کشاکش محلی و منطقه‌ای که سرنوشت مهم‌ترین مقام در عراق را تعیین می‌کند

انتخابات ویژگی‌های جدیدی از درگیری آمریکا و ایران را ترسیم می‌کند

نخست‌وزیر عراق محمد شیاع السودانی و رهبران در «چارچوب هماهنگی» (خبرگزاری دولتی)
نخست‌وزیر عراق محمد شیاع السودانی و رهبران در «چارچوب هماهنگی» (خبرگزاری دولتی)
TT

کشاکش محلی و منطقه‌ای که سرنوشت مهم‌ترین مقام در عراق را تعیین می‌کند

نخست‌وزیر عراق محمد شیاع السودانی و رهبران در «چارچوب هماهنگی» (خبرگزاری دولتی)
نخست‌وزیر عراق محمد شیاع السودانی و رهبران در «چارچوب هماهنگی» (خبرگزاری دولتی)

با آغاز انتخابات پارلمانی عراق در روز جاری، توجه به یک سؤال اصلی جلب می‌شود: پس از پایان فرآیند رای‌گیری، چه کسی مقام نخست‌وزیری را به دست خواهد آورد؟ پاسخ به این سؤال، به گفته کارشناسان و ناظران، نه تنها به تعداد کرسی‌هایی که هر حزب یا ائتلاف به دست می‌آورد، بلکه تحت تأثیر ترکیب پیچیده‌ای از تقسیمات فرقه‌ای و قومی و روابط با نیروهای منطقه‌ای و بین‌المللی قرار دارد.
اگرچه تعداد جمعیت شیعه، بیشترین تعداد کرسی‌ها را در پارلمان به این گروه اختصاص می‌دهد، اما این بدان معنا نیست که لزوماً ائتلافی که بیشترین آرا را کسب کرده، دولت را تشکیل خواهد داد. منصب اجرایی‌ترین مقام در کشور از نخستین دوره پارلمانی پس از 2003، همیشه در انحصار گروه شیعی بوده است، بدون توجه به نتایج انتخابات.

«توهم» اعداد و وزن‌ها

نوری المالکی پیش از این اعلام کرده بود که «اعتقاد به اینکه کسب ریاست‌جمهوری به تعداد کرسی‌ها مرتبط است، یک توهم است.»
سیاستمدار و تحلیلگر سیاسی سَیف السعدی تلاش کرد تا معادله را شرح دهد و گفت: «انتخاب رئیس قوه مجریه به دو معادله داخلی و خارجی مربوط است. معادله داخلی به جنبه‌های قانونی و نحوه انتخاب که در ماده 76 قانون اساسی عراق آمده است، مربوط می‌شود، که نقش ائتلاف بزرگ‌تر در پارلمان را مشخص می‌کند.»

کارمندان کمیسیون انتخابات عراق صندوق‌ها را به داخل انبار منتقل می‌کنند تا برای فرآیند رأی‌گیری آماده شوند (رویترز)

وی افزود که دیگر انتخابات و نتایج آن به‌عنوان ابزاری برای تغییر دیده نمی‌شود و دیگر زبان اعداد برای تشکیل دولت اهمیت ندارد. بلکه توافقات سیاسی است که ارزش انتخابات را از بین برده و درصد انصراف از آن را افزایش داده است. این موضوع باعث نقض ماده (5) قانون اساسی که می‌گوید «حاکمیت از آنِ قانون است و مردم منبع قدرت‌ها و مشروعیت آن هستند»، شده است.
وی همچنین توضیح داد که «معادله خارجی، به رقابت سنتی بین ایالات متحده و ایران مربوط است که هرکدام از این کشورها از نفوذ خود برای دستیابی به اهداف استراتژیک استفاده می‌کنند، خواه از طریق محدود کردن تسلیحات یا بهبود موقعیت مذاکره در مسائل منطقه‌ای.»
او افزود: «بر اساس این معادله، تمام پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد که ایالات متحده ابتکار عمل را به دست گرفته است، با توجه به شرایط جغرافیایی-سیاسی منطقه، در حالی که ایران در تلاش است از نفوذ خود برای تقویت موقعیت مذاکره‌ای خود، از جمله در مسائل حساس مانند برنامه هسته‌ای بهره‌برداری کند.»

تاریخ تقسیم قدرت و تأثیر آن

تاریخ معاصر عراق نشان‌دهنده تأثیر تقسیم قدرت بر فرآیند دموکراتیک است. در انتخابات سال 2010، ائتلاف ایاد علاوی بیشترین تعداد کرسی‌ها را به دست آورد، اما به دلیل تفسیرهای دادگاه عالی فدرال از قواعد «ائتلاف بزرگ‌تر»، به او اجازه داده نشد که دولت را تشکیل دهد.
این سناریو در سال 2021 دوباره تکرار شد، وقتی که جریان صدر به رهبری مقتدی صدر بیشترین کرسی‌ها را کسب کرد، اما به دلیل دخالت‌های سیاسی داخل پارلمان از سوی نیروهای شیعی رقیب، با مشکلاتی برای تشکیل دولت فراگیر و غیرفرقه‌ای مواجه شد.
این تجربیات نشان می‌دهد که منصب نخست‌وزیری به نماد انحصار سیاسی تبدیل شده است، در حالی که ریاست‌جمهوری و ریاست پارلمان به مناصب تشریفاتی با اختیارات محدود تبدیل شده‌اند، علی‌رغم آنکه نصوص قانون اساسی اختیارات زیادی را برای آن‌ها در نظر گرفته است. این وضعیت منجر به کاهش نقش نظارتی پارلمان و تبدیل آن به تابعی از قوه مجریه شده است که منافع نمایندگان و وزرا را پیگیری می‌کند.

مرکز عملیات وابسته به کمیسیون انتخابات در بصره، جنوب عراق، در حال آماده‌سازی صندوق‌های رأی‌گیری (رویترز)

آمار نشان می‌دهد که نیمی از اعضای پارلمان کنونی هیچ سخنرانی یا مداخله‌ای در طول دوره خود نداشته‌اند، که این امر نشان‌دهنده ضعف فرهنگ نمایندگی پارلمانی و کاهش درک نقش نمایندگان است.
این واقعیت چالشی مستمر در راه ساختن یک دولت دموکراتیک واقعی است که بتواند انتقال مسالمت‌آمیز قدرت و نظارت بر دولت را تضمین کند، باوجود اینکه بیش از بیست سال از تأسیس نظام دموکراتیک پس از سال 2003 می‌گذرد.
با برگزاری انتخابات امروز، آینده عراق به امکان شکستن معادلات قدرت اجرایی و فعال‌سازی مجدد نهادهای قانونی وابسته است، به دور از تقسیمات فرقه‌ای و تسلط منطقه‌ای. این آزمونی واقعی برای بلوغ دموکراسی عراق در دوره‌ای است که با چالش‌های داخلی و منطقه‌ای پیچیده‌ای روبه‌رو است.



عراق امروز ششمین دوره پارلمان خود را انتخاب می‌کند

کارکنان «کمیساریای عالی انتخابات» عراق، روز یکشنبه در بغداد، برگه‌های رأی مرحله «رأی‌گیری ویژه» را شمارش کردند(خبرگزاری فرانسه)
کارکنان «کمیساریای عالی انتخابات» عراق، روز یکشنبه در بغداد، برگه‌های رأی مرحله «رأی‌گیری ویژه» را شمارش کردند(خبرگزاری فرانسه)
TT

عراق امروز ششمین دوره پارلمان خود را انتخاب می‌کند

کارکنان «کمیساریای عالی انتخابات» عراق، روز یکشنبه در بغداد، برگه‌های رأی مرحله «رأی‌گیری ویژه» را شمارش کردند(خبرگزاری فرانسه)
کارکنان «کمیساریای عالی انتخابات» عراق، روز یکشنبه در بغداد، برگه‌های رأی مرحله «رأی‌گیری ویژه» را شمارش کردند(خبرگزاری فرانسه)

شهروندان عراق از جمله ساکنان اقلیم کردستان، امروز سه شنبه، برای انتخاب ۳۲۹ نماینده در ششمین دوره مجلس نمایندگان، پای صندوق‌های رأی رفتند. این انتخابات در فضایی از شکاف‌های سیاسی داخلی برگزار می‌شود و با توجه به شرایط پرتنش منطقه‌ای، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

در حالی که رقابت میان گروه‌های مختلف جریان دارد، نگرانی‌هایی درباره کاهش مشارکت عمومی؛ به‌ویژه پس از اعلام تحریم انتخابات از سوی جریان صدر و نارضایتی گسترده بخشی از مردم نسبت به فساد و ناکارآمدی‌های گذشته وجود دارد.

با وجود برنامه‌های امنیتی نیروهای عراقی برای حفاظت از رأی‌دهندگان و مراکز رأی، امسال تدابیر امنیتی سبک‌تر از دوره‌های گذشته است؛ زمانی که مراکز رأی‌گیری و مردم هدف حملات انتحاری و خمپاره‌ای قرار می‌گرفتند.

بهبود نسبی وضعیت امنیتی در سال‌های اخیر باعث شده دولت عراق ممنوعیت رفت‌وآمد خودروها در روز انتخابات را لغو کند.

مشارکت پایین‌تر در پیش‌بینی‌ها

کمیساریای انتخابات اعلام کرد مشارکت در رأی‌گیری ویژه (ویژه نیروهای امنیتی، زندانیان و آوارگان) که یکشنبه برگزار شد، ۸۲/۴۲ درصد بوده است.
اما کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند میزان مشارکت در رأی‌گیری عمومی به کمتر از ۴۰ درصد برسد.
دلیل اصلی آن، تحریم انتخابات از سوی جریان صدر است که یکی از گسترده‌ترین پایگاه‌های مردمی را در عراق دارد.

مقتدی صدر، رهبر این جریان، چند هفته پیش از هوادارانش خواسته بود انتخابات را تحریم کنند و دوشنبه نیز دوباره تأکید کرد: «قاطعوهم، یرحمکم الله» (تحریمشان کنید، خدا شما را رحمت کند).

ناظران تخمین می‌زنند این تصمیم ممکن است حدود یک میلیون رأی را از صندوق‌ها حذف کند و در نتیجه، میزان مشارکت کلی را به کمتر از ۲۰ درصد کاهش دهد.

آمادگی کامل کمیساریا

کمیساریای عالی انتخابات اعلام کرده برای روز رأی‌گیری عمومی آماده است.
سخنگوی کمیساریا، جمانه الغلای گفت: رأی‌گیری از ساعت ۷ صبح آغاز شد و بیش از ۲۰ میلیون و ۶۳ هزار نفر واجد شرایط رأی دادن هستند.
مراکز رأی‌گیری در سراسر کشور ۸۷۰۳ مرکز و در مجموع ۳۹۲۸۵ شعبه دارند.

رئیس تیم رسانه‌ای کمیساریا، عماد جمیل نیز گفت همه تدارکات فنی و لجستیکی انجام شده تا انتخابات با شفافیت و آرامش برگزار شود.
او از مردم خواست مشارکت گسترده‌ای در این «فرصت ملی» داشته باشند و تأکید کرد کمیساریا با نهادهای مرتبط برای تضمین سلامت انتخابات همکاری نزدیک دارد.

مداخله خارجی و آینده دولت

همزمان با روز رأی‌گیری نهایی و انتظار برای اعلام نتایج اولیه طی ۲۴ ساعت، گمانه‌زنی‌ها درباره چگونگی و زمان تشکیل دولت آینده افزایش یافته است.

استاد رسانه و تحلیلگر سیاسی، غالب الدعمی، در گفت‌وگو با الشرق الأوسط گفت: «به نظر می‌رسد مذاکرات تشکیل دولت این بار سریع‌تر پیش برود؛ چون ائتلاف “چارچوب هماهنگی” بازیگر اصلی انتخابات خواهد بود و بیشترین آراء شیعیان را به دست می‌آورد.»

او سرعت تشکیل دولت را منوط به عدم مداخله ایران و آمریکا دانست و افزود: «در صورت عدم دخالت خارجی، نیروهای چارچوب می‌توانند با احزاب سنی و کرد به توافق برسند و شروط آن‌ها را بپذیرند.»

اما به گفته او، احتمال دخالت دو طرف وجود دارد: «ایران به دنبال دولتی نزدیک به خود و نخست‌وزیری همسوست، در حالی که آمریکا می‌خواهد فردی در رأس دولت باشد که نفوذ گروه‌های مسلح و حضور ایران در عراق را محدود کند؛ این تقابل ممکن است روند تشکیل دولت را به تأخیر بیندازد.»

وزن نیروهای سیاسی و نقش سودانی

فراس الیاس، استاد علوم سیاسی دانشگاه موصل، نیز گفت: «تشکیل دولت بستگی زیادی به وزن و آرای گروه‌های سیاسی دارد. هرچه نتایج روشن‌تر و توافق‌ها زودتر انجام شود، دولت در مهلت قانونی تشکیل خواهد شد.»

او تأکید کرد: «تفاهمات منطقه‌ای و بین‌المللی درباره نخست‌وزیر آینده نقش تعیین‌کننده‌ای در مذاکرات شیعه‌ها، سنی‌ها و کردها خواهد داشت.»

الیاس افزود: «احتمال قوی آن است که محمد شیاع السودانی برای دوره دوم در سمت خود بماند، زیرا نشانه‌های حمایت داخلی، عربی و آمریکایی از او دیده می‌شود؛ هرچند تحولات منطقه‌ای، به‌ویژه در ایران و میان متحدانش، ممکن است بر سرعت یا تأخیر تشکیل دولت تأثیر بگذارد.»


بازداشت متهمان خرید کارت رأی در عراق


کارکنان انتخاباتی در یکی از مراکز رأی‌گیری ویژه برای نیروهای امنیتی عراق، در حال شمارش برگه‌های رأی در انتخابات پارلمانی هستند(خبرگزاری آلمان)
کارکنان انتخاباتی در یکی از مراکز رأی‌گیری ویژه برای نیروهای امنیتی عراق، در حال شمارش برگه‌های رأی در انتخابات پارلمانی هستند(خبرگزاری آلمان)
TT

بازداشت متهمان خرید کارت رأی در عراق


کارکنان انتخاباتی در یکی از مراکز رأی‌گیری ویژه برای نیروهای امنیتی عراق، در حال شمارش برگه‌های رأی در انتخابات پارلمانی هستند(خبرگزاری آلمان)
کارکنان انتخاباتی در یکی از مراکز رأی‌گیری ویژه برای نیروهای امنیتی عراق، در حال شمارش برگه‌های رأی در انتخابات پارلمانی هستند(خبرگزاری آلمان)

رئیس سازمان «عین» برای نظارت بر انتخابات عراق، سعد البطّاط، از ثبت بیش از ۱۷۰۰ تخلف انتخاباتی در جریان تبلیغات پارلمانی خبر داد.
او گفت: «کمیساریای عالی مستقل انتخابات با بسیاری از این تخلفات برخورد کرده و علیه تعدادی از نامزدها، از جمله کسانی که سخنان تفرقه‌افکن یا تحریک‌آمیز داشته‌اند، اقدام انضباطی یا حذف از رقابت‌ها انجام داده است.»

قرار است روز سه‌شنبه، ششمین انتخابات پارلمانی عراق از زمان سقوط صدام حسین برگزار شود؛ انتخاباتی با حضور ائتلاف‌های گوناگون و تأکید بر ضرورت شفافیت و اعتماد عمومی به روند رأی‌گیری خواهد بود.

کارکنان انتخابات در یکی از مراکز رأی‌گیری ویژه نیروهای امنیتی عراق، برگه‌های رأی را شمارش می‌کنند (یکی از نیروهای امنیتی عراق در حال تأمین امنیت یک مرکز رأی‌گیری در روز رأی‌گیری ویژه انتخابات پارلمانی است (خبرگزاری آلمان)

نظارت داخلی و گزارش نهایی

بطّاط در گفت‌وگو با الشرق الأوسط گفت شبکه‌های ناظر ملی از مرحله ثبت رأی‌دهندگان و احزاب تا اعلام نتایج و رسیدگی به شکایات را پایش می‌کنند.
به گفته او، در پایان انتخابات گزارش جامعی با عنوان «ائتلاف شبکه‌های ملی ناظر بر انتخابات» منتشر می‌شود که شامل ارزیابی حرفه‌ای فرایند رأی‌گیری و فهرست تخلفات است.

او افزود: «رابطه ما با کمیساریا مثبت است و بسیاری از پیشنهادهای ناظران از سوی آن نهاد اجرا می‌شود.»

خرید رأی، تبلیغات زودهنگام و درگیری‌ها

بطّاط مهم‌ترین تخلفات را استفاده از امکانات دولتی در تبلیغات، تبلیغ زودهنگام، خرید رأی و کارت رأی‌دهی، حمله به ستادهای رقبا و خشونت فیزیکی عنوان کرد.
به گفته او، اغلب تخلفات از سوی نامزدها یا هوادارانشان صورت گرفته و کمیساریا برای بسیاری از متخلفان جریمه نقدی در نظر گرفته است.

او افزود: «کمبود بودجه بزرگ‌ترین مانع نهادهای ناظر است، چون باعث کاهش شمار ناظران و افزایش فشار کاری داوطلبان می‌شود.»

یکی از نیروهای امنیتی عراق در حال تأمین امنیت یک مرکز رأی‌گیری در روز رأی‌گیری ویژه انتخابات پارلمانی است. (خبرگزاری آلمان)

فناوری‌های تازه برای شفافیت

بطّاط اقدامات کمیساریا برای تضمین سلامت رأی‌گیری را مثبت ارزیابی کرد و گفت: «در این دوره از فناوری‌های جدیدی مانند تصویربرداری از چهره رأی‌دهنده، کارت بایومتریک و اثر انگشت استفاده می‌شود که حس امنیت و اعتماد را تقویت می‌کند.»

او تأیید کرد که نیروهای امنیتی چند نفر از عاملان خرید کارت رأی را بازداشت کرده و پرونده آن‌ها را به دستگاه قضایی سپرده‌اند. همچنین برخی نامزدها به‌دلیل این تخلفات از رقابت کنار گذاشته شده‌اند.

بطّاط گفت بیشتر ناظران حزبی عملاً از هواداران همان نامزدها هستند، در حالی که نهادهای مستقل با همکاری سازمان‌های بین‌المللی بر روند رأی‌گیری نظارت خواهند داشت.

آزمون اعتماد عمومی

انتخابات پیشِ‌رو آزمونی تازه برای عراق است تا نشان دهد توان برگزاری انتخاباتی آزاد، امن و شفاف را دارد؛ در شرایطی که فضای سیاسی و امنیتی کشور همچنان شکننده است و نگاه ناظران داخلی و خارجی به آن دوخته شده است.


ارتش عراق آمادگی خود را برای تأمین امنیت انتخابات عمومی اعلام کرد

یکی از نیروهای امنیتی عراق در روز رأی‌گیری ویژه انتخابات پارلمانی، یک مرکز رأی‌گیری را تأمین امنیت می‌کند (DPA)
یکی از نیروهای امنیتی عراق در روز رأی‌گیری ویژه انتخابات پارلمانی، یک مرکز رأی‌گیری را تأمین امنیت می‌کند (DPA)
TT

ارتش عراق آمادگی خود را برای تأمین امنیت انتخابات عمومی اعلام کرد

یکی از نیروهای امنیتی عراق در روز رأی‌گیری ویژه انتخابات پارلمانی، یک مرکز رأی‌گیری را تأمین امنیت می‌کند (DPA)
یکی از نیروهای امنیتی عراق در روز رأی‌گیری ویژه انتخابات پارلمانی، یک مرکز رأی‌گیری را تأمین امنیت می‌کند (DPA)

سرلشکر قیس المحمداوی، معاون فرمانده عملیات مشترک عراق و رئیس کمیته عالی امنیتی انتخابات، روز سه‌شنبه تأکید کرد که نیروهای امنیتی و نظامی این کشور با تمام واحدها و یگان‌های خود برای تأمین روند رأی‌گیری عمومی در سراسر کشور آماده هستند.
المحمداوی در گفت‌وگویی با خبرگزاری رسمی عراق اظهار داشت که کشور «امروز به‌طور چشمگیری بر عملکرد نیروهای امنیتی، حرفه‌ای‌گری بالای آنان، انضباط و پایبندی فرماندهان میدانی ـ چه اعضای کمیته عالی امنیتی، چه وزارتخانه‌های دفاع و کشور و ستاد کل ارتش، و چه دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی ـ حساب ویژه‌ای باز کرده است.»
وی افزود: «یگان‌های نظامی در حال ادامه اجرای مراحل طرح امنیتی خود هستند و کاملاً آماده‌اند تا از تمامی مراکز رأی‌گیری محافظت کنند.» او همچنین خاطرنشان کرد که پس از بسته شدن صندوق‌های رأی، «کار برای حفاظت از مواد و تجهیزات، و انتقال صندوق‌ها به‌صورت زمینی و هوایی به بغداد تا زمان اعلام نتایج نهایی ادامه خواهد یافت.»
این اقدامات در چارچوب طرح امنیتی ویژه انتخابات پارلمانی عراق صورت می‌گیرد؛ انتخاباتی که امروز در سراسر کشور در حال برگزاری است و با وجود تدابیر شدید امنیتی، شامل اعمال منع رفت‌وآمد نمی‌شود.