سلمان الدوسری
روزنامه‌نگار سعودی و سردبیر سابق روزنامه الشرق الاوسط
TT

مسئله عمده کار سفیر سعودی

موتور پیشرفت دستگاه دولت سعودی در حال حرکت است، و دولت این کشور همچنان تلاش می‌کند قوه مجریه خود را روزآمد کند و به نیاز به‌روزشدگی دستگاه‌های اجرایی پاسخ مناسب دهد. جانشین پادشاه امیر محمد بن سلمان که طی روزهای گذشته به‌نام پادشاه تصمیمات اخیر را، در تعیین خالد بن سلمان به‌عنوان جانشین وزیر دفاع، و شاهزاده‌ بانو ریما بنت سلطان به‌عنوان سفیر سعودی در ایالات متحده آمریکا، اتخاذ کرد به‌طور مستقیم بر کار وزرا و مسئولین دولت نظارت می‌کند. معیار نخست گزینش افراد صلاحیت و توانایی اجرایی مدیریتی آنهاست. از این‌رو ویژگی بارز این مرحله پیش‌رفت سریع است که کسی انتظار ندارد این حرکت روبه‌کندی گذارد. از سوی دیگر باید دانست که روند تجدد و نوسازی یک روند زمان‌بر و نیازمند پیگیری مداوم است و نمی‌توان تصور کرد که به یکباره برنامه‌های بزرگ نتیجه دهند و تحقق یابند.
البته تعیین امیر خالد بن سلمان در مقام جانش ین وزیر دفاع امری قابل‌فهم بود زیرا امیر خالد در این وزارت مشغول به‌خدمت بود و در جایگاه خلبان جنگی سال‌هاست در این وزارت فعالیت می‌کند و یکچند مشاور وزیر دفاع بود. اما مسئله غیرقابل پیش‌بینی تعیین شاهزاده ریما بنت سلطان برای سفارت سعودی در آمریکا بود. اولین سفیر زن سعودی در بزرگ‌ترین کشور دنیا برای خیلی از سعودی‌ها خبر مسرت‌بخشی بود. شاهزاده ریما پس از رقابتی نیرومند با دیگر نامزدان مرد تصدی این منصب، توانست به‌عنوان سفیر سعودی در ایالات متحده در کار خود گام گذارد؛ و از این طریق بتواند صلاحیت یک زن سعودی را برای احراز مناصب بلندپایه نشان دهد. بدون تردید تعیین ایشان در این مقام بزرگ حمایت قابل ملاحظه‌ای برای زن سعودی است اما همزمان باید اذعان کرد که این تعیین ناشی از شایستگی او بود و برای رسیدن بدان، او تلاش و توانایی‌های زیاد خود را به همگان ثابت کرد. او اینک در دفتر سابق پدر خود، در مقام سفیر سعودی در آمریکا، فعالیت می‌کند و این مقام تنها ناشی از این نیست که ایشان چندی به‌عنوان مشاور ولی‌عهد بود زیرا در اینجا و در این مرحله بسیار پیچیده از نوسازی کشور، مناصب تنها برای تشریفات نیست بلکه احراز آنها لیاقت و تلاش زیادی می‌طلبد و صلاحیت افراد بر اساس شاخص‌های قاطعی رصد می‌شود و از آن پس با توجه به شاخص‌های موفقیت مناصب توزیع می‌شوند.
به‌هرحال این منصب زمانی به شاهزاده ریما می‌رسد که روابط سعودی و آمریکا وارد مرحله جدیدی از سوءتفاهم شده‌است؛ این سوءتفاهم البته بیشتر با نهادهای دیگر دولت آمریکا به‌وجود آمده‌است درحالی که روابط در سطح رسمی میان دو کشور در حالت خوبی به‌سر می‌برد. نماد این ناخوشی روابط در کونگرس آمریکا نمود می‌یابد و از این رو بر سفیر سعودی لازم است تلاش خود را در کار کند تا با از میان بردن آخرین اثرات مرگ خاشقجی بر آن نهادها ثابت نماید میزان منافع استراتژیک برای ادامه پیمان استراتژیک دو کشور فراتر از آن است که تحت تأثیر چنین بحران کم‌اهمیتی در سطح دولت قرار گیرد. به‌ویژه که مرتکبان این جنایت اینک به محاکمه سپرده شدند و سزای عمل خود را خواهند دید، اما برخی در آمریکا در برابر این حقایق سکوت کردند و نمی‌خواهند به اقدامات دولت در این خصوص توجه کنند. اینها خصومت خود را تنها بر ادله رسانه‌ای بی‌پایه بنا می‌کنند و از این همه پیگیری دولت و دستگاه قضایی برای اجرای عدالت در این قضیه تفره می‌روند.
یابد دانست که این مسئله نیز خواهد گذشت و مانند بحران‌های گذشته که از آن شدیدتر بودند اثر از آن برجای نمی‌ماند. روابط میان سعودی و آمریکا باید به حالت سابق و از آن بهتر و مستحکم‌تر بازگردد و این مسئله مهم‌ترین مأموریتی است که سفیر سعودی باید برای احقاق آن تلاش کند و ما برای اتمام این مسئله به سفیر سعودی در آمریکا اعتماد کامل داریم و او را فردی می دانیم که از توانایی لازم برای تحقق این مأموریت برخوردار است.