سمير عطا الله
نویسنده و روزنامه‌نگار لبنانی، در روزنامه‌های النهار و دو مجله الاسبوع العربی و الصیاد لبنانی و روزنامه الانباء کویتی فعالیت کرده است

آهسته تر

زمانی که ماریو بارگاس یوسا، نویسنده پرویی به «الشرق الأوسط» پیوست، طبیعتاً ثروت فرهنگی، سبک زیبا، شيطنتها و به سخره گرفتن رفقاى ارشدش، کسانی که جایزه «نوبل» ادب

اولویت اکنون فلسطین چیست؟ 

در اصل و بدیهیات، جنگ غزه قرار است سه مرجع داشته باشد: فلسطینی، عربی و بین‌المللی. در اول، محمود عباس، رئیس جمهوری در تماسی با نیکلاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا، می‌گوید که « سیاست‌ها و اقدامات (حماس) شبیه مردم فلسطین نیست». در مرحله دوم، عرب‌ها با کشته و زخمی شدن هزاران نفر و ویرانی خانه‌ها و…

طرف دیگر 

مهمترین رویداد نظامی در تاریخ جنگ عرب‌ها و اسرائیل به مجموعه‌ای از نتایج سیاسی از قاره‌ای به قاره دیگر تبدیل شد. اولین و برجسته‌ترین پیامد شتاب جو بایدن بدر اعلام حمایت خود از اسرائیل، رای‌دهنده معروف در نبرد برای ریاست جمهوری آمریکا بود. او این گام را با یک حرکت سینمایی دیگر پی گرفت وقتی که یک ناو…

سال‌ها و یادداشت‌های عبدالرحمن شلقم 

عبدالرحمن شلقم از روستایی کوچک در ایالت فزّان به نام الغُرَیفَه به معنای « اتاقک» آمد؛ روستایی که مانند بسیاری از روستاهای دیگر عربی در دهه چهل قرن پیش تنها منبعش کشاورزی سخت و کم محصول بود. برای ورود به مدرسه ابتدایی باید به «سبها» می‌رفت. پس از آن دبیرستان را در طرابلس و دکترای ادبیات عرب را…

ننگ فیلسوفان 

بشر هرگز چنین شرمساری را به خود ندیده است: نه ننگ خیانت، نه شرم از قتل و نه شرم از دزدی. بشریت بی عدالتی مانند این ستم یا اپیدمی پایداری مانند این همه گیری را ندیده است. فطرت بشر دچار چنین تحریف‌های بیمارگونه‌ ای نشده که قرن‌های متمادی گریبان مردم را گرفت و برده‌ داری، تجارت برده یا چیزی بسیار کمتر…

ترس از جنگل 

نویسنده هندی اف. س. نایپل(F. S. Naipaul) (برنده نوبل 2001) مدت کوتاهی پس از استقلال کشورهای آفریقایی دست به گردشی درآن قاره زد و پس از نزدیک به دو دهه دوباره به آنجا بازگشت. و سفر دوم را با عنوان «نقاب آفریقا» به رشته تحریر درآورد: اجمالی از اعتقادات آفریقایی که او آنها را باور نامید، نه افسانه یا…

صد سالگی مرد زنده 

امروز هنری کیسینجر صد سالگی خود را کامل می‌کند، درحالی که زنده است و میان افرادی که جشن می‌گیرند حضور دارد نه آن طور که طبق عادت به یاد او جشن می‌گیرند. صد سال، یا یک قرن کامل که با فرار پناهنده از آلمان نازی، سپس یک سرباز رزمی در ارتش ایالات متحده، بعد دانشجوی بورسیه در هاروارد، سپس یکی از…

هاشم صالح و متفکرانش ... معلوف و ارکون (3/3)

هاشم صالح، نویسنده لبنانی امین معلوف را بدون شک یکی از بزرگترین روشنگران عرب این عصر می‌داند. موضوع هویت را مطرح می‌کند و می‌پرسد: آیا کشورهای شرق عربی به عناصر اولیه خود تجزیه خواهند شد، همانطور که یوگسلاوی و چکسلواکی تجزیه شدند؟ آیا این همان سناریوی جهنمی است که در حال حاضر سوریه و منطقه را به…

هاشم صالح و متفکرانش: اومانیسم (2-3)

موریس لومبار شرق‌شناس فرانسوی در سال 1962 کتابی با عنوان «اسلام در عظمتش» منتشر کرد و به چاپ دوم رسید. او در آن از عظمت این دین در سراسر قرون طلایی، یعنی شش قرن اول حیات تمدن اسلامی صحبت کرده. در آن زمان عناصر پویای حیات اقتصادی و فرهنگی جهانی در جهان اسلام وجود داشت. دانشمندان و فیلسوفان اروپایی…

  هاشم صالح و متفکرانش (1)

پروفسور هاشم صالح به خود ظلم کرد و دیگران نیز به او ظلم کردند وقتی او را در چارچوبی فرهنگی قراردادند که او همان کسی است که آثار متفکر محمد ارکون را به عربی ترجمه کرد. و زمانی که او را یک عربی ساز صرف دانستند که دیگر آثار فرانسوی را منتقل می‌کند، ظلم بیشتری به او شد. توجه داشته باشید که همه اینها نه…