«کیرک شولتز»، مدیر ارشد توسعه کسبوکار بینالمللی شرکت «بوئینگ» در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا تأکید کرد که سرمایهگذاریهای این شرکت در سعودی در چارچوب یک شراکت راهبردی که بیش از هشت دهه ادامه داشته، به شکل چشمگیری در حال گسترش است.
او در گفتوگو با روزنامه «الشرق الأوسط» توضیح داد که بومیسازی، محور اصلی برنامههای بوئینگ در سعودی است، چه در سطح تولید داخلی و چه در زمینه توسعه نیروی انسانی، که این موضوع با اهداف «چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان» هماهنگ است.
شولتز همچنین تأکید کرد که قراردادهای دفاعی جدید میان سعودی و ایالات متحده از طریق ادامه تحویل پلتفرمهای پیشرفته دفاعی، گسترش شراکتهای صنعتی، پشتیبانی از انتقال فناوری و توسعه مهارتهای ملی، در راستای اهداف چشمانداز ۲۰۳۰ حضور بوئینگ در این کشور را تقویت میکند.
شراکت
شولتز توضیح داد که شراکت بین بوئینگ و سعودی، از عمیقترین و پایدارترین شراکتها در سطح جهانی است و بیش از هشت دهه قدمت دارد. او اشاره کرد که این رابطه بر پایه اعتماد و دیدگاه مشترک نسبت به امنیت، رشد صنعتی و پیشرفت فناوری بنا شده است.
او همچنین یادآور شد که سعودی یکی از برجستهترین شرکای بینالمللی بوئینگ در زمینه دفاعی است، و این شرکت طی سالها از نیروی هوایی سلطنتی سعودی و وزارت گارد ملی از طریق هواپیماها و پلتفرمهای پیشرفتهای مانند انواع جنگندههای «اف-۱۵»، هواپیماهای «آواکس»، بالگردهای «آپاچی» و «چینوک» حمایت کرده است.
شولتز خاطرنشان کرد که قرارداد تاریخی فروش نظامی خارجی در سال ۲۰۱۱، که بزرگترین قرارداد در تاریخ ایالات متحده محسوب میشود، نقطه عطفی در شراکت دفاعی دو طرف بود؛ با تحویل جنگندهها و بالگردهای پیشرفتهای که توان دفاعی سعودی را به شکل چشمگیری ارتقا دادند.
بومیسازی و فناوری
شولتز اشاره کرد که بوئینگ همچنان در بومیسازی صنایع دفاعی سرمایهگذاری میکند، از طریق شراکتهای بلندمدت با شرکتهای سعودی مانند «السلام برای هواپیماها»، «الکترونیک پیشرفته» و «شرکت صنایع نظامی سعودی» (SAMI). او توضیح داد که این شراکتها در زمینه تولید داخلی، خدمات تعمیر و نگهداری، و توسعه مهارتهای ملی نقش دارند.
در همین زمینه، وی به همکاری بین بوئینگ و SAMI از سال ۲۰۲۲ برای ارائه خدمات تعمیر بالگردها در داخل کشور در قالب برنامهای که هدف آن بومیسازی بیش از ۵۰٪ این خدمات است، و نیز بررسی تولید آلومینیوم باکیفیت بالا برای صنعت هوافضا اشاره کرد.
آموزش و پژوهش علمی
در بخش حمایت از جامعه، شولتز اشاره کرد که بوئینگ بیش از ۱۶ میلیون دلار را به ابتکارات آموزشی و بهداشتی، توانمندسازی زنان و حوزههای STEM (علوم، فناوری، مهندسی و ریاضی) اختصاص داده است. این کار با همکاری مؤسسات علمی برجستهای مانند دانشگاه علوم و فناوری ملک عبدالله (کاوست) و دانشگاه فیصل صورت گرفته است؛ که حمایتهای مزبور به توسعه نوآوریهای ملی از جمله ساخت یک خودروی خورشیدی که در مسابقات بینالمللی شرکت کرده، کمک کردهاند.
شراکتی تاریخی در حال گسترش
در همین زمینه، «برایان بیروتی»، مدیر استراتژی بینالمللی منطقه خاورمیانه و آفریقا در شرکت بوئینگ گفت که حضور این شرکت در سعودی به بیش از ۸۰ سال پیش بازمیگردد. او خاطرنشان کرد که طی این دوره، بوئینگ از یک تأمینکننده پلتفرمهای دفاعی به یک شریک راهبردی تبدیل شده که در توسعه ظرفیتهای دفاعی و ایجاد مهارتهای بومی مشارکت دارد. او همچنین اشاره کرد که بیش از ۴۰۰ هواپیمای دفاعی ساخت بوئینگ هماکنون در سعودی در حال استفاده هستند.
بیروتی توضیح داد که بوئینگ با چالشهای طبیعی در مدیریت و گسترش تولید برای پاسخ به تقاضای بالا مواجه است؛ بهویژه با توجه به برنامه این شرکت برای دو برابر کردن تولید جنگندههای «اف-۱۵» تا سال ۲۰۲۶ به ۲۴ فروند در سال. او افزود که همکاری با صنعت سعودی، بهویژه از طریق SAMI، گامی راهبردی در راستای ارتقای آمادگی دفاعی سعودی، و پشتیبانی از نوآوری و انتقال دانش است.
ادغام در نظام صنعتی
بیروتی تأکید کرد که آینده بوئینگ در سعودی تا حد زیادی به میزان ادغام آن در نظام صنعتی ملی بستگی دارد. او خاطرنشان کرد که این شرکت بهطور مستمر در جستجوی شرکای جدید داخلی در حوزه هوافضا و دفاع است.
او گفت: «ما متعهد به حمایت از بومیسازی از طریق تولید داخلی، آموزش نیروی انسانی، و خلق ارزش افزوده بلندمدت از طریق سرمایهگذاری مشترک هستیم.»
او همچنین اشاره کرد که توافقنامههای جدید بوئینگ با سعودی، بیانگر تعمیق اعتماد میان دو طرف است و زمینه را برای همکاریهای بیشتر در زمینه تولیدات با فناوری پیشرفته، پژوهش علمی، و توسعه مهارتها فراهم میکند؛ از جمله همکاری با دانشگاههای برجسته سعودی مانند دانشگاه کاوست.
پشتیبانی از تحول
بیروتی در پایان تأکید کرد که توافقنامههای فعلی و آینده بوئینگ با سعودی، نقش این شرکت را در تحول دفاعی و اقتصادی جاری در سعودی تقویت میکند و تعهد بوئینگ را برای تبدیلشدن به شریکی کلیدی در تحقق اهداف «چشمانداز ۲۰۳۰»بهویژه در زمینه بومیسازی فناوریها، تقویت ظرفیتهای صنعتی، و ایجاد یک نظام دفاعی پیشرفته مبتنی بر نوآوری و اعتماد متقابل نشان میدهد.