رابرت فورد
سفیر سابق امریکا در سوریه و الجزایر و پژوهشگر مرکز خاورمیانه واشنگتن
TT

هنوز با نتایج انتخابات فاصله داریم

اکثریت امریکایی‌های وقتی این انتخابات درنهایت راه به پایان می‌رسد احساس خوشبختی خواهند کرد. نمی‌توانی از تبلیغات نامزدهای ریاست جمهوری در شبکه‌های رادیو و تلویزیونی فرار کنی. در شهر خودم هر پنج دقیقه یک آگهی پخش می‌شود. به همین دلیل همه ما باید از بازگشت به زندگی طبیعی و تمرکز بر مسائل خانواده و کار و مدرسه و کودکان و ورزش و غیره احساس خوبی داشته باشیم. اما متأسفانه باید همین طور با بحران ویروس تعامل کنیم. به دلایل زیادی از جمله همین ویروس تعداد شهروندانی که رأی خود را پیش از آغاز رسمی انتخابات در روز سوم نوامبر دادند به رقم بی سابقه‌ای رسید. آمار نشان می‌دهند که با فرارسیدن روز یکشنبه اول ماه نوامبر بیش از 93میلیون امریکایی رأی خود را از طریق پست یا رفتن به مرکز رأی‌گیری در شهر داده‌اند. این تعداد از رأی دهندگان زودهنگام تقریبا با دو سوم کسانی که در انتخابات سال 2016 رأی دادند برابری می‌کند. در ایالت بسیار مهم تگزاس می‌بینیم که با فرارسیدن اول نوامبر9.7 میلیون شهروند عملاً رأی خود را داده‌اند که از متوسط آرای این ایالت در انتخابات 2016 فراتر رفت.
در بسیاری از ایالت‌ها مردم صف‌های طولانی در برابر مراکز رأی گیری تشکیل دادند که به پنج یا شش ساعت می‌رسید. امکان دارد این شمار آرای بسیار بالا روز 3 نوامبر افزایش یابد. با توجه به شرایط ویروس و شمار زیاد پیش‌بینی شده رأی دهندگان، از ورزشگاه‌ها و مراکز همایش‌ها به عنوان حوزه رأی گیری استفاده شد. پیش از این در هیچ انتخاباتی سابقه نداشت که شاهد چنین مسئله‌ای بوده باشیم.
در تاریخ سیاسی امریکا، مشارکت بالای رأی دهندگان امتیاز را به نامزد حزب دموکرات می‌دهد. به نظر می‌رسد رأی دهندگان جوان مثلا درسال 2008 با تعداد بسیار زیاد به باراک اوباما رأی دادند و حدود66درصد آنها او را انتخاب کردند. اما بسیاری از جوانان درسال 2016 ترجیح دادند درانتخابات شرکت نکنند چون هیلاری کلینتون برای آنها الهام بخش نبود.
در ایالت مین که من اهل آنجا هستم، با توجه به مشکلاتی که سال‌جاری به دلیل تغییرات اقلیمی و اختلافات اجتماعی داشت، رأی دهندگان جوان با شمار بسیار بالا به رأی دادن زود هنگام روی آوردند که از 2016 بالاتر است و نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند اکثریت آنها تمایل قوی نسبت به بایدن دارند. نظرسنجی‌های ملی نشان می‌دهند شمار رأی دهندگان جوان به طور کلی بالا خواهد بود که می‌تواند نشانه‌ای مثبت برای بایدن باشد. با این حال می‌بینیم که ستاد تبلیغاتی ترامپ درسال 2016 موفقیت چشم‌گیری در تشویق پایگاه سیاسی‌اش برای رأی دادن به دست آورد و نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که پیش افتادن بایدن بر ترامپ در ایالت‌های مهم کم رنگ‌ شد.
از جهتی دیگر تحلیل‌گران پیش‌بینی می‌کردند که جمهوری‌خواهان دیروز با شمار بسیار بالایی مشارکت می‌کنند درحالی که دموکرات‌ها رأی پیش از موعد یا از طریق پست را ترجیح دادند. نتایج اولیه که از مراکز رأی گیری در شامگاه سه شنبه می‌رسند نشان می‌دهند احتمالاً در ایالت‌های محوری مانند فلوریدا، پنسیلوانیا، اوهایو و نورث کارولینا به سود ترامپ خواهد رفت.
از سوی دیگر رئیس جمهوری ترامپ گفت، باید نتایج نهایی ایالت‌ها در اواخر سه‌شنبه شب اعلام شود. در حقیقت در هیچ یک از پنجاه ایالت قانونی وجود ندارد که آنها را ملزم به اعلام سریع نتایج انتخابات کند و ایالت‌های مهم مانند پنسیلوانیا، نورث کارولینا و مینیسوتا تا چند روز پس از سه شنبه آرا پستی را خواهند پذیرفت.
براین اساس اگر ترامپ در اواخر سه شنبه شب یا صبح چهارشنبه پیروزی خود را اعلام کند، بایدن زیربار پذیرش شکست نخواهد رفت. هفته گذشته، ترامپ گفت، تأخیر در اعلام نتایج انتخاباتی به معنای وجود تقلب در سازمان‌های انتخاباتی ایالت‌هاست. وکلای مدافع حزب جمهوری شروع به اقامه دعواهای حقوقی در ایالت‌های مهمی مانند پنسیلوانیا خواهند کرد تا بتوانند اجرای رأی گیری و شمارش آرا را باطل کنند. ترامپ تن به شکست نمی‌دهد حتی اگر کشور شاهد«سونامی رأی» به نفع بایدن بشود.
در اوایل پنجشنبه امکان دارد شاهد طرح ده‌ها دعوای حقوقی از سوی حزب جمهوری خواه باشیم. حزب دموکرات عملاً خود را آماده ورود به رویاروی‌های حقوقی می‌کند. سال 2000 چنین وضعیتی را تجربه کردیم وقتی که میان جورج بوش پسر و نامزد دموکرات ال گور در فلوریدا دچار اختلاف شدند، اما سال 2020 ایالت‌های بیشتری شاهد دعواهای حقوقی خواهند بود.
نظرسنجی هفته پیش روزنامه «یو اس ای تودی» نشان داد که سه چهارم رأی دهندگان از اتفاقات خشونت‌آمیز مربوط به انتخابات اظهار نگرانی می‌کنند. دانشگاه جورج واشنگتن در پایتخت امریکا به دانشجویان خود توصیه کرد برای آمادگی در مقابل آشوب احتمالی بزرگ مواد غذایی و دارویی برای چند روز ذخیره کنند. بسیاری از مراکز خرید، بانک‌ها و شرکت‌های داخل پایتخت پنجره‌های خود را با تخته پوشاندند. اگر اکنون قصد خرید از فروشگاه‌های«ماسی» یا «آپل» در نیویوریک یا «نوردستارم» و «گوچی» در شیکاگو را داشته باشی با همان تخته‌ها روبه رومی‌شوی.
گفتنی است که مسئولان ستاد مرکزی انتخاباتی ترامپ به سازمان‌دهندگان برنامه‌ها گفته‌اند ترامپ به برگزاری راهپیمایی‌هایی انتخاباتی پس از 3 نوامبر ادامه خواهد داد و احتمال می‌رود ترامپ هوادارانش را تشویق کند که مقامات مسئول در انتخابات و مقامات قضایی را بترسانند.
از سویی دیگر برخی گروه‌های مسلح راست از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند تا به اعضای خود پیام دهند آماده دخالت باشند در صورتی دموکرات‌ها در انتخابات تقلب کنند. در برخی شهرها امکان جدی برای ایجاد برخورد میان گروه‌های مسلح راست‌گرا و چپ وجود دارد.
خلاصه سخن اینکه چهارشنبه آن قدر که نشان‌گر آغاز دوره جدید است، پایان‌بخش انتخابات نخواهد بود. اینجا در شهرهای کوچک مین، با فاصله بسیار از واشنگتن و سیاست‌های بحران، مردم آرامش خود را حفظ خواهند کرد و زندگی معمولی روزانه خود را ادامه می‌دهند و منتظر می‌مانند.