زهير الحارثى
TT

نشست گروه بیست؛ بهبود اقتصاد و آرامش‌بخشی به جهان

در زمانی که جهان هنوز سرگرم مبارزه با ویروس نوپدید کروناست، نگاه‌های جهان امروز به سمت سعودی دوخته می‌شوند؛ جایی که نشست گروه بیست به ریاست ملک سلمان بن عبدالعزیز از راه دور و در میان انتظار نتایج آن برگزارمی‌شود. با توجه به اهمیت کشورهای عضو، وزن آنها و تأثیر تصمیمات‌شان بر زندگی ملت‌ها که می‌تواند عامل خوشبینی بازگشت امور به وضعیت پیشین باشد.

ملت‌های جهان سراسر سال  را در وضعیتی از سرخوردگی، رنج و هراس سپری کردند و روشن است این نشست عزم جزم کرده با راه حل‌‎هایی اثرگذار که بتواند آن رنج‌ها و فاجعه‌هایی که برجهان وارد شد را درمان سازند، ارائه کند. چون ملت‌ها به کسی نیاز دارند که به آنها اطمینان بدهد و روح آرامش را در آنها بدمد و پل‌های اعتماد ایجاد کند. حجم رویداد بزرگ است؛ چون مرحله ظریف و حساسی است و همه امید به بیانیه‌ای بسته‌اند که پایبندی جدی اعضا و تعهد آنها به حرکت رو به جلو براساس همکاری و مشارکت برای محقق ساختن آن چیزی که ملت‌ها آرزوی آن را دارند، درخود داشته باشد.

این روزها مصادف است با گذشت یک سال از کشف ویروس و در نتیجه هراسی از ادامه این وضع و نگرانی بر اقتصاد جهانی از آینده ناشناخته وجود دارد، با وجود اخبار مثبتی که پیرامون نتایج واکسن‌ها به گوش می‌رسد که ساکنان سیاره بی صبرانه منتظرآن هستند. درخواست‌هایی برای مداخله گروه بیست برای کنترل و مدیریت پیامدهای ویروس وجود دارد؛ به این دلیل که این جزء اصلی‌ترین مأموریت‌های آن است که برای رسیدن به جهانی امن‌تر، با ثبات‌تر و عادلانه‌تر تلاش می‌کند. با وجود این جهان همچنان تحت تأثیر شوک آمار موج دوم کنونی است و هرروز در معرض بسته بزرگی از اخبار نگران کننده درباره افزایش آمار فوت‌شدگان و شیوع این ویروس که به گفته صدر اعظم آلمان آنگلا مرکل، بزرگ‌ترین چالش پس از جنگ دوم جهانی است قرارمی‌گیرد.

وضعیت، فضا و شکل این نشست سالانه جهانی شباهتی با نشست‌های سابق ندارد؛ داده‌ها تغییرکردند و چالش‌ها افزایش یافتند و سقف آرزوها بالاتر رفته است؛ با توجه به تکانه‌های شدید بی سابقه‌ای که جهان در معرض آنها قرار گرفت، به همین دلیل از زبانی که این تجمع پرابهت به کار می‌بندد وآن تدبیرها، گام‌ها، اقدامات و طرح‌هایی که درآن وجود دارد، امید می‌رود که سطح روحیه مردم را بالا ببرد و با پیامدهای ویروس کرونا مقابله کند و اقتصاد جهانی را حفظ نماید.

فهرست برنامه‌های گروه بیست به ریاست سعودی این سال بر «غنیمت شمردن فرصت قرن بیست و یکم برای همه از راه توانمند ساختن انسان، محافظت ازکره زمین و ایجاد افق‌های جدید» تمرکز دارد. نکته قابل ملاحظه اینکه کار گروه به دو مسیر تقسیم می‌شود که عبارتند از؛«مسیرمالی، که شامل جلساتی است که بیش از یک بار در طول سال برگزاری می‌شوند و بر مسائل مالی تمرکز می‌کند. مسیر دیگر همان مسیر شرپا است، جایی که برمسائل اجتماعی و اقتصادی تمرکز می‌شود».

ارنج نهادن به آنچه گروه‌های ارتباطات و ائتلاف بخش‌ خصوصی و تلاش‌های برجسته‌ای که با هدف توانمند سازی زن انجام دادند و توصیه‌هایی که کردند را فراموش نکنیم. همچنین چند و چون‌ کردن‌های شرپای کشورهای عضو گروه بیست پیرامون بیانیه پایانی بر بازگرداندن رشد، ایجاد فرصت‌های شغلی و اهمیت کار مشترک برای گذر از پیامدهای مصیبت بزرگ متمرکز شد که این بسیار مهم است.

بحران له کننده و پرشتاب، میزان خطر درپیش روی جهان و عبور از آثار هولناک انسانی، اقتصادی و اجتماعی مترتب برآن  را نشان می‌دهد؛ به همین دلیل سعودی تأکید کرد نشست «سیاست‌ها و ابتکارهایی را که می‌توانند با تبعات این مصیبت به منظور حفاظت از جان‌ها، بازگرداندن رشد جهانی و فرصت‌های شغلی و تمرکز بر بهبود به شکلی قوی‌تر و فراگیری و استمرار بیشتر» را بررسی می‌کند.

انصاف باید داد، سعودی تلاش‌های چشم‌گیری در این دوره کرد به طوری که شاهد« برگزاری 180 جلسه، که میان اهداف و برنامه‌های گروه تقسیم شدند و 16 جسله وزارتی و دو نشست سران که اولی فوق‌العاده بود و در ماه مارس گذشته برگزار شد و دیگری به طور که عادی امروز و فردا به صورت اختتامیه برگزای می‌شود». ریاست سعودی بر جلسات گروه بیست یک رویداد عادی نیست، و جایگاه پادشاهی را در نقشه بین‌المللی و ارج نهادن جهان به نقش آن در تصمیم‌سازی‌های اقتصادی اثرگذار جهانی را نشان می‌دهد.

سرمایه‌داری به عنوان یک نظام پس از نابه سامانی وضعیت اقتصاد جهانی دچار مشکلات بسیاری شد. به دلیل بحران‌های پیاپی که اقتصاد کشورها را در هم کوبیدند و طرح‌های آینده‌شان را به هم ریخت، موجب شد برخی بپرسند: آیا دموکراسی سیاسی واقعاً در تحقق اصلاحات اقتصادی برای ملت‌ها ناکام شد؟

جهان با چالش‌های بزرگ و مخاطرات بسیار رو به رواست که امنیت و ثباتش را با خطرمواجه می‌سازند به خصوص که ما شاهد برگشت جنگ سرد میان دو قطب هستیم، بگذریم از جنگی که میان واشنگتن و پکن رو به اوج گرفتن می‌رود. هر نشستی موفقیتش معمولا به نتیجه و حاصل اراده سیاسی سران کشورها بسته است و روشن است که هدف اصلی همان تحقق رشد اقتصادی و زدودن فاصله‌ها و ایجاد جامعه‌ای رو به آینده است. براین اساس هدف نقش گروه بیست حاکم ساختن ثبات مالی کشورها، تقویت تفاهم و گفت‌وگو میان کشورهای صنعتی و کشورهای پیشرفته است که به رشد پایدار جهانی کمک می‌کند و اقتصادش را از کساد و افتادن در سرازیری و ناآرامی‌های ناگهانی دور می‌سازد، مانند وضعیت رعب‌آوری که امروزه تجربه می‌کنیم. با این حال، وجود اختلاف نظر در گروه بیست مسئله‌ای قابل تصور است و راه حل لزوماً جدایی میان اروپا، امریکا و چین یا رفتن به سمت تشکیل نظام‌های اقتصادی جدید نیست بلکه تمسک به گفت‌وگو و همآهنگی میان کشورهای عضو برای محافظت از رشد و شکوفایی جهانی است.

جهان نگران و ناآرام است و به جرعه‌هایی اطمینان بخش نیازدارد و پیش‌بینی می‌شود نشست گروه بیست با توجه به حساس بودن شرایط و مرحله زمانی با ارائه درمان‌ها و راه‌حل‌های ممکن برسد. آنچه سعودی به آن دست می‌زند واقعاً ترجمان موفقیت‌های پیاپی و به صورتی منصفانه است و با واکنش‌های لحظه‌ای یا زرق وبرق رسانه‌ای بسیار فاصله دارد. چون به نقش اثرگذاری خود و تعامل با مسائل پیش آمده جهانی و چالش‌های اقتصادی آگاه است.