حازم صاغيه

حازم صاغيه

بازگشت به توافقنامه اسلو (۱)

در هر جدلی که دربارهٔ جنگ و صلح درمی‌گیرد، توافقنامه اسلو در سال ۱۹۹۳ به عنوان دلیلی بر ناممکن بودن صلح یادآوری می‌شود؛ چرا که این توافق، میل اسرائیل به صلح را محك زد و آن را ناکام گذاشت، و میل فلسطینی (و عربی) را آزمود و آن را تأیید کرد. بنابراین بازگشت به آن توافق، شرطی شده است برای ارزیابی برخی…

آیا صلح واقعاً ناممکن است؟

بین عملیات «طوفان الاقصی» و روزگار کنونی، محافلی که با این «طوفان» همدلی داشتند، دگرگونی آشکاری را از سر گذرانده‌اند: به جای لحنی تهاجمی و پیروزمند که بر «آزادسازی» و «پیروزی» تأکید می‌کرد، اکنون لحنی تدافعی و پرهیزکارانه غالب شده که می‌گوید: «صلح با اسرائیل ناممکن است». نقطه مشترک…

فراتر از افشای فایل صوتی از عبدالناصر

افشای یک نوار صوتی میان جمال عبدالناصر و معمر القذافی، بسیاری را شگفت‌زده، خشمگین و شاید در باورهایشان دچار تزلزل کرد. چرا که اولی، در سال وفاتش، نارضایتی خود را از دعوت‌های رادیکال به جنگ پنهان نکرد، مزایده‌گران را مورد حمله قرار داد، آنها و خواسته‌های افراطی‌شان را به…

سفر انتقال شکست‌خورده از عبدالناصر به پسران و نوادگانش

فایل صوتی جمال عبدالناصر همچنان سروصدا به پا می‌کند؛ بخشی به دلیل حس کشف تازه‌ای که برخلاف روایت‌های رسمی رایج، چرخشی بزرگ نشان می‌دهد، و بخشی به خاطر خود عبدالناصر است که مردم هنوز با او موضع‌گیری‌هایشان را می‌سنجند؛ چه موافق و چه مخالف. اما دلیل اصلی اهمیت این…

اگر آنچه رخ نداد، رخ می‌داد چه می‌شد؟

در غرب گونه‌ای از نوشتار وجود دارد که آن را با عنوان «چه می‌شد اگر؟» (What If?) دسته‌بندی می‌کنند؛ هدف آن، فرض رخ دادن چیزی است که در گذشته رخ نداده و سپس نتیجه‌گیری درباره آنچه می‌توانست رخ دهد. این، صرفاً یک بازی فکری بی‌ثمر نیست، بلکه به احتمالاتی واقعی، ولو نسبی، اشاره دارد؛ احتمالاتی که…

درباره‌ نیاز اصلاحات و اصلاح‌طلبان لبنان به سیاست  

برخی از لبنانی‌ها دوست دارند تناقضی ساختگی میان دو مسئله‌ خلع سلاح و انحصار آن در دست دولت از یک‌سو، و اصلاحاتی که فساد را در زندگی عمومی محاصره کند، از سوی دیگر، ایجاد کنند. این در حالی است که شواهد فراوان و روشنی وجود دارد که نشان می‌دهد رها شدن یکی از این دو، دیگری را نیز تقویت کرده و به آن کمک…

فرقه‌گرایی بین استعمار و ضد استعمار

با وقوع جنایات در سواحل سوریه و پس از آن، دو صدا بلند شد: یکی صدای مردمی (بله، مردمی، بدون علامت نقل‌قول) که به صداهای فرقه‌ای تند و تیز منشعب می‌شد، هر کدام دیگری را مورد نکوهش قرار می‌داد. اما دومی، که در اینجا مورد توجه ماست، صدای نخبگان بود که برخی از آن‌ها استعمار را به ساختن فرقه‌گرایی متهم…

توصیف شکست و شکستِ توصیف!

دیگر نیازی به تحلیل و بررسی برای اثبات این موضوع نیست که جنگ، از نظر اسرائیلی‌ها، پایان نیافته است: نه در غزه که مرگ و وحشی‌گری با تمام شدت خود به آن بازگشته، نه در لبنان که هنوز درگیر پیامدهای آن است، و نه در سوریه که سرزمینش تکه‌تکه و آسمانش تسخیر می‌شود، همان‌طور که در دوران گذشته بنیان نهاده شد…

درباره خشونت و آنچه پیش و پس از آن می‌آید  

آنچه در ساحل سوریه رخ داد، با یک عملیات تروریستی آغاز شد که بقایای رژیم سرنگون‌شده آن را اجرا کردند. اما خیلی زود از این مرحله فراتر رفت و سؤالاتی اساسی درباره زندگی و سیاست‌های ما مطرح کرد: چگونه باید با کینه‌ها و تمایلات انتقام‌جویانه مواجه شد؟ چگونه می‌توان در یک جامعه متنوع، اجتماع سیاسی را به…

چرا «حزب‌الله» شکست را نمی‌پذیرد؟  

در روزهای اخیر، بسیاری به یاد آوردند که چگونه آیت‌الله خمینی در سال ۱۹۸۸ «جام زهر را نوشید»، عبارتی که خود او برای توصیف پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل برای پایان دادن به جنگ با عراق به کار برد. ایران، با وجود آن‌که همیشه یک نیروی ایدئولوژیک تهاجمی بود، در آن زمان مانند یک دولت عمل کرد که…