آن لینده/هایکو ماس/ دومینیک راب
TT

یمنی که پس از صلح برمی‌خیزد

پس از بهارعربی به نظرمی‌رسید یمن راه مسالمت آمیز تغییرسیاسی را درپیش گرفته است. جامعه مدنی شکوفا شد و یمنی‌ها با همه گرایش‌ها و طیف‌ها از جمله زنان و جوانان درمتبلور ساختن آینده کشور مشارکت کردند. و امروز پس از شش سال از جنگ و کشتار این امید ازبین رفته یا درحال ازبین رفتن است. یمن درلب ویرانی قرار گرفته است.
و اکنون مصیبت بزرگ «کووید-19» جان‌های بسیاری را درو می‌کند تا بارسنگینی برنظام شکننده سلامت یمن تحمیل کرده و آن را به لبه فروپاشی می‌برد. براساس نظرات دانشکده بهداشت و طب استوایی لندن شاید ابتلا به بیماری «کووید-19» تا هفته پیش از مرز یک میلیون گذشته و احتمال می‌رود طی 4تا5 روز این عدد دوبرابر بشود.
بردوش همه ما یک مسئولیت جهانی برای کاستن از درد و رنج مردم یمن وجود دارد. ما- وزرای خارجه آلمان و سوئد و بریتانیا- علاقمندیم نظرمان را نسبت به اینکه جامعه جهانی چه کمکی می‌تواند برای استقرار صلح دریمن انجام دهد ارائه کنیم.
اول: ادامه آتش بس درهمه جای یمن و راه حل سیاسی درآن بهترین راه مقابله با مصیبت «کووید-19» است. به دنبال دعوت دبیرکل سازمان ملل متحد آنتونیو گوترش برای آتش بس درهمه نقاط یمن به منظور تمرکز بر مقابله با این مصیبت بزرگ، ائتلاف به رهبری سعودی اعلام آتش بس یک‌جانبه کرد. اما متأسفانه حوثی‌ها اقدام مشابهی نکردند و به جنگ ادامه دادند. اخیراً درهفته گذشته حوثی‌ها تعدادی موشک بالستیک به سمت پادشاهی عربی سعودی شلیک کردند از جمله به سمت اهداف غیرنظامی که زندگی شهروندان را به طور تهورآمیزی درمعرض خطرقراردادند. وقت چندانی برای طفره رفتن و تعلل وجود ندارد جایی که رنج و مرگ میان شهروندان غیرنظامی ادامه می‌یابد. اکنون برجامعه جهانی لازم است برهمه طرف‌های اثرگذار فشار بیاورد تا پشنهاد سازمان ملل برای آتش بس را بپذیرند. شایسته است این آتش بس آغاز عملیات سیاسی باشد که مشارکت کامل زنان را تضمین کند.
دوم: باید کمک‌های بشردوستانه به همه یمنی‌های نیازمند رسانده شود. برای انجام این مهم سازمان ملل متحد اکنون و به صورت فوری نیاز به کمک‌های مالی بیشتر دارد. سه کشور که اخیراً درنشستی شرکت کرده بودند متعهد شدند365 میلیون دلار اضافی برای حمایت از کارهای انسانی سازمان ملل دریمن درسال جاری تقدیم کنند. کشورهای دیگر نیز باید درکمک‌های سخاوتمندانه شتاب کنند. همچنین ما باید با هرگونه عقبه‌ای که مانع از مؤسسه‌های انسانی برای کار مؤثر دریمن می‌شوند مقابله کنیم. این مسئله به طور ویژه و کامل برمناطق شمالی تحت سیطره حوثی‌ها صادق است. تعامل با مصیبت «کووید-19» شانس موفقیت نمی‌یابد مگر اینکه همه طرف‌های یمنی قید وبندهای ناموجهی را که برعبور و مرور کمک‌ها اعمال می‌کنند بردارند.
سوم: باید طرف‌های درگیر را به اجرای توافقاتی که به آنها دست یافته‌اند تشویق کنیم، از جمله توافق استکهلم که خواستار عقب نشینی متقابل از شهرساحلی الحدیده می‌شود و توافق ریاض. درصورت اجرای تعهدهایی که اطراف درگیر برآنها توافق کردند، این تلاش‌های سازمان ملل را برای تحقق صلح فراگیر تقویت می‌کنند.
چهارم: اگریمن واقعا از مصیبت بزرگ «کووید-19» درمان شود اقتصاد شکننده کنونی‌اش بدون شک زنده می‌ماند. پیامدهای غیرمستقیم ویروس «کرونا» شاید حادتر از تأثیرمستقیم آن باشند. به طور خاص برشرکای یمن لازم است از دولت یمنی حمایت کنند تا بتواند حقوق کارکنان بخش دولتی از جمله کادر پزشکی را بپردازد و اصلاحات اقتصادی سریعی را اجرا کند.
و درپایان ما انتظارداریم همه طرف‌های مؤثر به قوانین بین‌المللی احترام کامل بگذارند از جمله به حقوق بشر. ضروری است اطراف درگیر حفاظت از شهروندان غیر نظامی را دراین جنگ ویرانگر تضمین کنند. و این شامل محافظت از اقلیت‌های دینی و زنان و کودکان و روزنامه‌نگاران و زندانیان سیاسی می‌شود. این گروه‌ها بیشتر ازدیگران در جنگ‌ها آسیب دیدند. ما از حوثی‌ها می‌خواهیم به اعلامیه‌شان درخصوص آزادی اتباع مذهب بهایی اقدام کنند. همچنین واردات اسلحه به سمت حوثی‌ها متوقف شود از جمله اسلحه ارسالی از ایران که به عنوان نقض تحریم تسلیحاتی محسوب می‌شود که سازمان ملل آن را اعمال می‌کند و براساس مشاهدات کارشناسان سازمان ملل که می‌تواند عمر جنگ را طولانی کند. این باید متوقف بشود.
ما آمادگی داریم به محض رسیدن به توافق درباره پایان دادن به جنگ و بازگشت به حالت فاصله گذاری درکشور دست یاری بدهیم. ضروری است جامعه جهانی باید دربرابر کسانی بایستد که تلاش می‌کنند زمان جنگ را به خاطر منافع شخصی‌شان طولانی کنند. ما تصویری از توافق مبتنی برمشارکت درقدرت و راه حل‌های میانه و حاکمیت قانون داریم. دو تن ازما کشورهای عضو اتحادیه اروپا را نمایندگی می‌کنند و ما اتحادیه را به تقویت نقش خود در یمن تشویق می‌کنیم.
یمنی که پس از رسیدن به توافق صلح برمی‌خیزد شایسته است که نقشی سازنده‌ و فعال درمنطقه بازی کند و درایجاد امنیت همسایگان نزدیک خود، پادشاهی سعودی و پادشاهی عمان مشارکت کند. سه کشور ما آماده تقدیم کمک به یمن برای تحول به یک نیروی مثبت درامنیت منطقه هستند.
امروز ابرهای «کووید-19» یمن را پوشانده و با فاجعه‌ای هولناک دست و پنجه نرم می‌کند. وقت آن رسیده که جامعه جهانی برای حمایت از مردم یمن یک‌پارچه شود به طوری که بتوان تحولی کامل دریمن ایجاد کرد. به جای نامیدن آن به کشور رنج‌ها و منبع تهدید امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی می‌تواند بدل به الگویی برای کشورهای دیگر بشود که براثر جنگ تکه پاره شده‌اند و عاملی کمک کننده به تقویت امنیت منطقه بشود که منافع متضادی درآن وجود دارد. ما آمادگی داریم با یمن همکاری کنیم و ازآن برای تحقق این اهداف انسانی و استراتژیک حمایت کنیم.
*وزیرخارجه سوئد آن لینده
*وزیر خارجه آلمان هایکو ماس
*وزیرخارجه بریتانیا دومنیک راب