سلمان الدوسری
روزنامه‌نگار سعودی و سردبیر سابق روزنامه الشرق الاوسط
TT

عمره بدون کرونا

از زمان شیوع ویروس کرونای معروف به (covid-19) با منشأ چین در جهان و عبور از ایران در منطقه، در بسیاری از کشورهای جهان حکومت‌ها برسر انجام اقداماتی برای مقابله با این بیماری پیش از آنکه تبدیل به اپیدمی بشود، مسابقه گذاشته‌اند. بستن شهرها، متوقف ساختن پروازها، ممانعت از سفر شهروندان از و به کشورهای مشخص... هدف از همه این اقدامات و کارها، کاستن از تأثیرات کرونا و عدم گسترش دایره انتشار آن است. سعودی با اتخاذ تصمیم معلق ساختن موقت ورود حجاج عمره به دنبال همین هدف است. می‌توان گفت پادشاهی از جمله کشورهای نادر جهان است که دست به اقدامات پیشگیرانه جدی زد پیش از آنکه حتی یک مورد ابتلا به این بیماری درآن ثبت بشود. تصمیمی که با استقبال سریع رئیس جمهوری بزرگ‌ترین کشور جهان اسلام یعنی اندونزی روبه رو شد. اقدامات سعودی نشان می‌دهد این کشور به هیچ وجه در انجام نقش خود سهل انگاری نمی‌کند. نه فقط برای محافظت از سلامت شهروندان خود و افراد مقیم درآن کشور بلکه برای محافظت از همه جهان. چه بسا اگر این موسم حج عمره برپا داشته شود و افراد مبتلا که از خارج می‌آیند با حجاج درهم می‌آمیختند، با انتشار فاجعه باراین ویروس روبه رومی‌شدیم. از جهتی دیگر انتشار کرونا در حال حاضر در جهان درمقایسه با گردآمدن صدها هزار نفر در یک مکان آن هم برای چندین روز محدود به نظرمی‌رسد.
بدون شک سطح نگرانی بین‌المللی از تغییر این بیماری به اپیدمی روبه افزایش است. رئیس جمهوری فرانسه زنگ خطررا به صدا درآورد که ویروس جدید کرونا عملا به ایپدمی تبدیل شده است. درست است که جهان بسیاری از بیماری‌های مشابه را از سرگذرانده و با تلفات کمتری گذشته‌اند، اما در چنین حالت‌هایی نمی‌توان بالاترین احتیاط‌ها و هوشیاری‌ها را نداشت. از جمله اینکه اقدامات پیشگیرانه همیشه در بالاترین سطح باقی بمانند تا مبادا اوضاع بدتر بشود. شایسته است همه کشورهای جهان دست به چنین اقدامات پیشگیرانه بزنند به خصوص در مناطقی که تجمع‌های بالایی صورت می‌گیرد و بیماری خیلی ساده و با سرعت هولناکی به صدها نفر انتقال می‌یابد. برای نمونه سعودی بهترین سیستم کنترل و مدیریت جمعیت را دارد که در موسم‌های حج و عمره حتی در زمان انتشار نمونه‌هایی از بیماری‌های قبلی با موفقیت به کار می‌بندد. سعودی موفق شد این جمعیت را به دور از شیوع بیماری‌های نگه دارد، اما این بار روشن است که سرعت بالای شیوع ویروس کرونای جدید یکی از موارد خطرناک آن است به خصوص درنبود نشانه‌هایی از اینکه بتوان شیوع جهانی این ویروس را کاهش داد. براین اساس تصمیم به متوقف ساختن موقتی حج عمره و بازنگری دائمی در این تصمیم تا زمانی که جهان از زوال کرونا و تسلط برآن یقین کند گامی سنجیده است.
«پرسش‌های بسیاری هنوز درباره ویروس کرونا وجود دارند، و اکنون هیچ نشانه‌ای براینکه بتوان مانع از گسترش جهانی آن شد در دست نیست» تحلیلی که مرکز رابرت کُخ آلمانی منتشر کرده چنین ادعا می‌کند و به نظرمی‌رسد این سرعت پیشرفته ویروس کرونا اثری جهانی برجای خواهد گذاشت نه فقط از جهت تعداد کسانی که به طور مستقیم به بیماری مبتلا شده‌اند بلکه بر روشی که کشورها برای پیش‌گیری و موفقیت یا عدم موفقیت آن به کارمی‌بندند؛ به خصوص درسایه اتهاماتی که به برخی کشورها وارد می‌شود که آنها اصول شفافیت را رعایت نمی‌کنند و جهان را درباره حقیقت آنچه برای‌شان اتفاق می‌افتد گمراه می‌سازند. در پایان باید گفت، کشورهای جهان به هم پیوسته‌اند و بدون اتخاذ تصمیم‌های درست حتی اگر خیلی قوی و جدی باشند، نمی‌توان بیماری را محاصره کرد که همه از این می‌ترسند به زودی به وبایی ویرانگر تبدیل بشود.