سمير عطا الله
نویسنده و روزنامه‌نگار لبنانی، در روزنامه‌های النهار و دو مجله الاسبوع العربی و الصیاد لبنانی و روزنامه الانباء کویتی فعالیت کرده است
TT

گروه بیست: دو راهی آینده

فقط برای ضرورت و پیش کشیدن یک پرسش نام کشورهای عضو گروه بیست پیش را برای‌تان می‌شمارم: آرژانتین، برزیل، کانادا، چین، فرانسه، آلمان، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، کره جنوبی، مکزیک، پادشاهی عربی سعودی، افریقای جنوبی، ترکیه، پادشاهی متحد و اتحادیه اروپا.

چنانچه ممکن است یک بار دیگر نگاهی به نام‌ها بیاندازید، چه دیدید؟ همه کشورهای بزرگ. و بزرگ‌ترین کشور مسلمان(اندونزی)، بزرگ‌ترین کشور هندو، بزرگ‌ترین کشور بودایی آسیا، و کنفوسیوسی، یعنی غیر ابراهیمی. از میان همه این کشورها تنها یک کشور در حال جنگ‌های خارجی، جنگ دینی و نژادی است و برنامه به هم ریختن و دخالت سیاسی در کشورهای همسایه و کشورهای جهانی که به آن وابسته است. این یک کشور، همان ترکیه رجب طیب اردوغان است. صدها میلیون باقیمانده الگویی از برادری و همکاری ارائه می‌کنند و حسن نیت‌ نشان می‌دهند. و یک کشور در گروه بزرگ جهانی یا درسراسر جهان همچنان به نظام پوسیده مزدورها پناه می‌برد چون ارتشش برای وارد شدن به جنگ‌های زیاد کافی نیست. دو کشور اسلامی دیگر، اندونزی و سعودی، به کشورهای عضو و همه جهان بهترین الگوی پیشرفت و توسعه و احساس مسئولیت جهانی را عرضه می‌کنند.

سعودی تنها به دلیل اقتصادش به عضویت درنیامده. و نه تنها به نمایندگی کردن نماد معنوی و آماری درجهان. این معیارها به تنهایی در گروه مورد توجه نیستند، بلکه به این دلیل که درسال‌های گذشته خود را به عنوان یکی از الگوهای پیشرفت و توسعه و رشد اقتصادی و روابط بین‌المللی نشان داد. اگر گروه بیست در درجه اول اقتصادهای صنعتی جهان را نمایندگی می‌کند، «چشم انداز2030» که شاهزاده محمد بن سلمان بنیاد نهاد، بیانگر تجربه‌ای نادر در ترسیم «اقتصاد بدیل» و تنوع منابع و سرعت بخشیدن به تلاش‌ها برای آینده است.

مهمانان گروه در ریاض با رهبری جوان روبه رومی‌شوند که اعلام می‌کند زن و مرد در پادشاهی برابرند. به بزرگان علما گوش خواهند سپرد که اعلام می‌کنند، انحراف سیاسی ربطی به اسلام ندارد و نظام‌هایی که تروریسم‌ را تشویق، به سلامت دیگران تعدی، زندگی‌شان را مکدر و در راه حال حاضر و آینده‌شان مانع ایجاد می‌کنند نه مسلمان‌اند و نه ارتباطی به اسلام دارند.

در این شهر که خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز، مدتی را بر ساخت آن به عنوان شهر پایتخت‌ها نظارت کرد، اعضای گروه داستان سرگذشت بهت‌آوری از داستان‌های آبادانی خواهند دید که پیشگام فلسفه عمران و آبادانی ابن خلدون ازآن سخن گفت. 

و این همان چیزی است که شاهزاده محمد بن سلمان ازآن سخن گفت وقتی که در آستانه نشست درباره مبارزه با فساد اظهار کرد و گفت نزدیک به 15 درصد هدردادن منابع را برحکومت تحمیل کرده است.  هنوز طرح یا چشم‌انداز بزرگ در حال کامل شدن است. بار دیگر به نام کشورهای عضو نگاهی بیانداز، مسابقه‌ای میان مجموعه‌ای از ملت‌ها و مردم به سمت جهانی بزرگ‌تر، پیشرفته‌‎تر، ایمن‎تر و با کفایت‌تر می‌بینی. جهانی که نمی‎خواهد درناسزاگویی بغلتد و غرق شود و می‌خواهد آنچه در گذشته بیهوده‌گران و افراد بی مسئولیت تباه ساختند دوری کند. نشست ریاض دوراهی به سمت آینده است.