ویتالی ناومکین
رئیس «مرکز شرق شناسی» وابسته به آکادمی علوم روسیه/مسکو

معمای اردوغان

اخبار ترکیه همیشه جالب توجه است، اما من معتقدم در سال 2023 با توجه به انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی آتی این کشور که تنها 6 ماه با ما فاصله دارد، اهتمام و توجه به آن بیشتر افزایش می‌یابد. این انتخابات آزمونی جدی برای قدرت اردوغان و حزبش خواهد بود. آیا مردی که برخی کارشناسان او را یکی از موفق…

مراحل عملیات روسیه در اوکراین؛ آنگونه که مسکو می‌بیند

عملیات ویژه نظامی که روسیه در اوکراین آغاز کرد البته مانند هر عملیات نظامی دیگر به شکلی روشمند براساس نقشه فرماندهی کل نیروهای مسلح، رئیس روسیه اتحادیه از حالت‌ها و مراحل مختلف می‌گذرد. خبر از محتوای واقعی این نقشه نداریم، اما با اتکا بر چکیده اظهارات مقامات عالیرتبه نظامی روسیه و نظرات کارشناسان…

روسیه در اوکراین چه می‌خواهد؟

در هفته‌های اخیر تنش‌ در روابط بین روسیه از یک جهت و ایالات متحده و پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از طرفی دیگر به شکلی تند شدت گرفت. این مسئله نتیجه مخالفت قاطع آنها در دادن پاسخ به پیشنهادهای مسکو برای تقویت تضمین‌های رسمی امنیتی و در نتیجه الزام آور بود. خواسته‌های اصلی مسکو تضمین‌های محکم برای…

  آیا درجهان ارزش‌های جهانی وجود دارد؟

امروزه با پس زمینه برنامه‌های پیچیده‌ای که در جامعه جهانی جریان دارد، توجه به هویت فرهنگی روبه افزایش است. مفهوم ضرورت احترام به هویت فرهنگی ملت‌ها و گروه‌های اثنیک و فرقه‌ای و تنوع فرهنگی و در پیش گرفتن تسامح نسبت به دارندگان فرهنگ‌های دیگر، احترام به اقلیت‌ها، حفظ و نگهداری مراکز میراث فرهنگی،…

روسیه، چین و کار مشترک در افغانستان

شباهت منافع و مواضع روسیه و چین در باره افغانستان پس از پیروزی «طالبان» درآنجا، پیشاپیش امکان تقویت مواضع و همکاری محکم آنها را تقویت می‌کند. به استناد اظهارات مقامات و محتوای بیانیه‌های چینی، به نظرمن می‌توان-هرچند به شکل حدسی- موضع پکن دربرابر این کشور را در حال حاضر بدین شکل توصیف کرد: اول،…

روسیه و افغانستان؛ در جست‌وجوی راه جدید

روند سریع و حیرت‌انگیز حوادث در افغانستان و پیرامون آن، خود افغانستانی‌ها و بازیگران خارجی را شگفت زده کرد که خود را به طور کامل برای چنین نقطه سرنوشت ساز و حساس پیش‌بینی نشده‌ای آماده نکرده بودند، از جمله خود جنجال‌آفرینان اصلی یعنی امریکایی‌ها. نخبگان سیاسی و نظامی کشورهای مختلف به خصوص همسایگان…

  سفرای روس، احساسات و منافع

آنچه مرا به نوشتن این مقاله واداشت، فکرکردن به وضعیت استثنایی است که برخی سفرای قدرت‌های خارجی در کشورهای خاورمیانه خود را درآن قرارمی‌دهند. سخن اینجا درباره ماجرهای تراژیکی همچون ترور سفیر روسیه در ترکیه آندری کارلوف یا کشتن سفیر امریکا در لیبی کریستوفر استیونز و حتی خطراتی که در زمان جنگ و درگیری…

  آب و سیاست

نزاع برسر تقسیم آب‌های نیل میان مصر و سودان از یک طرف و اتیوپی از طرف دیگر موجب شدت یافتن جدلی شد که مدت‌هاست در جامعه بین‌الملل درباره مشکل آب درجریان است. دوره‌ای که به آب به عنوان منبع پایان ناپذیر نگاه می‌شد، مدت‌هاست که سپری شده. اما در عین حال به نظرمی‌رسد به شکل غیرعادلانه توزیع شده است؛…

روسیه و «انقلاب دریایی» ترکیه

سه طرح موفق و مشهور منهدسی هیدرولیک در تاریخ، وضع ارتباطات حمل و نقل دریایی بین‌المللی را به شکل ریشه‌ای تغییر دادند. که عبارتند از؛ کانال سوئز که سال 1869 در خاورمیانه افتتاح شد و به طول160 کیلومتر می‌رسد؛ کانال پاناما به طول 81.6 کیلومتر که سال 1920 افتتاح شد و از یک طرف بین خلیج پاناما و اقیانوس…

غزه-اسرائیل؛ رقابت میانجی‌ها؟

مجمع کارشناسان روس که من هم یکی از آنها هستم سرگرم استخراج درس‌ها از دوره اخیر جنگ بین اسرائیل و «حماس» هستند که اخیراً آتش آن خوابانده شد و به گفته بسیاری از کارشناسان هیچ طرف پیروز نداشت. پس اگر همه چیز که مربوط به ریشه‌ها و دلایل دور اخیر اوج گیری تند جنگ طولانی مدت تا حدودی مشخص است پاسخ به این…