ايلى لیک
TT

​پیام مرگبار ترامپ به نظام تروریستی ایران

رؤسای جمهوری امریکا در طول 40 سال درگیر سئوال اساسی درباره ایران شدند که هنری کسینجر به بهترین شکل خلاصه‌اش کرد: حکومت است یا قضیه؟ شبانگاه پنجشنبه، دونالد ترامپ پاسخ را تقدیم‌اش کرد: ایران قضیه است، دقیقا یک قضیه تروریستی و به این روش با آن رفتار خواهد شد.
حمله‌ای که با به کاربردن هواپیمای بدون سرنشین و به دستور ترامپ اتفاق افتاد و در نتیجه آن ژنرال قاسم سلیمانی کشته شد که نظام ایرانی به سختی می‌تواند از او بی نیاز بشود، شاید پیامدهای دائمی داشته باشد. گفتنی است که از دوره جیمی کارتر سلسله رؤسای جمهوری امریکا مجموعه تحریم‌هایی علیه ایران و رهبرانش به دلیل حمایت از گروه‌های تروریستی مسئول آشوب و خون ریزی در مناطق مختلف جهان اعمال کرده بودند. اما تا پنجشنبه این رهبران از گرفتار شدن به سرنوشت هولناک بن لادن و ابوبکر البغدادی مصون مانده بودند.
به طور کلی پیش بینی می‌شود حکومت‌های ملی علیه تروریسم همکاری کنند، اما تحت فرماندهی سلیمانی ایران یکی از عناصر بزرگ تسهیل تروریسم بود. از ابتدای سال 2003 سلیمانی شبکه مزدورانش را در مناطق مختلف خاورمیانه ایجاد کرد که منجر به تغییر موازنه به سود ایران شد. به رهبری او شبه نظامیان شیعه در عراق موجب مجروح و کشته شدن هزاران سرباز امریکایی به وسیله بمب‌های کارگذاشته شده نابودگری شدند که کنار جاده‌ها می‌کاشتند. همچنین سلیمانی سازماندهی و مسلح کردن و آموزش شورش حوثی‌ها در یمن را به عهده داشت. برای مداخله در سوریه نقشه ریخت و ماشین جنگی وحشی بشار اسد را نجات داد. همچنین در طراحی حمله وحشیانه دولت عراق به تظاهر کنندگان که شهروندان عراقی مخالف ایران بودند، دست داشت.
با این حال سلیمانی خود را شخصی می‌دید که نمی‌توان به او آسیبی زد. و برهمین اساس نکات حفاظتی معمولی فردی که زیر نظر است را برای مخفی ساختن جابه جایی‌ها و مکانش رعایت نکرد. درحقیقت در بسیاری جنگ‌های منطقه‌ای که ایران به راه انداخت خیلی عکس‌های «سلفی» از خطوط مقدم می‌گرفت تا دشمنانش را تحریک کند.
از برخی جنبه‌ها این حمله با «پهپاد» غیرمنتظره به نظرمی‌رسد. در ماه ژوئن، ترامپ در آخرین لحظات از تصمیم خود به زدن چند نقطه در ایران برگشت بعد از اینکه ایران یک «پهپاد» امریکایی را بالای آبهای خلیج سرنگون کرد. در تابستان و پاییز ترامپ تحریم‌های اعمال شده علیه نظام ایرانی را افزایش داد، اما در همان زمان تلاش کرد مذاکرات با رهبران سیاسی در کشور را آغاز کند. ترامپ به «جنگ‌های بی پایان»ی که رؤسای پیش از او راه انداخته بودند حمله شدیدی کرد و تلاش نمود نیروهای امریکایی را از سوریه بیرون بکشد.
ایران در مقابل این فشارهای اقتصادی رو به تنش‌زایی نظامی آورد. در ماه دسامبر ایالات متحده ایران را متهم به حمله به تأسیسات بزرگ پالایش نفت سعودی کرد. پس از آن سریالی از حملات ایرانی علیه نفتکش‌ها در خلیج راه افتاد. در ماه اکتبر گروه‌های شبه نظامی شیعه مورد حمایت ایران چند مرکز امریکایی در عراق را مورد حمله قراردادند. در ماه‌های اخیر این حملات جسورانه‌تر شد و هفته گذشته به حمله‌ کرکوک منجر شد که در نتیجه آن یک پیمانکار امریکایی کشته و چند نظامی امریکایی زخمی شدند.
این حادثه از نظر ترامپ عبور از خط قرمز بود که در بهار گذشته به ایران هشدار داده بود ایالات متحده به هر حمله‌ای که منجر به کشته شدن شهروندان امریکایی بشود، به همان روش پاسخ می‌دهد. ایالات متحده عملا این هفته با بمباران پایگاه‌های گروه «کتائب حزب الله» در غرب عراق و سوریه پاسخ داد.
به دنبال آن روز چهارشنبه هواداران شبه نظامیانی که ایران رهبری می‌کند به سفارت امریکا در بغداد حمله بردند، آن را به آتش کشیدند و دیپلمات‌ها را برای 24 ساعت در داخل آن به گروگان گرفتند. وزیر دفاع مارک اسبر پس از محاصره هشدار داد:«اگر مورد حمله قرار گیریم، دست به اقداماتی برای نیروها و افراد امریکایی می‌زنیم». در نتیجه مردی که تروریسم را به نمایندگی از ایران مدیریت می‌کرد به همان سرنوشتی گرفتار شد که همان تروریست‌های تحت مدیریتش گرفتارش شده بودند. برخی این اقدام را تنش‌زایی خطرناکی می‌بینند. و رهبر ایران علی خامنه‌ای عملا وعده انتقام داد و در همان وقت رهبر گروه «حزب الله» حسن نصرالله، شبه نظامیان عراقی را تشویق کرد نگذارند کشته شدن سلیمانی به هدر برود.
امروز گزینه‌های بسیاری برای انتقام‌گیری ایران وجود دارند. مثلا شبه نظامیان وابسته به آن به اندازه کافی موشک دراختیار دارند تا سفارت امریکا در بغداد را به ویرانه‌ای تبدیل کنند. همچنین کارگزارانش می‌توانند چندین عملیات آدم ربایی یا انفجارهای انتحاری و اشکال دیگری از آشوب علیه اهداف ضعیف‌تر امریکایی در اروپا راه بیاندازند. همچنین «حزب الله»، گروه شبه نظامی سیاسی لبنانی که ایران در دهه هشتاد قرن پیش تأسیس کرد، برخی شبکه‌های داخل ایالات متحده را در اختیار دارد.
با این حال، این بدین معنا نیست که حمله امریکایی بدون دلیل است. در حقیقت اطلاعیه روز پنجشنبه«پنتاگون» اعلام کرد که سلیمانی:« طرح‌هایی برای حمله به دیپلمات‌ها و نظامیان امریکایی در عراق و دیگر نقاط منطقه داشت. و هدف این حمله پیش‌گیری از طرح‌های ایران برای حملات درآینده است».
براین اساس این گفته که کشته شدن سلیمانی آغاز جنگ جدید امریکا علیه ایران است گمراه کننده است. دقیق‌تر این است که بگوییم فصل جدیدی در جنگی که عملا زبانه می‌کشد آغاز شده است. تا این هفته، حملات این جنگ از طریق اعمال تحریم‌های اقتصادی علیه نظام ایران و حملات دقیق علیه کارگزارانش درجریان بود. اکنون ترامپ خط رابط میان ایران و کارگزارانش را نابود کرد.
به همین دلیل ضربه اخیرامریکا نه تنها کشیده‌ای بود به شبکه‌های شبه نظامیان و تروریست‌هایی که زیر نظر ایران بودند، بلکه کشیده‌ای بود به موج تهدید و بداخلاقی که نظام ایرانی علیه سراسر جامعه جهانی به راه انداخته تا آن را ناگزیر سازد با آن مانند یک کشور طبیعی رفتار کند. در حقیقت ایران کشوری است که تروریست‌ها اداره‌اش می‌کنند و ترامپ حق دارد به همین روش با آن رفتار کند.
همزمان با «بلومبرگ»