حازم صاغيه

حازم صاغيه

اسرائیل چیره شود یا نشود

در میان موضوعاتی که این روزها، در حاشیه جنگ اسرائیل و ایران، بسیار مطرح می‌شود، بحث درباره توانایی اسرائیل برای اعمال «هژمونی» بر منطقه است؛ یعنی توانایی برای خطاب قرار دادن دل‌ها و عقل‌ها و منافع اطراف خود و تعامل با آن‌ها. زیرا قدرت نظامی به‌تنهایی ـ چنان‌که استیون…

«آیا به‌سوی دوران پس از جادو می‌رویم؟»

بسیاری از افراد، و نویسنده‌ این سطور یکی از آن‌ها است، که حق دارند از جایگاه متورم و فزاینده‌ای که اسرائیلِ نتانیاهو پس از تحولات اخیر منطقه‌ای در خاورمیانه اشغال خواهد کرد، نگران باشند؛ به‌ویژه آنکه تمامی کشورهای مشرق عربی یا ویران شده‌اند یا فروپاشیده‌اند. با…

لبنان… به کجا می‌رود؟

زمانی که ژنرال جوزف عون به ریاست جمهوری لبنان انتخاب شد و قاضی نواف سلام به نخست‌وزیری رسید، به نظر می‌رسید که فضایی انقلابی بر این دو رویداد سایه افکنده است. جنبشی مردمی وجود داشت که به شکل‌های گوناگون خود را نشان می‌داد، و اشتیاقی گسترده برای گسستن از «عهد قدیم» که مصائب…

بازگشت به توافقنامه اسلو (۱)

در هر جدلی که دربارهٔ جنگ و صلح درمی‌گیرد، توافقنامه اسلو در سال ۱۹۹۳ به عنوان دلیلی بر ناممکن بودن صلح یادآوری می‌شود؛ چرا که این توافق، میل اسرائیل به صلح را محك زد و آن را ناکام گذاشت، و میل فلسطینی (و عربی) را آزمود و آن را تأیید کرد. بنابراین بازگشت به آن توافق، شرطی شده است برای ارزیابی برخی…

آیا صلح واقعاً ناممکن است؟

بین عملیات «طوفان الاقصی» و روزگار کنونی، محافلی که با این «طوفان» همدلی داشتند، دگرگونی آشکاری را از سر گذرانده‌اند: به جای لحنی تهاجمی و پیروزمند که بر «آزادسازی» و «پیروزی» تأکید می‌کرد، اکنون لحنی تدافعی و پرهیزکارانه غالب شده که می‌گوید: «صلح با اسرائیل ناممکن است». نقطه مشترک…

فراتر از افشای فایل صوتی از عبدالناصر

افشای یک نوار صوتی میان جمال عبدالناصر و معمر القذافی، بسیاری را شگفت‌زده، خشمگین و شاید در باورهایشان دچار تزلزل کرد. چرا که اولی، در سال وفاتش، نارضایتی خود را از دعوت‌های رادیکال به جنگ پنهان نکرد، مزایده‌گران را مورد حمله قرار داد، آنها و خواسته‌های افراطی‌شان را به…

سفر انتقال شکست‌خورده از عبدالناصر به پسران و نوادگانش

فایل صوتی جمال عبدالناصر همچنان سروصدا به پا می‌کند؛ بخشی به دلیل حس کشف تازه‌ای که برخلاف روایت‌های رسمی رایج، چرخشی بزرگ نشان می‌دهد، و بخشی به خاطر خود عبدالناصر است که مردم هنوز با او موضع‌گیری‌هایشان را می‌سنجند؛ چه موافق و چه مخالف. اما دلیل اصلی اهمیت این…

اگر آنچه رخ نداد، رخ می‌داد چه می‌شد؟

در غرب گونه‌ای از نوشتار وجود دارد که آن را با عنوان «چه می‌شد اگر؟» (What If?) دسته‌بندی می‌کنند؛ هدف آن، فرض رخ دادن چیزی است که در گذشته رخ نداده و سپس نتیجه‌گیری درباره آنچه می‌توانست رخ دهد. این، صرفاً یک بازی فکری بی‌ثمر نیست، بلکه به احتمالاتی واقعی، ولو نسبی، اشاره دارد؛ احتمالاتی که…

درباره‌ نیاز اصلاحات و اصلاح‌طلبان لبنان به سیاست  

برخی از لبنانی‌ها دوست دارند تناقضی ساختگی میان دو مسئله‌ خلع سلاح و انحصار آن در دست دولت از یک‌سو، و اصلاحاتی که فساد را در زندگی عمومی محاصره کند، از سوی دیگر، ایجاد کنند. این در حالی است که شواهد فراوان و روشنی وجود دارد که نشان می‌دهد رها شدن یکی از این دو، دیگری را نیز تقویت کرده و به آن کمک…

فرقه‌گرایی بین استعمار و ضد استعمار

با وقوع جنایات در سواحل سوریه و پس از آن، دو صدا بلند شد: یکی صدای مردمی (بله، مردمی، بدون علامت نقل‌قول) که به صداهای فرقه‌ای تند و تیز منشعب می‌شد، هر کدام دیگری را مورد نکوهش قرار می‌داد. اما دومی، که در اینجا مورد توجه ماست، صدای نخبگان بود که برخی از آن‌ها استعمار را به ساختن فرقه‌گرایی متهم…