اياد ابو شقرا
روزنامه نگار وتحلیلگر امور سیاسی ومورخ

فاشیسم و کارکردهای منطقه‌ای در حاشیه فاجعه غزه

سخنان سید حسن نصرالله مبنی بر اینکه نمی‌خواهد «ایران به جنگ با اسرائیل و آمریکا کشیده شود» و او (منظورش «حزب‌الله») به تنهایی می‌جنگد، مفاهیم هیجان‌انگیزی دارد. تعجب نمی‌کنم اگر از اینجا یا آن‌جا درباره او اظهارنظری می‌کردند و می‌گفتند:« ای کاش به همان اندازه که به منافع جمهوری اسلامی اهمیت می‌داد، به منافع باقی‌مانده لبنان هم اهمیت می‌داد!»

پیامهای «همزیستی» موشکی بین ایران و اسرائیل

تاکنون، انفجار امنیتی اخیر در مرز لبنان و اسرائیل همچنان بر اساس اعلامیه حزب الله و اسرائیل مدیریت می‌شود که هر یک از آنها تمایل دارند از تشدید تنش جلوگیری کنند. چنین موضعی برای بسیاری از کسانی که عادت به شنیدن اظهاراتی از نوع «حفظ حق پاسخگویی در زمان و مکان مناسب» دارند از یک سو و «ما دولت لبنان…

اوکراین؛ یک سال دردناک از زمان آغاز جنگ – بن‌بست

یک سال پیش، زمانی که روسیه جنگ اوکراین را «در زمین» آغاز کرد، در این صفحه چنین نوشتم: « در سیاست، ما گاهی مهم‌ترین عامل در درگیری‌های سیاسی و نظامی، یعنی (هزینه) را فراموش می‌کنیم. در اوکراین، کسانی هستند که شرط می‌بندند که عامل هزینه تعیین خواهد کرد که آیا خوانش‌های تاریخی و منافع شخصی ولادیمیر…

خطرات حضور ضعیف سیاسی اهل سنت

در میان وحشت لبنانی‌ها از زلزله‌های طبیعی و دلهره‌‌شان از تهدید معیشت‌شان... کابوس وحشتناکی ادامه دارد که آخرین باقیمانده‌ وطنی را که در حال محو شدن و زوال است، پاک می‌کند. تحولات پی در پی در تالارهای مذاکره و سالن‌های استقبال و جلوی دوربین رسانه‌ها جرقه حرکتی پرنشاط را می‌زنند، اما از جنس «حرکت…

چینش جدید منطقه‌ای ایران در استقبال از دوران جدید نتانیاهو

اینکه فردی سعی کند خود را نسبت به نقاط قوت خود مطمئن سازد و مشتاق تقویت دوستی‌ها و ائتلافهایش باشد، به هیچ وجه به معنای دست کم گرفتن منابع تهدید، هر چه که باشد، نیست. به همین ترتیب، هیچ رهبری عاقل و هوشیار مطلقاً نباید عبارت‌های آراسته جریان‌هایی را که دارای منافع هستند، به همان اندازه که کینه و…

لبنان: پرسش‌ها بسیار و پاسخ یکی است

همکاران خبرنویس در لبنان شایسته تحسین‌اند، چون آنها همیشه می‌توانند هر «کهنه نویی» را که مخاطب ناامید و تشنه اطمینان کاذب را به خود جذب کند، بیرون بکشند. من در شبکه‌های تلویزیونی لبنان - هر زمان که فرصت پیدا کنم – بخش‌های خبری و گفتگو‌های سیاسی را با افرادی که فکر می‌کنم حرفی برای گفتن دارند دنبال…

مظلومیت خامنه‌ای و دروغ «توطئه جهانی»

پژوهشگر تاریخ روابط ایران و آمریکا نباید دورانی را از دست بدهد که حتی قبل از توافق «ایران-کنترا» نیز شایسته برجسته شدن است. این دوره با یک شخصیت دیپلماتیک و امنیتی بسیار مهم آمریکایی به نام ریچارد هلمز در ارتباط است. ایاد ابوشقراء هرکسی حق دارد از کتاب علی خامنه‌ای، رهبر انقلاب ایران و «مأمور…

مسائل خاورمیانه در انتظار روشن شدن تصویر در وین

اظهارات پیاپی تیم دولت رئیس جمهوری امریکا جو بایدن دست اندرکار پرونده ایران در خصوص روند مذاکرات وین درباره پرونده هسته‌ای ایران قابل توجه است. اما از واقعیت پی‌گیری حضور سنگین نظام تهران در واشنگتن و شاخه شاخه شدن فعالیت‌هایش در لایه‌های سیاسی، اقتصادی، دانشگاهی و رسانه‌ای- و حتی در قلب مرکز تصمیم…

نشست بغداد؛ خوانشی در وزن و ابعاد نقش عراق

مایه شرمساری بزرگ من در زندگی این است که حتی یک بار به عراق سفرنکرده‌ام. این مایه حسرت، درد، پشیمانی و احساس خسرانی بی‌اندازه است... چرا که عراق بخشی از من و میراث خانوادگی من است، حتی پیش از آنکه متولد بشوم. برای همین و به دلیل دلبستگی به میراثش و با تأثر از شخصیت‌هایش پدرم این نام را برایم…

لبنان؛ کشور نماهای دولتی

پیش از آنکه نوشتن این مقاله را آغاز کنم، لبنانی‌ها بی صبرانه و با کم اعتمادی منتظر اعلام گسست منجر به تشکیل دولتی که امید به تشکیل آن دارند، بودند. من صادقانه می‌گویم، نمی‌دانم تلاش‌ها برای تشکیل دولت امروز و فردا یا پس فردا به موفقیت می‌انجامد یا به شکست می‌کشد، اما کاملاً اطمینان دارم که اگر برای…