یاسر عبدالعزیز

یاسر عبدالعزیز
مدیر دفتر الشرق الاوسط در قاهره

«بی بی سی»؛ جنگ ادامه دارد

هفته گذشته هیئت امنای شبکه بریتانیایی(بی بی سی)-البته برخلاف میلش- برعکس همیشه به جای آنکه منبع مهم و معتبر اخبارباشد، برای دوبار خبرشد. بار اول مجری «بی بی سی عربی» مشغول گفت‌وگو با تحلیل‌گر سیاسی عرب امریکایی درباره ابعاد اظهارات اخیر رئیس جمهوری جو بایدن درمورد اوکراین بود که مهمان گفت‌وگو را…

رسانه‌های سال 2022؛ شش رویکردی که تحول تاریخی را رقم می‌زنند

سال 2022 به خودی خود بیانگر یک جهش موضوعی در سیر صنعت رسانه‌ جهانی نخواهد بود بلکه تغییرات و تحولات پرشتاب در جهان آن صنعت دارای تأثیر رو به افزایش درآن ادامه خواهند یافت و با این حال می‌توان گفت، سال پیش‌رو تحولی تاریخی در این چارچوب رقم خواهد زد. برعکس سال‌های سپری شده، رویکرد اولی که سال 2022…

چرا مطبوعات «دیجیتال» را دوست داری؟

سال 2010 پژوهشی برای یکی از روزنامه‌های عربی انجام دادم که برای ماندن در رقابتی سخت درآن زمان به دنبال تحول در خدمات خود به روش «دیجیتال» بود؛ پژوهشی که درآن به نتایجی رسیدم که تا مدتی طولانی خواب از چشمم می‌گرفت. آن پژوهش نشان داد، عامل اصلی که رتبه‌بندی، قدرت فراگیری و تأثیر و بعد هم محقق ساختن…

  رسانه‌ قوی و جامعه ضعیف

آیا یک کشور می‌تواند صاحب یک مجموعه رسانه‌ای قوی و اثرگذار باشد که بتواند سیاست‌های خارجه آن را پشتیبانی کنند و تصویر ذهنی‌ از آن را بهبود بخشند درحالی که از ضعف اساسی در جامعه خود رنج می‌برد و توان مؤسسه‌ای آن به بیراهه می‌رود؟ پاسخ: بله. آیا یک کشور می‌تواند دارای جامعه‌ای یکپارچه باشد که…

تنهایی مؤسسه‌های رسانه‌ای

طی چندین دهه طولانی که صنعت رسانه به شکل «سنتی» آن شکوفا شد، نظریه پردازان بر لزوم به کاربستن گرایش مؤسسه‌ای درکار سازمان‌های رسانه‌ای تأکید می‌کردند و حتی اکثرآنها به این سمت رفتند که یکی از مشکلاتی که این صنعت با آن روبه روست، در دورشدن آن از روش مؤسسه‌ای نهفته است. و حقیقت اینکه بررسی تجربه‌های…

صنعت افراط‌گرایی در دوران دیجیتال

دبیرکل سابق سازمان ملل متحد، بان کی مون اولین مسئول درسازمان ملل بود که ناقوس خطر را نواخت و به شدت نسبت به قابلیت رو به رشد شبکه «اینترنت» در حمایت از تروریسم هشدارداد؛ وقتی سال 2013 گفت:« شبکه اینترنت بهترین نمونه است که توضیح می‌دهد چگونه تروریست‌ها می‌توانند فعالیت‌های خود را به شکل فرامرزی…

«سوشیال مدیا»؛ میان غول‌آسایی و حکمرانی

تحولات کنونی در بخش ارتباطات جهانی، به شکلی آشکار نشان می‌دهند که آینده فعالیت‌های رسانه‌ای و ارتباطات پابه پای ابزارهایی است که «سوشیال مدیا» نامیده می‌شود؛ و این مسئله به طور مستقیم از اعتبار رسانه‌های سنتی می‌کاهد و سراسر سازماندهی، نفوذ و اقتدار، عقلانیت و محاسبه‌های آن را درمعرض محک قرارمی‌دهد…

انقلاب در صنعت رسانه

صنعت رسانه از زمانی که اصول آن در قرن پیش کامل شدند از پیشرفت و تحول باز نایستاد، اما جهش بزرگی که این صنعت درسال‌های اخیر محقق ساخت، خبر از تحولات ریشه‌ای می‌دهند که اوضاع جدیدی را بنیاد می‌گذارند و مفاهیم رسوخ یافته را از بین می‌برند. ما می‌دانیم هر رسانه را می‌توان با سه عنصر اصلی ارزیابی کرد…

هیچ تسکینی برای رسانه‌های جنگجو وجود ندارد

در ماه آگوست گذشته، اعلام شد دو کشور عربی برادر و همسایه یعنی الجزایر و مغرب روابط دیپلماتیک خود راقطع کردند، موضوعی البته ناراحت کننده است، اما متأسفانه در طول چندین دهه و از زمان شکل‌گیری حکومت ملی عربی بسیار تکرار شده است. از دهه پنجاه قرن پیش اخبار شعله‌ور شدن آتش اختلاف بین کشورهای عربی ادامه…

  دو روزنامه‌نگار، یک دوشس و نظام رسانه‌ای

پادشاهی متحد دارای نظام رسانه‌ای منحصر به فردی است و با وجود اینکه نمی‌توان گفت این نظام هیچ مشکل یا جنبه‌های قصور ندارد، اما روز به روز تأثیرش را در کاهش مشکلات در حد امکان و توان خود را بر ایجاد توازن از یک طرف میان آزادی عقیده و بیان و ازطرفی دیگر حقوق افراد طرف فعالیت رسانه‌ای را نشان می‌دهد. …