راجح خوری
نویسنده لبنانی
TT

جوش و خروش ایرانی درآستانه خروج ترامپ

چرا ایران این ولوله تهدیدها و هشدارها را چهار روز پیش از موعد آغاز دوره جدید ریاست جمهوری امریکایی به راه انداخت، وقتی که تهدید کرد در پاسخ به قتل قاسم سلیمانی در روز سوم ژانویه سال پیش در بغداد رئیس جمهوری دونالد ترامپ را می‌کشد؟
البته بر مقامات مقیم تهران به خصوص وزیر خارجه محمد جواد ظریف پنهان نیست که اساس قانون اساسی امریکا به رئیس جمهوری اجازه می‌دهد چنانچه در روزهای اخیر دوره خود وارد جنگ شود یا به جنگی پاسخ دهد اجازه می‌دهد چهار سال دیگر در مسند خود بماند، پس این ماجراجویی و سرو صدا برای چیست؟ آیا عجیب نیست که ولوله پرسرو صدای ایرانی با موشک‌ها و عملیات انتقام آغاز شد گویی تلاشی است برای ترجیح دادن کفه جو بایدنی که اکنون دیگر فاصله‌ای با تکیه زدن برکرسی ریاست جمهوری امریکا ندارد که می‌دانیم در زمان امضای توافق هسته‌ای با ایران درسال 2015معاون رئیس جمهوری باراک اوباما بود!
هنوز زود است درباره تغییراتی که براین توافق وارد شود و درباره سریال تحریم‌های خفه‌کننده‌ای که ترامپ اعمال کرد سخن گفت، اما این توهم است که تصور شود این تحریم‌ها به سرعت از ایران برداشته شوند؛ اول اینکه ایران سطح غنی سازی را به 20درصد افزایش داد و این مسئله مایه خشم شرکای اروپایی شد و دوم توافق2015 حاصل آسوده کننده‌ای برای تحریم‌هایی است که دولت ترامپ اعمال کرد و نمی‌توان همه آنها را کنار زد.
در هرحال به ولوله تهدیدهایی که ایران در روزهای گذشته و پیش از انتخابات امریکا برانگیخت برگردیم. فرمانده «سپاه قدس» وابسته به «سپاه پاسداران» اسماعیل قاآنی تهدید به انجام عملیات تروریستی در ایالات متحده کرد و این با ارسال پیام ضبط شده برای برج‌ مراقبت فرودگاه نیویورک در روز دو شنبه گذشته همراه شد. دراین پیام به گفته شبکه «سی بی اس نیوز» گفته می‌شود:« به انتقام سلیمانی هواپیمایی به ساختمان کاپیتال برخورد خواهد کرد».
مشخص نیست چرا تهدیدهای موشکی ایران از جبهه امتداد یافته از عراق تا غزه با عبور از سوریه بالا می‌رود درحالی که تهران هرچند وقت یک‌بار اقدام به نمایش تلویزیونی داشته‌های موشکی بالستیک خود می‌کند که به اسرائیل و بعد از اسرائیل می‌رسند، پس چرا به طور مستقیم دست به این کار نمی‌زند یا دست‌کم به عملیات بمباران اسرائیلی که مواضع آن را در عراق و سوریه هدف قرار می‌دهد پاسخ نمی‌دهد؟
دو روز پیش رئیس قوه قضائیه ایران ابراهیم یونسی، گفت‌وگویی با شبکه «المنار» وابسته به «حزب الله» کرد و درآن موضع تهران در قبال ترامپ را مشخص کرد و اینکه رئیس جمهوری باشد یا نه محاکمه خواهد شد. نکته جالب توجه اعلام این خبر بود که ایران از پلیس اینتروپل خواست تا «علامت قرمز» صادر کند که شامل نام ترامپ و 47 امریکایی متهم در هدف قراردادن سلیمانی و کشتن او شود.
این سئوال باقی می‌ماند: چرا تهران امروز و با گذشت یک‌سال از ترور سلیمانی همه این سرو صدا را به راه انداخت؟ به دلیل محاسباتی است که مربوط به انتخاباتی می‌شوند که دونالد ترامپ واگذار کرد؟ ترامپی که از یک سال پیش او را تهدید به انتقام می‌کند درحالی که ایران خوب می‌داند اگر صحبت از تهدید به انجام حمله به پنتاگون درست باشد، مسئله منتظر نمی‌ماند تا مطبوعات امریکایی آن را نقل کنند، که خلبان‌های بمب‌افکن‌های هسته‌ای امریکا در آسمان ایران و همچنین ناوهای هواپیما برهسته‌ای که هرجنبش ایرانی را زیر نظر دارند می‌شنیدند.
حملات هوایی اسرائیل تقریباً به طور روزانه بر جولان و پناهگاه‌های ایران ادامه دارند، اما هیچ پاسخ مؤثری از سوی امنیت سوریه و موشک‌های «حزب الله» دیده نمی‌شود که ادعا می‌کند ازحاکمیت لبنان و سوریه دفاع می‌کند. در عراق اما جایی که تحرکاتی روشن برای قراردادن سلاح در دست حاکمیت قانونی صورت می‌گیرد، شاید ضروری باشد یادآوری کرد، سلیمانی هرطور که می‌خواست وارد عراق می‌شد و از آن بیرون می‌آمد درحالی که جانشین او اسماعیل قاآنی پس از رسیدن مصطفی الکاظمی به نخست وزیری نیازمند دریافت ویزا برای ورود به عراق شد.
آری دونالد ترامپ در انتخابات پیروز نشد و ایرانی‌ها 47 امریکایی را با این گفته تهدید می‌کردند که:« شما را در خانه‌های‌تان می‌کشیم»، اما طوفانی از تحریک لازمه سالگرد ترور سلیمانی بود و فردا وقتی که مذاکرات با بایدن و گروهش ازسرگرفته می‌شوند، ایرانی‌ها به یاد خواهند آورد که ترامپ به خصوص از طریق پروانه تحریم‌ها اثر انگشت خود را برجای گذاشت همچنانکه پس از اعلام بالا بردن درصد غنی سازی اورانیوم به میزان 20درصد.