ضمانت‌های شاناهان نتوانست جدال درباره حضور آمریکا در عراق را خاتمه دهد

AFP
AFP
TT

ضمانت‌های شاناهان نتوانست جدال درباره حضور آمریکا در عراق را خاتمه دهد

AFP
AFP

دیدار سرپرست وزارت دفاع آمریکا، پاتریک شاناهان، از عراق و گفتگوی او با نخست وزیر این کشور، عادل عبدالمهدی، نتوانست جدال دایر درباره حضور نظامی آمریکا در عراق را، به‌ویژه پس از سخنان ترامپ در خصوص مراقبت از اعمال ایران از این قرارگاه‌ها، خاتمه دهد. 
به گزارش الشرق الاوسط، پس از این سخنان ترامپ، طرفداران ایران در عراق به تب‌وتاب افتادند.
عادل عبدالمهدی در گفتگوی خود با وزیر دفاع آمریکا، اظهار کرد که «عراق وجود پایگاه‌های نظامی بیگانه در خاک خود را رد می‌کند». این کشور «بر استقلال خود تاکید دارد و از هر گونه فشارهای خارجی و خواست‌های بیگانه تاثیر نمی‌گیرد».
 در مقابل وزیر ایالات متحده آمریکا، تصریح کرد که «ماموریت نیروهای آمریکایی حاضر در عراق مبارزه با سازمان داعش و آموزش نظامی نیروهای مسلح عراق است». 
نخست وزیر عراق بر «ضرورت استمرار روابط با آمریکا و شرکت این کشور در مبارزه با تروریسم (و داعش) تاکید کرد». وی همچنین تاکید کرد که «باید به توافقات صورت‌گرفته احترام گذاشت و طبق آنها عمل کرد. مهمترین این توافقات مبارزه با تروریسم و آموزش نظامی نیروهای عراقی است و نه هیچ مسئله دیگر». 
از سوی دیگر او خواستار «حمایت از تلاش‌هایی شد که برای بازسازی عراق و بهبود اقتصاد این کشور در کار می‌شود». 
عادل عبدالمهدی بیان کرد که «عراق توانست موفقیت‌های قابل مشاهده‌ای را رقم زند و اینک پس از نابودی داعش ثبات خوبی پیدا کرده و این موفقیت تنها از راه جان‌فشانی جوانان این مرز و بوم و وحدت آحاد جامعه به‌دست آمده است. اینک وضعیت زندگی در پایتخت و دیگر شهرهای عراق بهبود یافته است». 
واکنش‌های عراقی نسبت به تفسیر داخلی این کشور از حضور نظامی آمریکا و نحوه تفسیر خود آمریکا از این حضور متضارب است. 
وزیر کشور سابق عراق و نماینده فراکسیون «فتح» محمد سالم الغبان، در این باره بیان کرد که «آنچه آمریکایی‌ها، چه از طریق ترامپ و چه مسئولین دیگر، می‌گویند نشان‌دهنده نقض صریح حاکمیت عراق است؛ زیرا چنین تفسیری، با توجه به عدم قبول مکرر ما نسبت به هر گونه پایگاه‌های نظامی بیگانه در کشور، تهاجم خطرناکی است که تبعات سهمگینی بر منافع و ثبات عراق در پی خواهد داشت و البته ثبات کل منطقه را در معرض خطر قرار می‌دهد». الغبان در گفتگو با «الشرق الاوسط» می‌افزاید: «ملت عراق اجازه نخواهد داد این حضور نظامی ادامه یابد و در برابر هر فشاری ایستادگی می‌کند. همچنین ما نمی‌پذیریم که خاک عراق پایگاهی برای هجوم به کشورهای همجوار قرار گیرد». 
برهان المعموری، نماینده یکی دیگر از فراکسیون‌ها، به‌نام «سائرون»، بیان کرد که «آمریکایی‌ها هر گونه بهانه و دلیلی برای حضور نظامی خود در عراق بگویند دیگر ما وجود آنها را نمی‌پذیریم».
 او در گفتگو با «الشرق الاوسط» اظهار کرد که «دستمایه قرار دادن معاهدات سابق دیگر کارساز نیست زیرا با وجود این معاهده بود که یک سوم عراق، در زمان ریاست نوری المالکی، به‌دست داعش افتاد. اما اینک که داعش نابود شده، دیگر دلیلی برای استمرار حضور این نیروها وجود ندارد». 
از سوی دیگر یکی از رهبران «بلوک اصلاحات و بازسازی»، حیدر الملا، در گفتگو با «الشرق الاوسط» بیان کرد که «برخی میان آرزوهای خود و واقعیت کنونی می‌آمیزند و نمی‌دانند که باید توافقات صورت گرفته را توافقاتی برخاسته از اراده دولت بدانند». «کسانی که خواستار خروج نیروهای آمریکایی از عراق هستند نمی‌دانند که باید به معاهدات حکومت احترام بگذارند و هر گونه تعدی بدان اهانتی صریح برای کل دولت عراق است». 
الملا می‌گوید: «هر سخنگویی درباره حضور نیروهای نظامی آمریکا در عراق، باید بداند که میان دو کشور یک معاهده امنیتی وجود دارد که باید مورد احترام قرار گیرد. اضافه‌براین همگی می‌دانیم که اگر پوشش هوایی نیروهای ارتش آمریکا نبود شاید شکست داعش محقق نمی‌شد». 
او می‌افزاید که در اوضاع کنونی ضرورت دارد که حضور این نیروهای به‌شکل قانونی بررسی شود و برای آن قوانین معینی تنظیم و تعبیه شود تا از این سخن‌پراکنی و ژست‌های پوشالی نهایتی وضع شود».



فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
TT

فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵

 

کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین، روز دوشنبه تأکید کرد که واشنگتن از کی‌یف نخواهد خواست هیچ توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای پایان دادن به جنگ با روسیه مذاکره می‌کند، بپذیرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کیلگ قرار است روز چهارشنبه وارد اوکراین شود و در جریان یک سفر سه‌روزه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، دیدار کند.

سفر به کی‌یف، همزمان با مذاکرات آمریکا و روسیه در ریاض

این سفر در حالی انجام می‌شود که یک روز پیش از آن، روز سه‌شنبه، مذاکراتی میان مقامات ارشد آمریکایی و مذاکره‌کنندگان روس در عربستان سعودی برگزار خواهد شد. این مذاکرات اولین دور از گفت‌وگوهای مستقیم دو طرف از زمانی است که ترامپ، در اقدامی غیرمنتظره، موافقت خود را با آغاز تلاش‌ها برای صلح با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اعلام کرد.

کیلگ در این باره گفت که مقامات آمریکایی در حال انجام تلاش‌های هم‌زمانی برای نزدیک کردن مسکو و کی‌یف به میز مذاکره هستند، در حالی که او شخصاً مسئول تعامل با اوکراین است.

تصمیم نهایی با زلنسکی است

فرستاده ترامپ تأکید کرد که در نهایت، این زلنسکی است که باید تصمیم بگیرد آیا اوکراین هرگونه توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا در آن میانجی‌گری کند، خواهد پذیرفت یا نه.

او پس از دیدار با متحدان آمریکا در مقر ناتو در بروکسل، به خبرنگاران گفت: «تصمیم با اوکراینی‌هاست. این یک تصمیم اوکراینی خواهد بود.»

وی همچنین خاطرنشان کرد: «زلنسکی رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل است. این تصمیم‌ها باید توسط او گرفته شود و هیچ‌کس نمی‌تواند آن را به یک رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل تحمیل کند.»

کیلگ همچنین اظهار داشت که وظیفه او تسهیل دستیابی به توافقی است که تضمین‌های امنیتی محکمی برای حفظ استقلال اوکراین فراهم کند.

نگرانی اروپا از حاشیه‌نشینی در مذاکرات

رهبران اروپایی روز دوشنبه در پاریس گرد هم آمدند تا یک استراتژی مشترک تدوین کنند، زیرا نگران هستند که در این مذاکرات نادیده گرفته شوند.

کیلگ پیش‌تر گفته بود که اروپایی‌ها مستقیماً در مذاکرات حضور نخواهند داشت، اما می‌توانند در این روند مشارکت داشته باشند. او در این خصوص تصریح کرد: «فکر نمی‌کنم منطقی یا عملی باشد که همه طرف‌ها پشت یک میز مذاکره بنشینند.»

تمام گزینه‌ها روی میز است

در همین حال، پیت هیگسیت، وزیر دفاع آمریکا، مطالبات اوکراین برای بازپس‌گیری تمامی اراضی خود و پیوستن به ناتو را غیرواقع‌بینانه توصیف کرد. اما کیلگ تأکید کرد که در مذاکرات «همه گزینه‌ها مطرح خواهد شد».

او همچنین احتمال داد که مذاکرات واشنگتن و مسکو به موضوعات گسترده‌تری درباره امنیت اروپا و جهان نیز بپردازد.

وی افزود: «فکر می‌کنم آنچه در این مذاکرات مطرح خواهد شد، هنوز مشخص نیست. اما اگر بحث به مسائل جهانی کشیده شود، تعجب نخواهم کرد.»

او همچنین به احتمال تلاش‌هایی برای قطع روابط روسیه با ایران، کره شمالی و چین اشاره کرد.

جنگ فرسایشی؛ هیچ طرفی پیروز مطلق نیست

کیلگ بر این باور است که پس از سه سال جنگ، هم روسیه و هم اوکراین آماده پایان دادن به درگیری هستند، زیرا هیچ‌کدام قادر به دستیابی به یک پیروزی قاطع در میدان نبوده‌اند.

او گفت: «در حال حاضر می‌توان احساس کرد که هر دو طرف خواهان پایان دادن به این وضعیت هستند.»

و ادامه داد: «وقتی خوب فکر کنید، این جنگ به هیچ وجه قابل ادامه دادن نیست.»