حسين شبكشى
TT

الکاظمی در ریاض

درسفری که به دلایل متعدد و مختلف بسیار مهم و تاریخی توصیف شد، نخست وزیر عراق مصطفی الکاظمی وارد ریاض شد. رهبری سعودی توجه بسیاری به رابطه با عراق و تقویت آن دارد، مسئله‌ای که ولیعهد سعودی شاهزاده محمدبن سلمان که در مقدمه استقبال کنندگان از مهمان مسافر بود بارها تکرار کرده است. این دو پس از مراسم استقبال به سرعت وارد جلسه رسمی شدند.
سعودی با توجه به اظهارات و مواضع مثبت الکاظمی نسبت به این کشور به طور مشخص و کشورهای عرب پیرامون عراق به طور کلی به تقویت رابطه با دولت کنونی عراق اهمیت می‌دهد و توجه خاصی به رشد روابط میان عراق و کشورهای عربی در همه زمینه‌های سیاسی، امنیتی، نظامی، اقتصادی و فرهنگی دارد. همچنین نخست وزیر عراق بارها بر پایان دادن به وضعیت نابه‌سامانی امنیتی و کار میلیشیای مسلح و حفظ و انحصار سلاح در دست مجموعه نظامی امنیتی رسمی حکومت تأکید کرده است. همچنین پیوستن عراق به بلوک‌بندی سیاسی عربی مهم است و همراه آن شامل مصر و اردن برای همآهنگی و همکاری می‌شود که درمیان آنها پرونده‌های مهم و مختلفی وجود دارد.
همچنین رابطه به شکل قابل ملاحظه‌ای با همسایه کویتی بهبود یافت. و این روحه سراسر میهنی است که به این چهره جایگاه مردمی فراوان و طبیعی درافکار عمومی عراق به طور خاص و احترام و تقدیر در افکار عمومی جهان عرب به طور عام بخشید.
مصطفی الکاظمی به سعودی نوین رسید که در اندک روزها با ابتکارهای پیشگامانه و مواضع اصولی موج می‌زند. از آغاز ابتکار خاورمیانه سبز به عنوان بزرگ‌ترین ابتکار درخت‌کاری درنوع خود در جهان برای رویارویی با بحران تغییرات اقلیمی درجهان از سوی بزرگ‌ترین کشور تولید و صادر کننده نفت تا آغاز ابتکارعمل «شریک» برای تشویق بخش‌ خصوصی برای تریلیون‌ها دلار سرمایه‌گذاری در سعودی و آغاز ابتکارصلح فراگیر در یمن به عنوان یک راه حل کامل و فوری برای بحران یمن و حمایت از حرکت دریانوردی و تجاری در کانال سوئز و دریای سرخ با ارائه تسهیلات بسیارمهم از راه بنادر دریایی سعودی و حمایت از موضع مصر و سودان در بحران سد النهضه علاوه بر مجموعه سیاست‌ها و مواضع و تصمیم‌هایی که تأکید کننده نقش پیشروانه و رهبری سعودی نوین است.
زمینه برای انجام جهش در روابط میان دو کشور کاملاً مهیاست؛ حسن اعتماد میان دو رهبری و باور به ضرورت و اهمیت همکاری وجود دارد، اما این مسئله مثبت و اثرگذار مایه خشنودی همه نیست چرا که بی شک این گام‌ها به زیان ایران خواهند بود. سعودی دغدغه‌های امنیتی دارد و می‌خواهد آنها را با دولت عراقی بررسی کند و برای حفظ روابط میان دوکشور شورای عالی تشکیل داد که همآهنگی‌ها درآن صورت می‌گیرند و مورد حمایت بالاترین سطوح و به شکل استثنایی است. از قدیم و به دلایل متعدد و مختلف اشتیاقی در جان سعودی‌ها نسبت به عراق وجود دارد و در نتیجه در کنار خواسته سیاسی خواسته مردمی برای تقویت روابط میان دو کشور به طور حقیقی و ملموس وجود دارد.
پس از این سفر که پنج توافقنامه مختلف و بسیار مهم برای تعمیق روابط به امضا رسید و برپایه وضعیت استثنایی و مثبت موجود کنونی، همآهنگی رو به افزایش دارد و تبادل تجاری افزایش می‌یابد و احترام و تقدیری قابل مشاهده است و همه اینها برای توسعه روابط و تقویت اعتماد و جایگاه در جهان سیاست بسیار پیچیده مسائلی اساسی‌اند. شایسته یادآوری است که روابط میان دوکشور از مدتی بسیار طولانی شاهد چنین «حالت مثبت» نبوده و این به حالت خوش‌بینی همراه با سفر رسمی عراقی به پایتخت سعودی را موجه می‌سازد.
موفقیت سفر و فعال ساختن همه پرونده‌های مهم میان دو کشور به شکل مثبت می‌تواند بیش از یک پیام اطمینان بخش در سطح افکارعمومی عربی ارسال کند. بازتاب تحرک مثبت میان دو کشوری با وزن سعودی و عراق نمی‌تواند تنها بر این دوکشور اثربگذارد. تحرک مثبت به وجود آمده میان سعودی و عراق الگوی خوبی برای کار مشترک عربی و ارائه پیشنهادها و راه‌حل‌هایی برای چالش‌هایی است که دو کشور با آنها مواجه است بدون طرف‌های خارجی که از دخالت به هرشکل و نامی به دنبال مقاصد دیگری هستند.
سفر مصطفی الکاظمی به سعودی، دیدارش با رهبری این کشور و امضای توافق‌های مهم آغازی بسیار مهم برای رابطه‌ای است که شاهد تولد دوباره و آغاز مجدد و بازسازی است و ایجاد آن نیازمند حمایت سیاسی و مردمی چرا که استمرار موفقیت این رابطه خود حمایتی امنیتی و اقتصادی برای جهان عرب به طور کلی است و این همانی است که باید به آن توجه داشت و از آن مراقبت کرد.