اميل امين
نویسنده مصری
TT

سعودی و هوش مصنوعی برای خیر بشریت

در اوایل ماه اکتبر آینده پادشاهی عربی سعودی شاهد نشست جهانی کم نظیری  با رهنمودهای ولیعهد شاهزاده محمد بن سلمان با عنوان «هوش مصنوعی برای خیر بشریت» خواهد بود.
این نشست-بدون شک- در راستای چشم‌انداز آینده نگرانه و پیشرفته2030 پادشاهی است که تلاش می‌کند به خطوط آینده برسد و آنها را به دست بگیرد به خصوص که هوش مصنوعی به تدریج و روز به روز در جنبه‌های مختلف زندگی روزانه بشریت ادغام می‌شود.
توجه پادشاهی به این بخش از زندگی معاصر به معنای این است که در مسیر همراهی با تحولات سریع قراردارد؛ آنچه که برای آن جایگاه پیشرفته‌ای در میان ملل تضمین می‌کند و برکسی پوشیده نیست که هرکسی در زمینه هوش مصنوعی پیشرو باشد آقای بدون منازع جهان خواهد بود و مشخصاً از اینجا می‌توان ابعاد جنگ برخاسته میان واشنگتن و پکن را فهمید.
نزدیک‌ترین تعریف برای هوش مصنوعی کاری است که ابزار به جای انسان انجام می‌دهند و پیش از همه آنها دستگاه‌های رایانه‌ای؛ موضوعی که مسئله‌ را پیچیده می‌کند و تا حد زیادی نیازمند ایجاد توازن میان بعد انسانی، ایمانی و اخلاقی و آنچه عمگرایانه و منفت‌طلبانه است می‌سازد.
هوش مصنوعی می‎تواند در تابستان یا زمستان باشد و راهی را برای رفاه بیشتر و پیشرفت بشریت بگشاید. به همان میزان هم این احتمال وجود دارد که وبال گردن بشریت گردد، اگر ابزار موفق به حذف انسان بشود. شاید درآینده روبات بتواند بیاندیشد و برنامه ریزی بکند و تلاش کند بشر را کنار بزند؛ دقیقا همان طور که در فیلم‌های علمی تخیلی دیده‌ایم.
پادشاهی در انتخاب عنوان نشست که به دلیل شرایط شیوع ویروس «کووید-19» در سراسر جهان به صورت مجازی برگزارمی‌شود، کاری پسندیده کرد؛ خیر باید در تفکر اولویت داشته باشد و شر باید رخت بربندد، اما این نیازمند قدرت اخلاقی و معنوی است که گام به گام با تحولات تکنولوژیک حرکت کند. و از اینجا پادشاهی می‌تواند نقشی برجسته در رهبری این سمت‌گیری جهانی ایفا کند به خصوص که در قلب جهان اسلام قرار دارد و بار روشنگری معنوی حدود یک میلیارد مسلمان درسراسر جهان را به دوش می‌کشد.
نشست جهانی آینده- بدون شک- مزایا و منافع متعددی برای پادشاهی و منطقه خواهد داشت. فرصتی است برای وصل شدن و تعامل با سیاست‌گذاران و کارشناسان و متخصصان در بخش‌های دولتی و خصوصی داخل پادشاهی و خارج از آن و با این کار افق‌هایی را در برابر نسل‌های جوان می‌گشاید تا به مبادله تجربه و تقویت دیدگاه و مفاهیم جهانی شده بپردازند، هرچند با مذاقی که میراث انسانی و ایمانی برای پادشاهی و مردمش برجای نگذارد.
ماه‌های گذشته که شاهد شیوع ویروس سرکش بود، نشان داد هرکسی که ابزار و مکانیزم هوش مصنوعی را در اختیار دارد قطعاً می‌تواند خرد انسان‌ها را مدیریت کند و هیچ دلیلی محکم‌تر از ثروت‌های بسیار و میلیاردی که صاحبان شرکت‌های مخابراتی و شبکه‌های اجتماعی و خرید و فروش از طریق شبکه عنکبوتی انباشتند براین سخن وجود ندارد. مردم پشت دیوارها گرفتار شد در حالی که ارتباطات بشری به صوت و تصویر خلاصه شد. کسانی هم هستند که براین باورند دوران پس از «کرونا» نشان خواهد داد، دوره هوش مصنوعی با دو چهره خیر و شرش خواهد بود و انسان باید انتخاب کند چه می‌خواهد.
آنچه ثابت است اینکه رهبری پادشاهی درحالی که دروازهای وسیعی را برای بررسی درباره آینده هوش مصنوعی می‎گشاید، راه‌ها و مسیرهایی برای اقتصادهای دیگر که کاملا در طول و عرض و شکل و موضوع با اقتصاد مبتنی برنفت تفاوت دارند ایجاد می‌کند که در طول دهه‌های گذشته اساس پادشاهی برآن قرار داشت.
براساس پژوهشی که شرکت چند ملیتی «پرایس واتر هاوس کوپرز» تهیه کرده، تولید ناخالص داخلی در جهان به کمک هوش مصنوعی حدود 14 درصد افزایش خواهد یافت و گسترش تکنولوژی در دهه آینده نزدیک به 15.7 ترلیون دلار به درآمد ناخالص ملی در جهان خواهد افزود.
اینجا انسان می‌تواند تصور کند چگونه طرح غول‌آسایی همچون «نیوم» شکل منطقه خاورمیانه را تغییر دهد اگر براصول رو به آینده از ابزار هوش مصنوعی با شق مثبتی که بشریت را به هم نزدیک می‌کند و بین آنها فاصله ایجاد نمی‌کند و برای آنها راه‌هایی برای نزدیک شدن در همه سطوح اقتصادی همچون پزشکی، گردشگری، تجارت و شاید کشاورزی مهیا می‌سازد مدیریت شود.
درحالی که ما در آستانه دهه سوم قرن بیست و یکم قرار داریم، دیگر دانستن غیب مشغله ذهنی مردم نیست؛ دلیل آن هم اینکه بهترین راه برای پیش‌گویی آینده در صنعتش و مقدمه چینی برای آن و مهیا ساختن راه‌ها برای رفتن رو به جلو پس از هموار ساختن آنها نمود می‌یابد و این همان کاری است که پادشاهی انجام می‌دهد.
این نشست جهانی به فاصله اندکی از نشست گروه بیست برگزار می‌شود که پادشاهی در ماه نوامبر آینده چشم به راه برگزاری آن است و بازوها و خردهای سعودی از همآکنون برای آن زمینه چینی می‌کنند تا یکی از ابزار نجات جهان از بار ویروسی باشد که یک‌باره بر کشت و کار و بشر اثری منفی گذاشت.
قصد هراس افکنی میان انسان‌ها را نداریم، اما امانتداری و به جا بودن برما لازم می‌سازند که به این نکته اشاره کنیم، جهان هوش مصنوعی ممکن است آنچه «انقلاب ادراکی» نامیده شود را رهبری کند و باز ممکن است درآن این گونه جدید از مخلوقات بر خالق بیولوژیک خود یعنی انسان «هوموسابینس» تفوق یابد تا پس از یک قرن یا کمتر ازآن حذف شود. سعودی از طریق نشست جهانی‌اش زنگ‌های خطر را برای انسانیت به صدا درمی‌آورد.