اميل امين
نویسنده مصری
TT

نیوم؛ آینده‌ای که امروز می‌رسد

در زمانی که کشورها ازهم می‌پاشند و پیوندها گسسته می‌شوند و صلح مضمحل می‌شود، پادشاهی عربی سعودی در راه تقویت رشد و ماندگاری، ثبات و پایندگی از طریق دیدگاه‌های بلندپروازانه انسانی و اقتصادی که بر بشرو حجر اثرمثبت می‌گذارد و راه‌های زندگی را رو به نسل‌های آینده می‌گشاید گام برمی‌دارد.

کسانی که چند روز پیش امضای قرارداد بین وزارت انرژی و شرکت نیوم را دنبال می‌کردند و به اظهارات وزیر انرژی سعودی شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان گوش دادند، حجم اراده پادشاهی سعودی برای عبور از گردنه‌ها و جهش از روی دشواری‌ها برای تحقق اهداف درنظرگرفته شده درمی‌یابند.

در ماه‌های گذشته که شیوع ویروس «کرونا» موجب تعطیلی روند توسعه سعودی شد، از جمله با کاهش قیمت‌های نفت در سطح جهانی، اما رهبری حکیمانه سعودی با رهنمودهای خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز، همچنین پی‌گیری جدی صاحب و الهام بخش طرح، ولیعهد شاهزاده محمد بن سلمان، به نیوم این توان را بخشید که هر روز به سوی شکوه مورد نظر برود.

در زمان سخن گفتن از نیوم، لزوم سرآمدی پشت انتخاب مکان به ذهن متبادر می‌شود، مکانی که برساحل دریای سرخ اشراف دارد و میان سه کشور می‌گذرد؛ زیرساخت‌ها و زمین‌هایش تا مصر و اردن می‌رسند و میان سه قاره آسیا و افریقا و اروپا پیوند برقرارمی‌کند.

یکی از برجستگی‌های نیوم دراین متجلی می‌شود که یکی از حلقه‌های جهانی شدن است که فضا را برای پیوند و وفاق بشر مهیا می‌سازد و عصبیت‌ها، قبیله‌گرایی و هویت‌های مرگبار را دورمی‌کند به طوری که 70درصد ساکنان کره زمین می‌تواند دراندک ساعاتی به آن منطقه برسند.

درنگاه اول به طرح بزرگ نشان می‌دهد «چشم‌انداز2030» چه ابعاد بلندپروازانه‌ای دارد که تلاش می‌کند پادشاهی را از طریق همه بخش‌ها توسعه ببخشد و در رأس آنها گردشگری است به گونه‌ای که سعودی فرصت‌های امیدبخشی در این زمینه دارد.

یکی از اهداف اصلی پشت نیوم ایجاد فرصت‌های شغلی بیشتر در بازار کار سعودی است که اثری مثبت برتمایل نسل‌های آینده به زندگی می‌بخشد تا جایی که بتوان سنگ را واداشت صدای امید بدهد و دریا به تمجید آینده‌ای بپردازد که امروز فرامی‌رسد و هرگز به تأخیر نمی‌افتد.

خوانش‌های عمیق دیگری وجود دارند که روز به روز پرده از جایگاه این طرح غول‌آسا با هزینه‌ 500 میلیارد دلاری برمی‌دارند، از جمله هدف‌گذاری تولید 15 گیگاوات انرژی تجدید پذیر درسال 2030 است که با میزان یک چهارم پیک مصرف کنونی پادشاهی برابری می‌کند.

مفیدترین و والاترین مسئله نیوم این است که ناظران و مجریان آن راه‌شان را با نوآوری به پیش می‌برند و همه ما می‌دانیم اقتصاد ابتکار امروزه بی شک همانند قطب‌نمایی خواهد بود که موفقیت‌ها یا ناکامی ملت‌ها را مشخص می‌کند.

دراین راستا پیش‌بینی می‌شود طرح‌های انرژی تجدید پذیر نیوم کمترین هزینه را از نظرجهانی خواهند داشت و این ازفضل الهی است که چنین جایگاهی را به این نقطه جغرافیایی بخشید که به آن اجازه می‌دهد به تولید انرژی تجدید پذیر بپردازد که  از هزینه‌های هیدروژن و برق به یک اندازه می‌کاهد.

جنبه دیگر نیوم که به اندازه کافی از پوشش رسانه‌ای برخوردار نبود، همان سخن از طرح تولید هیدروژن است که درپادشاهی اهمیت ویژه‌ای دارد؛ از جهتی موجب کاهش استفاده از منابع انرژی پایان پذیر مانند نفت و گار می‌شود و فرصت‌ها را به نسل‌های آینده می‌دهد تا به شکل تکنولوژیک و خلاقانه استفاده کنند و سودها و درآمدهای آنها را افزایش دهد و از جهتی دیگر در تقویت رشد و تنوع اقتصادی و کاستن از تولید دی اکسیدکربن مؤثر باشد. همچنین همزمان موجب تعمیق جایگاه نیوم به عنوان یکی از مراکز اصلی و پیشرو در زمینه تولید هیدروژن می‌شود.

دیدگاه سعودی به جهان درحال حاضر با اخلاقی که تشویق کننده خیر رسانی به همه مخلوقات جهان است همآهنگی دارد و در نیوم اراده خلاق سعودی برای نجات بعد اکولوژیک جهانی را می‌بینیم؛ آن بخشی که با تغییرات اقلیمی و تأثیر منفی آن برآینده کره زمین مربوط می‌شود.

آنچه در نیوم اتفاق می‌افتد با نگاهی دقیق چالش‌های رودر روی بخش انرژی را درنظر دارد که نیازمند همکاری همه بخش‌های مرتبط است چرا که مقابله با تغییرات اقلیمی نیازمند تلاش‌ها و همکاری‌ در زمینه گردش اقتصادی کربن و کاستن از تولید گازهای زیانبخش برخاسته از آن و استفاده ازآن به شکل آرمانی در چرخه زندگی اقتصادی است. 

نیوم درهمه حال آینده‌ای خواهد بود که امروز و فردا محقق می‌شود و امتیازهای نادری را در جهان عرضه می‌کند که از معیارها جهانی سبک زندگی آغاز می‌شود و تا جنبه‌های فرهنگی، هنری و آموزشی از طریق برنامه‌ریزی عمرانی پیشرفته و فضای سطح بالای زندگی و خدمات شهری پاک در حمل و نقل و خدمات رفاهی علاوه برفرصت‌های بسیار زیاد رشد و اشتغال می‌رسد.

نیوم چشم انداز واقعی سعودی است و تنها رؤیاهای اتوپیایی نیست که در حد نظریه پردازی فکری باقی بماند بی آنکه ارزیابی حقیقی برای تبدیل رؤیا به واقعیت و خیال به حقیقیت داشته باشد... این یک اراده خلاقانه است.