سوسن الشاعر
TT

دعوت سعودی از جهان برای مشارکت در صلح و توسعه

پادشاهی عربی سعودی بر تحرکات دیپلماتیک خود در دو خط موازی افزود و خبر از مرحله تحول بزرگ و مبتنی بر طرح‌های عظیم داد که قصد دارد آنها را در مرحله آینده اجرا کند؛ از جهتی جهان را برای مشارکت درآنها دعوت کرد و از جهتی دیگر برتحرک خود برای به صفر رسانی مشکلات مرزی‌اش افزود، همچنین از جهان خواست برای ثبات این منطقه در دو جهت با آن همکاری کنند.
در پرونده یمنی موفق شد به کمک توافق ریاض یک ساختار مشترک که اکثریت بخش‌های پراکنده یمنی را گردمی‌آورد ایجاد کند و دولت را برای تکمیل برنامه به عدن منتقل ساخت. سپس از گنجاندن حوثی‌ها به عنوان یک گروه تروریستی توسط وزارت خارجه امریکا استقبال کرد و با روسیه گفت‌وگو کرد به طوری که وزیرخارجه روسیه سرگئی لاوروف گفت، کشورش از تلاش‌های سعودی در تقویت گفت‌وگو و تفاهم در جنوب یمن حمایت می‌کند، همچنانکه با پیشنهادهای فرستاده ویژه سازمان ملل برای حل و فصل مسئله یمن موافق است.
در عراق با بازگشایی نقاط مرزی عراقی-سعودی صفحه جدیدی گشود تا بتوانند همچون شاهرگ اقتصادی باشند که منافع مشترک میان مردم عراق و سعودی را دوباره به حرکت وادارد.
در سطح روابط خلیجی ریاض از طریق نشست العلا اعلام کرد، قصد دارد صفحه جدیدی بگشاید که از آن راه اعتماد همه جانبه میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیجی به وجود بیاورد.
پادشاهی عربی سعودی تلاش می‌کند مشکلات مرزی خود را به صفر برساند چون در آستانه مرحله سازندگی بسیار بزرگی قراردارد که شاید بزرگ‌ترین آنها در خاورمیانه باشد و این مرحله نیازمند فراغت کامل برای آن خیری است که نه تنها شامل سعودی می‌شود بلکه برای سراسر منطقه را دربرمی‌گیرد.
می‌توانی اهمیت تحرک دیپلماتیک سعودی برای به صفررسانی مشکلات مرزی بفهمی چون برای مرحله تحول اقتصادی پیش‌رو به فراغت کامل نیاز دارد به خصوص که شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد خبر از این طرح داد و از جهان دعوت کرد به پادشاهی بیایند و در آبادانی آن مشارکت کنند. و با اینکه طرح شش تریلیون دلاری به میزان 85 درصد توسط صندوق سرمایه‌گذاری سعودی پوشش دارد، اما باقیمانده همچنان برای سرمایه‌گذاری خارجی وسوسه برانگیز است چرا که « ولیعهد توضیح داد،85درصد این برنامه عظیم اقتصادی توسط صندوق سرمایه‌گذاری‌های عمومی و بخش خصوصی سعودی تأمین مالی می‌شود و نسبت باقی مانده از طریق تشویق سرمایه‌های خارجی از کشورهای خلیج و دیگر کشورها تأمین می‌شود تا وارد سرمایه‌گذاری در بخش‌های آینده دار و بخش‌های سنتی شایسته در سایه عزم ارتقای پادشاهی به جایگاه پیشگامی در انرژی تجدید شونده، انقلاب چهارم صنعتی، توریسم، حمل و نقل، تفریح و ورزش بشوند. همه از مؤلفه‌ها و دست‌آوردهایی آغاز می‌شوند که سعودی در اختیار دارد با ارج گذاردن به نقش شرکای جدی و اثرگذارانی که ارزش اضافی درانتقال و بومی‌سازی دانش و تکنولوزی و تقویت استعدادهای داخل پادشاهی به وجود می‌آورند»(سایت العربیه).
این برنامه عظیم اقتصادی که به دنبال تنوع بخشیدن به منابع داخلی و کاستن از اتکا به نفت است، تحمل پراکندگی تلاش‌ها را ندارد و جز فراغت تام را نمی‌پذیرد. به همین دلیل سعودی تلاش می‌کند نفوذ ایرانی در کشورهای همسایه را کم کند و از جهان می‌خواهد به آن به عنوان کشوری که برای صلح و ثبات در منطقه تلاش می‌کند، کمک کنند. همچنین همزمان خواستار مشارکت با آن در سودآوری مرحله آینده است.
به سمت شرق می‌رود تا روسیه را برای مشارکت در دو جهت دعوت کند؛ برای به صفررسانی مشکلات مرزی و ثبات و مشارکت در طرح‌های اقتصاد. در مسکو وزیرخارجه شاهزاده فیصل بن فرحان در کنفرانس مطبوعاتی خود با وزیر خارجه روسیه سرگئی لاوروف اظهار داشت« سلوک ایران ثبات منطقه و جهان را تهدید می‌کند و دخالت‌های آن در منطقه باید پایان یابند». او تهران را به «گسترش ویرانی در منطقه» متهم کرد.
وی گفت، ایران منابع خود را صرف برهم زدن ثبات کشورهای مجاور می‌کند و سعودی به سمت محقق ساختن ثبات در منطقه حرکت می‌کند و میلیشیای حوثی مورد حمایت ایران اقدام به ناکام گذاشتن همه راه حل‌های سیاسی و کار جامعه جهانی برای حمایت از تلاش‌های بین‌المللی و همه تلاش‌هایی را که خواستار ثبات در یمن‌ هستند، می‌کند. وی درباره بحران سوریه، بر اهمیت حذف دخالت ایران درآن تأکید کرد که مانع هرگونه رسیدن به راه حل حقیقی که به مردم سوریه خدمت کند می‌شود.
از سویی دیگر در بخش اقتصادی، وزیر خارجه سعودی اعلام کرد، همکاری با روسیه در چارچوب مجموعه «اوپک پلاس» به ثبات قیمت‌های نفت کمک کرد. وی توضیح داد، سفرش به روسیه با هدف تقویت همآهنگی و همکاری در همه زمینه‌ها صورت می‌گیرد.
اما در غرب وزیر مشاور حکومت سعودی عادل الجبیر پس از جلسه‌اش با مقامات بلند پایه در سیاست خارجه اروپا در توئیتی نوشت، با هیئت مشترک درباره توسعه درسعودی، فرصت‌های بلندپروازنه‌ای که «چشم انداز2030» مهیا می‌سازد و طرح‌های بزرگی که با عنایت و رهبری ولیعهد همراه است سخن گفت، از جمله «ذا لاین»، «القدیه» و «دریای سرخ» و آرزوی ریاض برای همکاری و ارتباط مثبت با دوستان درسراسر جهان.
چالش در سایه پیچیدگی‌های جهانی بسیار بزرگ است، اما جذابیت‌های سعودی نیزبزرگ‌اند و قابل توجه و آینده‌دار و با جهان به زبانی سخن می‌گوید که می‌فهمد.
سعودی اکنون به زبان روز خود را به عنوان یک شریک بین‌المللی در پرونده‌های امنیتی و اقتصادی معرفی می‌کند که با آن کلیدهای ائتلاف‌ها در مرحله تحول بزرگ سعودی عرضه می‌کند.