یوسف البنیان
-رئیس گروه کار سعودیB20 و نماینده بخش خصوص در گروه بیست -معاون و رئیس اجرایی شرکت «سابک»
TT

اهمیت داشتن روحیه رهبری جهانی در پادشاهی

بیست سال پیش مجموعه‌ای از بحران‌ها در بازارهای کشورهای درحال توسعه روی داد و همان زمان نیاز به گسترش مجموعه کشورهای هفت به بیست نمایان شد. مجموعه‌ای از وزرایی که اقتصادهای بزرگ‌تر و مهم‌تر از جهت سازماندهی را نمایندگی می‌کنند؛ آن هم برای مهیا ساختن چشم‌اندازی وسیع‌تر و برنامه‌ریزی بهتر برای سیاست اقتصادی بین‌المللی. و در پی بحران اقتصادی جهان درسال 2008، سران کشورهای گروه بیست دورهم گردآمدند تا گام‌هایی را مشخص کنند که می‌توانند ثبات را به اقتصاد جهانی برگردانند و در این کار موفق شدند. دایره تمرکز گروه بیست در دهه گذشته با ایجاد گروه‌هایی برای برقراری ارتباط توسعه یافت؛ هدف آن گروه‌ها ایجاد گفت‌وگو با جامعه مدنی درباره مجموعه وسیعی از مسائل بود که شامل محیط زیست، برابری جنسیتی، عدالت اجتماعی و دیگرمسائل می‌شود.

گروه کار B20 سعودی درمیان این گروه‌ها قرار دارد که سمت و سوی آن تعامل با جامعه است و در نمایندگان کارهای بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان تبلور می‌یابد. افتخار این را دارم که مسئولیت مدیریت گروه کار در مدت ریاست پادشاهی عربی سعودی برگروه بیست درسال‌جاری به من سپرده شد.

فرصت کم نظیری بود نه تنها برای کارآفرینانی همانند من بلکه برای پادشاهی به طور کلی. پادشاهی عربی سعودی اولین کشور در خاورمیانه است که فرصت میزبانی گروه بیست و گروه کار را می‌یابد و این در زمانی روی می‌دهد که با توجه به ویروس «کووید-19» نمایانگر یکی از برجسته‌ترین چالش‌های تاریخ معاصراست. شاید برخی گمان کنند، با توجه به این همزمانی پادشاهی عربی سعودی به اندازه کافی خوش شانس نبوده است، اما به نظرمن عکس این درست است.

دراندک ماه‌های آینده و در زمان دو نشست گروه کار سعودی و رهبران گروه بیست همه نگاه‌های جهان به کشور ما دوخته خواهد شد، جایی که سران سیاسی و کارآفرینان جهانی به شکل مجازی گردهم می‌آیند تا مسائل مهم را بررسی کنند و در رأس آنها ارائه بهترین راه‌های ممکن برای رسیدگی به پیامدهای بهداشتی و اقتصادی به وجود آمده از بحران «کووید-19» توسط دو بخش عمومی و خصوصی است. و این مسئله ساده‌ای نیست چرا که پادشاهی هرگز از مسئولیت رویارو شدن با چالش‌ها شانه خالی نمی‌‌کند؛ خواه مسئله به مدیریت مشکلات اصلی سلامت مربوط باشد یا ایجاد خطوط اقتصادی جدید برای یک یا چند جامعه جوان جهان.

 همراه با همه مشارکت‌های گذشته گروه کار سعودی، ما به توان‌های خود برای ارائه توصیه‌ها باور داریم که اگر به کار بسته شوند برای کمک به بازگشت اقتصاد جهانی و پویا سازی آن ضروری‌اند. در حقیقت به عنوان یک گروه پس از آغاز شیوع مصیبت بزرگ خیلی زود برای شروع ابتکار ویژه جهت مقابله با پیامدهای «کووید-19» و بهره بردن از کارآفرینان جهانی برای اطلاع از دیدگاه‌هایشان درباره بهترین راه حل‌های تعامل با بحران و کمک به بازگردان پویایی اقتصادی در دو سطح منطقه‌ای و جهانی کارمان را آغاز کردیم.

مایه خوشبختی من بود که طی نه ماه گذشته بسیاری از کارآفرینان سعودی که پست‌های مهم مدیریتی دارند در گروه کار سعودی و شورای کارزنان درآن مشارکت کردند. از طریق کار با آنها، رؤسای شرکت کننده و اعضا که تعدادشان در گروه کار سعودی به 650 عضو می‌رسد و همه بخش‌های کار را نمایندگی می‌کنند می‌توان در سراسر جهان تصور کرد، موفق شدیم 25 اولویت برای جامعه کار جهانی مشخص کنیم.

نکته مایه توجه اینکه وقتی برای اولین بار سرگرم کار بر آماده سازی این اولویت‌ها بودیم، این ویروس روی رادار هیچ کسی مشاهده نشده بود، اما اولیت‌بندی ما با همه جزئیات و همان اهمیت نزدیک بود. به گونه‌ای که آن اولویت بندی گروه وسیعی از مسائل را پوشش می‌دهند از جمله نیاز به افزایش دیجیتالی کردن و مدیریت تغییرات زیست محیطی، تجارت آزاد و برابری فرصت‌ها و تقویت زنجیره‌های واردات درست برای جابه‌جایی کالا و خدمات حیاتی از طریق مرزها و ازبین بردن فساد. همه این اولویت‌ها با در نظر گرفتن بسیاری عوامل دیگر از جمله تناسب داشتن با اهداف سازمان ملل متحد برای توسعه پایدار و افزایش مشارکت زنان در اقتصاد جهانی و ایجاد محیط شکوفا برای طرح‌های بسیار کوچک، کوچک و متوسط تطابق دارند.

ریاست و همایش‌های گروه در بالا بردن جایگاه پادشاهی کمک کردند؛ به طوری که نه تنها فرصتی برای رساندن صدای کشور ما شد بلکه فرصتی برای کل منطقه خاورمیانه و کشورهای درحال توسعه به طور عام مهیا ساخت. همین طور در زمان روی داد، پادشاهی تلاش می‌کند اهداف «چشم انداز 2030 پادشاهی» را محقق سازد که با بسیاری از اولویت‌های که معین کردیم همخوانی دارند. درحقیقت این دلیلی است بر اینکه ما می‌توانیم الگویی قابل اجرا ارائه کنیم.

تمرکز «چشم انداز2030پادشاهی» بر آماده ساختن نسل آینده برای بازار کار و تقویت مشارکت شرکت‌های کوچک و متوسط در اقتصاد و مهیا ساختن فرصت‌های برابر برای بانوان نمونه‌ای است که توان پادشاهی بر همراهی با تلاش‌های گروه کار سعودی را تجسم می‌بخشد. در سایه برجستگی جامعه پادشاهی با داشتن تعداد بالای جوان در سطح جهان(50درصد زیر سن 25 سال) و از آنجا که بانوان نقش رو به رشد و قوی بازی می‌کنند(50درصد فارغ ‌التحصیلان دانشگاه‌های زن هستند) ما را ناگزیر می‌سازد که برآینده و ساختن جهانی بهتر برای نسل بعد تمرکز کنیم.

با این حال نمی‌توانیم با این چالش‌ها از راه استراتژی جداگانه و فردی روبه رو بشویم. به عنوان رهبران مسئله کار برای تهیه نقشه راه برای موفقیت ما نیازمند ارتباط با دولت‌ها و جامعه مدنی و مؤسسه‌های چند جانبه هستیم. در حالی که برما لازم است با شرکای خود در کشورهای عضو گروه بیست و خارج از آن به توافق برسیم، همچین برما الزام می‌شود در داخل نیز آغاز کنیم. پادشاهی این برنامه را از طریق مشخص ساختن مجموعه اهداف بلند پروازانه آغاز کرد، گروه کار سعودی نیز همین را کرد. من اطمینان دارم که ما به اهداف خود می‌رسیم، اما برای عملی ساختن آن باید برنامه‌های همکاری داخلی در سطح ملی و جهانی را توسعه دهیم.