حسين شبكشى
TT

یک نشست و یک حلقه نجات

نشست گروه بیست به میزبانی پادشاهی سعودی، در میان چالش‌هایی سخت و عمیق به دلیل شیوع مصیبت بزرگ «کووید-19» و پیامدهای منفی و خطرناک اقتصادی آن برگزار می‌شود. این نشست با خبرهای خوش از تولید دو واکسن مهم همراه می‌شود که از سوی دو شرکت سازنده آمریکایی پس از گذراندن آزمون‌های آزمایشگاهی و بالینی و تأثیرگذاری فراتر از نسبت نود درصد اعلام شد که مایه اعتماد سریع به آنها شد.

بدیهی است که مصیبت «کووید-19» عنوان اصلی نشست پیش‌رو را به خود اختصاص خواهد داد، چرا که این مصیبت سپهر اقتصادی جهان را فلج ساخت و کاملا به هم ریخت و پیش از مقابله با آن و نابود ساختن آن با واکسنی اثرگذار و مجموعه درمانی و لوجستیکی همراه آن که شامل واکسن، حمل و نقل، رساندن، نگهداری، توزیع آن به سراسر کشورهای جهان به شکل مؤثر و موفق می‌شود، عملاً نمی‌توان به چالش‌های دیگر فکر کرد. این چالشی است که شرکت غول‌آسای باربری«لوفتهانزا» که سهم بسیار مهمی در به سرانجام رساندن این چالش خواهد داشت اعلام کرد. به گفته این شرکت این کار یکی از بزرگ‌ترین، مهم‌ترین و خطرناک‌ترین چالش‌ها در تاریخ حمل و نقل هوایی خواهد بود.

این نشست با آمادگی برای استقبال کاخ سفید از رئیس جمهوری جدید همچنین آمادگی برای ترک صحنه سیاسی توسط صدراعظم آلمان آنگلا مرکل درسال آینده و اولین حضور نخست وزیر جدید ژاپنی در این نشست همراه می‌شود.

پرونده‌های بسیار داغی پیش روی شرکت کنندگان نشست بزرگ آینده وجود دارد. اولین آنها- که بدون شک پیش‌بینی می‌شود- چالش اقتصادی است که برای همه اهمیت دارد. همچنین مسئله جنگ تجاری میان چین و ایالات متحده، اقدامات حمایتی حاصل ازآن که بر روانی حرکت تجارت جهانی به طور کلی اثر گذاشت. احتمالا به دلیل تحرکات نظامی در شرق دریای مدیترانه که بر ثبات بازارهای گاز اثرمی‌گذارد، موضوع امنیتی مطرح خواهد شد. شاید همین مسئله شامل جنگ ارمنستان و آذربایجان بشود؛ دو صحنه‌ای که انگشت اتهام به تحریک در آنها به سوی ترکیه عضو نشست گرفته می‌شود. پرونده جنگ تمدن‌ها نیز که این روزها بین حق آزادی بیان و حمایت و دفاع از نمادها و چهره‌ها و مقدسات دینی نمایان می‌شود حضور خواهد داشت که همیشه به سطح حوادث برمی‌گردد و هرچند گاه به شکل خونین و بسیار تأسف‌بار به صدر اخبار برمی‌گردد.

همچنین پیش‌بینی می‌شود چالش‌های مربوط به بحران تغییرات جهانی اقلیم، با تبدیل شدن آلودگی زیست محیطی و گزینه‌‎های انرژی بدیل به یک واقیعت اثرگذار که نمی‌توان انکار کرد سهم و بهره از توجه‌ها را به خود اختصاص خواهد داد؛ این حقیقت نیازمند همزیستی بسیار جدی با آن است. جهان به سیاست کاری مشترکی امید بسته که درآن بر نفع عمومی و منافع گروهی تمرکز شود بی آنکه به دنبال اهداف و برنامه‌های استثنایی و منفرد باشد که به هرکشوری این حق را می‌دهد تا شکوه خود را دوباره بسازد با گستراندن روح خصومت و نژادپرستی که همچون سرطان در سراسر جهان گسترده شود و موجب مشکل هولناکی در صلح داخلی یا کشورهایی دیگر که رؤیاهای امپراطوری امپریالیستی آنها را وامی‌دارد تا به احیای شکوه سیاسی یا نژادی و فرقه‌ای دامن بزنند که جهان جدید نمی‌تواند آنها را تاب بیاورد.

اگر تاکنون درس‌ها و عبرت‌های اصولی وجود دارد که بتوان از این مصیبت بزرگ استنتاج کرد، این است که کشورهای جهان در نهایت واقعاً مسافران یک کشتی‌اند، اگر نجات یافتند همه نجات می‌یابند و اگر غرق شدند همه غرق می‌شوند. براین اساس بیش از همیشه این امید و خواسته وجود دارد که کارگروهی و مشترک میان همه اعضا برای برون رفت از بحران دقیق و دشوار اقتصادی که از نظر خطرناکی و اهمیت بی سابقه است، درسایه مخاطرات سنگین و بسیار جدی که بخش‌ها و کشورها را به سمت ورشکستگی قطعی می‌کشاند.

سعودی یکی از مهم‌ترین کشورهایی است که بحران «کووید-19» را در دو سطح بهداشتی و اقتصادی مدیریت کرد، میزبان آن چیزی خواهد بود که مجموعه‌های خبری آن را به عنوان یکی از مهم‌ترین نشست‌های اقتصادی در تاریخ معاصر توصیف می‌کنند. به شکل استثنایی برای این نشست خود را آماده ساخت و برای این آمادگی صدها جلسه مهم توسط کمیته‌های فرعی و اصلی تشکیل شد و درآنها ایده‌ها، نظرات و پیشنهادها بررسی شد و پس ازآن توصیه‌هایی نهایی برای انجام یک کار ارزشمند سازمانی ارائه شد که زمینه‌ اطلاعاتی مورد نیاز برای گرفتن مواضع و اتخاذ سیاست‌های لازم به سیاست‌سازان تقدیم شد تا به شکل قاطع و مطمئن تصمیم بگیرند.

برگزاری نشست گروه بیست در میان این اوضاع بی ثبات به خودی خود موفقیت بسیار بزرگی است و همه امید به این است که نتایج مهمی از آن حاصل شود که بتواند به عنوان حلقه نجات در دل امواج متلاطم یا شمع‌های روشنایی در انتهای تونل طویل و بسیار تاریک باشد.