حازم صاغيه

حازم صاغيه

فرقه‌گرایی بین استعمار و ضد استعمار

با وقوع جنایات در سواحل سوریه و پس از آن، دو صدا بلند شد: یکی صدای مردمی (بله، مردمی، بدون علامت نقل‌قول) که به صداهای فرقه‌ای تند و تیز منشعب می‌شد، هر کدام دیگری را مورد نکوهش قرار می‌داد. اما دومی، که در اینجا مورد توجه ماست، صدای نخبگان بود که برخی از آن‌ها استعمار را به ساختن فرقه‌گرایی متهم…

توصیف شکست و شکستِ توصیف!

دیگر نیازی به تحلیل و بررسی برای اثبات این موضوع نیست که جنگ، از نظر اسرائیلی‌ها، پایان نیافته است: نه در غزه که مرگ و وحشی‌گری با تمام شدت خود به آن بازگشته، نه در لبنان که هنوز درگیر پیامدهای آن است، و نه در سوریه که سرزمینش تکه‌تکه و آسمانش تسخیر می‌شود، همان‌طور که در دوران گذشته بنیان نهاده شد…

درباره خشونت و آنچه پیش و پس از آن می‌آید  

آنچه در ساحل سوریه رخ داد، با یک عملیات تروریستی آغاز شد که بقایای رژیم سرنگون‌شده آن را اجرا کردند. اما خیلی زود از این مرحله فراتر رفت و سؤالاتی اساسی درباره زندگی و سیاست‌های ما مطرح کرد: چگونه باید با کینه‌ها و تمایلات انتقام‌جویانه مواجه شد؟ چگونه می‌توان در یک جامعه متنوع، اجتماع سیاسی را به…

چرا «حزب‌الله» شکست را نمی‌پذیرد؟  

در روزهای اخیر، بسیاری به یاد آوردند که چگونه آیت‌الله خمینی در سال ۱۹۸۸ «جام زهر را نوشید»، عبارتی که خود او برای توصیف پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل برای پایان دادن به جنگ با عراق به کار برد. ایران، با وجود آن‌که همیشه یک نیروی ایدئولوژیک تهاجمی بود، در آن زمان مانند یک دولت عمل کرد که…

پرسشی که بسیاری از طرح آن طفره می‌روند!

بسیاری از افراد از طرح یک پرسش فوری و حتی آتشین طفره می‌روند و این خودداری به حدی است که هرگاه سایه آن سؤال برایشان ظاهر شود، به سرعت سعی می‌کنند آن را پنهان کنند یا شاید آن را ببلعند. اما سؤال این است: چگونه از فاجعه «طوفان الاقصی» آن فاجعه دیگر پدید آمد که اسرائیلی‌ها آن را برای…

لبنان: دو برنامه‌ برای تکمیل شکست یا مدیریت آن

اگر شک و تردید در اهداف برخی از مخالفان را کنار بگذاریم، که این کار دشواری است، و اگر بپذیریم که رفتار آن‌ها نمایانگر دیدگاهی خاص است، می‌توان گفت که آن‌ها مردم لبنان را به تکمیل شکست‌شان در نام بردن از پیروزی موهوم و وعده داده‌شده می‌رانند. چرا که اعمال آن‌ها با بدیهیات و واقعیت‌هایی در تضاد است…

لبنان و مسئله فرهنگی پیش و پس از فاجعه «حزب‌الله»

سلطه فرهنگیِ بی‌فرهنگ شایسته است که به‌عنوان بخشی از فروپاشی سلطه سلاح مورد توجه قرار گیرد

با این ارتش‌های «قوی» چه کنیم؟

در حالی که ارتش سوریه مانند مقوایی در برابر «هیئة تحریر الشام» فرو می‌ریخت و در آستانه زمانی که اسرائیلی‌ها تنها با یک حرکت ساده زیرساخت‌های نظامی آن را نابود کردند، نیروهای مقاومت‌گرای لبنانی همچنان خواستار تشکیل ارتشی «قوی» در لبنان بودند(!) که آن را تنها شرط خلع سلاح «حزب‌الله» می‌دانند. فارغ…

سوریه... تلاشی برای بازآرایی امیدها و نگرانی‌ها

شاید مفید باشد دستاوردها و نگرانی‌های زلزله سوریه را بازآرایی کنیم: 1. پایان دوران «ابدیت»: دیگر چیزی به نام «ابد» وجود ندارد. اکنون آزادی انسان‌های آزاد، انتخاب و تلاش آن‌ها مطرح است. کابوسی که 54 سال از 78 سال عمر استقلال سوریه را فرا گرفت، به پایان رسیده است. 2. بازگشت آوارگان: صدها هزار سوری،…

«حزب‌الله»... نسخه دوم؟

هنوز مشخص نیست که «حزب‌الله» در آینده چه شکلی خواهد داشت، زیرا نشانه‌های پراکنده حاکی از آن است که جهت‌گیری نهایی آن هنوز قطعی نشده است. به نظر می‌رسد که شیخ نعیم قاسم، معاون دبیرکل «حزب‌الله»، و سایر رهبران این حزب در اظهارات اخیر خود به مسائل سیاسی و ملی لبنان، مانند انتخاب رئیس‌جمهوری و پایبندی…