ترکی الفیصل
TT

دلمشغولی‌های کرونایی

«کرونا» به قلب بشریت زد، هرکس درانجام اقدامات پیشگیرانه شتاب کرد، موفق شد از آثار زیابنار آن بکاهد و اما کسانی که آن را دست‌کم گرفتند و خطرات آن را ناچیز شمردند و در پیشگیری دیرجنبیدند، ابتلا به آن برای آنها کشنده بود. خدای را شکر رهبری ما به اجرای اصل پیش‌گیری بهترین از درمان است همت گماشت و دست به اقدامات شجاعانه و درعین حال آگاهانه زد. و نتایج عبرت آموزند.
در دوره «کرونا» ما از طرفی شاهد کاهش تقاضای نفت بودیم و همچنین مخالفت روسیه با توافق «اوپک» برکاهش تولید تا مانع سقوط قیمت‌ها بشود. به نظرمی‌رسد محاسبات رهبری روسیه براین باور بنا شده بود که «اوپک» سرانجام تسلیم آن خواهد شد و تولیدش را بدون مشارکت روسیه کاهش می‌دهد. اما رهبری سعودی منافع خود و منافع بازار نفت را بهتر می‌شناخت. به «آرامکو» اجازه داد تا تولید نفت و گازش را افزایش دهد و این هم تنها برای حفظ مشتریانش در بازار نبود بلکه تا پرده از مقاصد و اطماع روسیه و دیگر تولید کنندگان نفت خارج از«اوپک» بردارد که براین شرط بسته بودند پادشاهی به تنهایی بارمسئولیت کاهش تولید را برای حفظ قیمت دربشکه را به دوش بکشد. رسانه‌ها و به اصطلاح کارشناسان نفت شروع به پیش بینی اهداف پادشاهی در مقابل دیگر تولیدکنندگان نفت کردند. برخی تأکید کردند که پادشاهی قصد فشار برروسیه دارد تا با کاهش قیمت‌ها بردرآمد آن تأثیربگذارد. برخی هم گفتند: پادشاهی تصمیم نسنجیده‌ای گرفت که به ضررش تمام می‌شود. حتی کسانی مروج این تفکر بودند که پادشاهی می‌خواهد تولید کنندگان نفت صخره‌ای امریکا را نابود کند. این تفکر در ذهن اعضای مجلس سنای امریکا از ایالت‌هایی که از نفت صخره‌ای بهره برداری می‌کنند جا افتاد و –متأسفانه- نامه‌ای به جناب ولیعهد فرستادند و درآن تهدید می‌کردند که اگر پادشاهی از تصمیم افزایش تولید عقب نشینی نکند و ازثبات اقتصاد جهانی محافظت نکند بد خواهد دید.
اینان و کسانی که در گوششان این نغمه را گوش‌شان می‌خواندند، فراموش کردند وقتی که تولید نفت صخره‌ای امریکا در دوسال2013 و 2014 آغاز شد، قیمت‌های نفت سقوط کردند و به منافع همه تولید کنندگان نفت آسیب وارد شد و این سناتورها و تولید کنندگان نفت صخره‌ای توجهی به رنج پادشاهی و دیگرتولیدکنندگان نفت نکردند. نه فقط این، بلکه تولیدکنندگان نفت صخره‌ای امریکا بودند که با افزایش تولید خود هرچه کشورهای عضو «اوپک» و تولیدکنندگان خارج از «اوپک» برقیمت و تولید توافق می‌کردند ازبین می‌بردند و هیچ اهمیتی به پیامدهای آن برقیمت مورد توافق نمی‌دادند. حتی برخی ازآنها از این حد هم فراتر رفته پادشاهی را به ترک سازمان «اوپک» فراخواندند براین اساس که این سازمان(کارتلی) است که با اصل سرمایه‌داری و تجارت آزاد منافات دارد. جالب اینکه در ایالت تگزاس و از دهه سی قرن پیش به شورای خطوط آهن ایالت مسئولیت کار به عنوان اولین کارتل سپرده شد تا قیمت‌ها و تولید نفت را کنترل کند. تنها در تگزاس هم نه بلکه درسراسر ایالت‌های امریکا و هنوز این شورا تا به امروز وجود دارد. بهتر این بود که از شورای خود می‌خواستند تولید و قیمت نفت‌شان را کنترل کنند تا با توافقات «اوپک» و دیگرتولید کنندگان تعارض نداشته باشد و آن را مختل نسازد. به نظرمی‌رسد توافقی که میان «اوپک» و دیگر تولید کنندگان صورت گرفت واقعا تضمین کننده است. این یک پیروزی روشن است و دلیلی آشکار برسلامت دیدگاه رهبری سعودی که اصرار داشت توافق باید بین همه تولید کنندگان صورت بگیرد.
ازسویی دیگر، «کرونا» دروغین بودن مواضع و ادعاهای کسانی که دنبال دشمنی با سعودی بودند را عریان ساخت. این رهبری ایران است که جان ایرانیان را به خطرانداخت اولا با نادیده انگاشتن عامدانه «کرونا» و سپس با پنهان ساختن حقیقت فاجعه‌ای که قربانیان را مبتلا می‌ساخت. این رهبری ترکیه است که در مواجهه با «کرونا» به بیراهه می‌رود بعد ازاینکه اقدامات پادشاهی را به تمسخرگرفت. نه فقط این حتی به این مباهات می‌کرد که به اسرائیل کمک می‌کند و خود را به عنوان یاور مردم فلسطین نشان می‌داد. بعد به ناحق به پادشاهی تهمت می‌زند که قصد عادی سازی روابط خود با اسرائیل را دارد. قطراما، آمار و ارقام رهبرانش را رسوا می‌کنند. دوست هشتاد ساله‌ای مرا به خنده انداخت وقتی تماس گرفت تا خبر دهد قصد ازدواج دارد و از من می‌خواهد شاهد عقد باشم. مسئله را جدی گرفتم و از او پرسیدم، چه کسی را عقد می‌کند؟ خندان پاسخ داد:«کرونا».
شما را به خدا می‌سپارم و امیدوارم ازآنچه درآن قرار داریم نجات‌مان دهد و آنچه خیر ما درآن است به ما روزی فرماید