وائل مهدی
روزنامه نگار حوزه نفت روزنامه "الشرق الاوسط"
TT

خوش‌بینی سعودی و بدبینی «صندوق بین المللی پول»

صندوق بین‌المللی پول در گزارش این هفته خود، پیش‌بینی‌اش از رشد اقتصاد جهانی در سال‌جاری را اصلاح کرد و نسبت به اکتبر خوشبینانه‌تر شد، همچنین پیش‌بینی خود از رشد اقتصاد جهانی را که اکنون 2.9 درصد رشد می‌کند، اندکی افزایش داده است.
با این حال، صندوق پیش‌بینی خود از رشد سعودی را 1.1 درصد کاهش داده و به 2.6 درصد رساند؛ با توجه به اینکه پادشاهی با پایبندی به سیاست ائتلاف «اوپک»، تولید خود را کاهش می‌دهد که کشورهای عضو آن از اکتبر تولید خود را حدود 2 میلیون بشکه در روز کاهش می‌دهند و این روند دیروز پس از تصویب کمیته وزیران این تصمیم تا پایان سال 2023 تجدید شد. 
در اینجا دو نکته مهم وجود دارد؛ اولین مورد، دیدگاه صندوق بین‌المللی پول بر اساس داده‌هایی است که ممکن است قبل از اواسط سال و با تشکیل مجدد کمیته وزیران تغییر کند.
نکته دیگر این است که نگاه سعودی به رشد امسالش خوش‌بینانه‌تر از نگاه بدبینانه صندوق بین‌المللی پول است. پادشاهی انتظار دارد اقتصاد خود در مدت مشابه حدود 3.1 درصد رشد کند و این دیدگاه با کاهش قیمت نفت نسبت به سطوح سال گذشته و کاهش تولید آن واقع‌بینانه است.
هر کسی که به سعودی نگاه کند، می‌بیند پیش‌بینی‌هایش در مورد رشد امسالش محافظه‌کارانه است، اما این بدان معنا نیست که اگر چین با اشتهای بیشتری به تقاضای نفت بازگردد یا بانک فدرال آمریکا به کاهش محدودیت‌های پولی ادامه دهد و جهان از رکود اقتصادی فاصله ‌بگیرد،
 اوضاع به همین منوال خواهد بود. 
خوش‌بینی سعودی در پیش‌بینی دستیابی به مازاد در سال‌جاری و سال‌های بعد تا سال 2025 مشخص و این نیز دارای توجیه است؛ زیرا در زمانی که منابع زیادی خارج از اوپک قادر به تامین این تقاضا نیستند، جهان تمایل به استفاده از نفت بیشتری خواهد داشت.
اگر به ظرفیت مازاد نفت در جهان امروز نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که تقریباً وجود ندارد و فقط در چند کشور از جمله سعودی و امارات یافت می‌شود.
این دو کشور به ویژه در تلاش هستند تا قبل از سال 2027 ظرفیت تولید خود را افزایش دهند و به همین دلیل نمی‌توانند نفت بیشتری به بازار تزریق کنند مگر با استفاده از ظرفیت مازادی که در مواقع بحرانی حفظ می‌کنند. 
در ایالات متحده، شرایط برای تولیدکنندگان نفت صخره‌ای که باید با نرخ‌های بهره بالا و وام‌های پرهزینه دست و پنجه نرم کنند، تا تولید خود را ادامه دهند سخت‌تر می‌شود. 
روسیه همچنین به دلیل جنگ با اوکراین با تحریم‌های زیادی روبه رو است که مانع از صادرات این کشور به بازار بزرگی مانند اتحادیه اروپا شده است.
من تصور می‌کنم که تصویر واضح است و خوش‌بینی سعودی قابل توجیه است و بدبینی صندوق بین‌المللی پول در مورد رشد پادشاهی عربی سعودی یا قیمت نفت هیچ توجیهی ندارد.