وائل مهدی
روزنامه نگار حوزه نفت روزنامه "الشرق الاوسط"
TT

سرانجام «آرامکو» به گاز مایع روی آورد 

90 سال از تاسیس «آرامکو» می‌گذرد و این شرکت همچنان در حال نوسازی و گسترش فعالیت‌های خود است تا از یک شرکت نفتی در بدو تاسیس به یک شرکت انرژی یکپارچه تبدیل شود.
«آرامکو» روز پنجشنبه اعلام کرد که سهام اقلیت خود را به ارزش 500 میلیون دلار در «مید اوشن»، یکی از شرکت‌های تابعه«ای. آی. جی»، که قبلا خطوط لوله نفت «آرامکو» را خریداری کرده بود، به دست آورده است.
«مید اوشن» 4 پروژه گاز طبیعی مایع در استرالیا را از شرکت «توکیو گاز» خریداری خواهد کرد.
این گام به «آرامکو» برای اولین بار در تاریخ خود جای پایی در صنعت گاز طبیعی مایع داد که صنعت و بازار کاملا متفاوتی است که برای «آرامکو» تازگی دارد.
به این ترتیب «آرامکو» به همسایگان خود در خلیج می‌پیوندد، جایی که قطر بازار گاز مایع را کنترل می‌کند، در حالی که شرکت‌های دیگری مانند«کوفبیک» کویت سال‌ها پیش وارد این حوزه شدند و نوامبر گذشته اولین مناقصه محموله گاز مایع را از پروژه خود با «شفرون» در «ویتستون» استرالیا صادر کردند.
این معامله نه شگفت‌انگیز است و نه جدید، زیرا این شرکت به مدت 5 سال یا بیشتر در جستجوی دارایی‌هایی برای LNG در آمریکا، روسیه و استرالیا بوده است. «آرامکو» و «نوتک» روسیه پیش از این تفاهم نامه‌ای را برای جست‌وجوی فرصت‌های همکاری در این زمینه امضا کردند.
شرکت «بازرگانی آرامکو» به مدت 4 سال در تلاش است تا از طریق انتصاب نمایندگی‌های LNG از شرکت‌های آنجا در سنگاپور، توانایی‌های خود را در بازاریابی گاز طبیعی مایع ایجاد کند.
به همین دلیل است که ورود «آرامکو» به گاز مایع تعجب آور نیست، اما این روش همچنان محافظه کارانه است، زیرا سهم در اقلیت است و نه مستقیم، آن هم از طریق «مید اوشن». و طبیعی است وقتی شخصی وارد بازار جدیدی می‌شود با احتیاط وارد شود.
خرید سهام در پروژه‌ها در استرالیا به «آرامکو» این توانایی را می‌دهد تا بدون صادرات ذره‌ای از گاز تولیدی خود در سعودی که به شدت به آن نیاز دارد، در صادرات گاز مایع شرکت کند.
«آرامکو» برنامه عظیمی برای تولید گاز غیر متعارف از جافوره دارد که به آن کمک می‌کند تا به نفت سوزی برای تولید برق در سعودی پایان دهد و همچنین برای تولید هیدروژن آبی و صادرات آن در مقادیر زیاد به این گاز متکی خواهد بود. اما اگر نتواند آن را به صورت هیدروژن صادر کند، صادرات آن به صورت گاز مایع برایش مفیدتر است. در اینجا شما نیاز به تجربه در این زمینه و بازاریابی گاز دارید.
در اینجا دو عامل وجود دارد که باید در مورد آنها صحبت کرد که زمان و دلیل‌اند. «آرامکو» در مقایسه با همتایان خود در خلیج با تأخیر مواجه شد، اما در زمانی پابه عرصه گذاشت که تقاضا برای گاز مایع رو به افزایش است، به ویژه با توجه به قطع صادرات گاز روسیه به آمریکا که باعث تسریع در ورود خود به این حوزه شد.
در سعودی قبل از چشم انداز، ایده‌های جدید به سختی پذیرفته می‌شد و بسیاری از وزرا بودند که تفکر سنتی داشتند و به همین دلیل ما شاهد ورود «آرامکو» و حتی صندوق سرمایه گذاری عمومی به زمینه‌های جدید یا حتی به سادگی شناخته شده نبودیم. و این به دلیل نداشتن روح ماجراجویی تجاری است.
امروز، «آرامکو» صاحبان مختلف و هیئت مدیره‌ای به ریاست رئیس صندوق سرمایه گذاری عمومی دارد، به همین دلیل است که ورود آن شرکت به عملیات بین‌المللی مانند معامله «مید اوشن» تعجب آور نیست.
سئوالی که اکنون به آن فکر می‌کنم این است که بعد از این معامله چه چیزی برای «آرامکو» پیش می‌آید؟! ما تا سال 2030 هفت سال فرصت داریم تا به جواب برسیم.