودند که دو وزیر از ادامه تلاش‌ها برای پایان دادن به جنگ در ایران و دستیابی به توافق نهایی میان تهران و واشنگتن حمایت کردند و همچنین بر ضرورت جلوگیری از تبدیل تحولات مربوط به تنگه هرمز به عامل تنش و تحریک جدید در منطقه تأکید داشتند.

بر اساس این گزارش، دو طرف همچنین بر این اصل تأکید کردند که کشورهای منطقه باید خود مسئول حل‌وفصل بحران‌هایشان باشند و نباید اجازه مداخله خارجی داده شود؛ رویکردی که آن را مبتنی بر اصل «مالکیت منطقه‌ای» توصیف کردند.

در ادامه، وزیران خارجه پادشاهی عربی سعودی و ترکیه بر تداوم تلاش‌ها برای یافتن راه‌حل‌های دیپلماتیک در مسائل خاورمیانه و حل اختلافات از طریق گفت‌وگو تأکید کردند.

ادامه همکاری

شورای هماهنگی ترکیه و پادشاهی عربی سعودی که در سال ۲۰۱۶ تأسیس شد، به عنوان یک سازوکار رسمی برای همکاری و مشورت میان دو کشور فعالیت می‌کند و هدف آن توسعه و تعمیق روابط در تمامی ابعاد در چارچوبی نهادی است.

نخستین نشست این شورا در روزهای ۷ و ۸ فوریه ۲۰۱۷ در آنکارا برگزار شد و دومین نشست آن نیز در ۱۸ مه ۲۰۲۵ در ریاض تشکیل شد.

این شورا شامل پنج کمیته فرعی با مشارکت نهادهای ذی‌ربط دو کشور است: کمیته سیاسی و دیپلماتیک، کمیته نظامی و امنیتی، کمیته فرهنگ، ورزش، رسانه و گردشگری، کمیته توسعه اجتماعی، سلامت و آموزش و کمیته تجارت، صنعت، سرمایه‌گذاری، زیرساخت و انرژی.

جلسات این کمیته‌ها به‌طور منظم برگزار می‌شود. آخرین نشست، مربوط به کمیته سیاسی و دیپلماتیک بود که به‌صورت مجازی در ۲۸ آوریل گذشته برگزار شد و هدف آن آماده‌سازی برای نشست سوم شورا بود.