بدر بن عبد الله بن فرحان
وزير فرهنگ سعودی
TT

کاشت آموزش... برداشت فرهنگ

همیشه آموزش به مثابه دانه‌ای برای هر برداشت فرهنگی بوده است، ائتلاف محکم و متین میان این دو از لوزام نهضت فرهنگی است؛ تا به نظرات خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز، ولیعهد و نائب رئیس شورای وزیران و وزیر دفاع جامه عمل بپوشانیم.

استراتژی وزارت فرهنگ و سمت‌گیری‌ها آن از همان ابتدا به آموزش معطوف بود، به دلیل ایمان من و همکارانم به اینکه سنگ زیربنای هرطرح توسعه نیرو‌ی انسانی در هر بخشی است و اقدام به بررسی بازار بخش‌های فرهنگی کردیم. باور داشتیم با توجه به تحولات پیاپی که در کشور ما روی می‌دهند که یک مرحله تاریخی از تحول و اصلاح را تجربه می‌کند بخش‌های فرهنگی فرصت‌های امیدبخشی دربازار دارند و نتایج پژوهش سال 2019 واقعاً نشان داد که فرصت‌ها بزرگ و مهیاست. اینجا به آماری استناد می‌کنم که این تحقیق نشان داد، چرا که آمار زبانی است که ولیعهد، پیشوای الهام‌بخش ترجیح می‌دهد.

برای نمونه، بخش موسیقی و هنرهای نمایشی و میراث طبیعی فرصت‌های بسیاری در بازار دارند و با این حال شمار فارغ‌التحصیلان مؤسسه‌های آموزش عالی و مؤسسه‌های عمومی آموزش فنی و حرفه‌ای در بخش موسیقی درآن زمان «صفر» بود در حالی که این پژوهش پیش‌بینی می‌کند، تقاضای فارغ‌التحصیلان موسیقی در ابتدای سال 2030 به 29117 فارغ التحصیل دختر و پسر می‌رسد و این بدین معناست که اگر دست‌به کار نشده بودیم، فاصله بزرگی میان عرضه و تقاضا به وجود می‌آید.  مسئله در بخش هنرهای نمایشی برای نمونه تکرار می‌شود؛ -در زمان تحقیق- از آموزش عالی یا فنی حرفه‌ای هیچ خروجی وجود نداشت درحالی که تقاضا پس از 9 سال به دو هزار فارغ التحصیل زن و مرد خواهد رسید.

به سمت اجرایی کردن توصیه‌ها رفتیم، کارشناسان بین‌المللی و داخلی برآن تمرکز کردند و وزارت همکاری جدی و ثمربخشی با همکاران‌مان در وزارت آموزش و مؤسسه عمومی آموزش فنی و حرفه‌ای و هیئت ارزیابی آموزشی و مؤسسه‌های متخصص و بخش‌های خصوصی و سوم را آغاز کرد، همراه با خط موازی برای بالا بردن سطح آگاهی نسبت به تخصص‌های فرهنگی و این خط نیازمند مرحله‌ای طولانی است که از کودکان آغاز می‌شود و در دانشجویان دانشگاهی متوقف نمی‌شود.

گام تقویت بخش‌های فرهنگی در آموزش عمومی و عالی با شرکای ما در وزرات آموزش و مؤسسه‌های آموزشی دیگر از سر تفنن نبود بلکه پاسخ به ضرورتی است که استراتژی فرهنگی الزام می‌کند. وزارت آموزش و وزیر آن بهترین شریک در سفر ما برای کاشتن فرهنگ و هنردر راه دانشجویان ماست تا به برداشتی برسیم که شایسته جایگاه پادشاهی و تمدن و تاریخ آن است.

پادشاهی با حمایت رهبری آگاه، گام استراتژیکی دردادن بورسیه فرهنگی برداشت تا دانشجویان ما در مهم‌ترین دانشگاه‌های جهانی در چندین تخصص فرهنگی به تحصیل بپردازند. این خود گامی است که به انتقال فرهنگ و هنر سعودی و ارزش‌های تمدنی آن به جهان کمک می‌کند تا پل‌های فرهنگی بیشتر در پیرامون جهان بسازد.

به طور عملی با همکاران خود در بخش‌های مسئول در صدور مجوز به مراکز آموزشی تخصصی کار را آغاز کردیم؛ اولین آنها دو مرکز آموزش موسیقی در پادشاهی بود و شرایط برای علاقمندان در بخش خصوصی و سوم برای ارائه درخواست صدور مجوز آموزش در زمینه فرهنگی از طریق سایتی که به زودی راه اندازی می‌شود باز است. همچنین کار برای تأسیس مراکز آموزش تخصصی و آکادمی‌های هنر ادامه دارد.

همچنین با همکاری مجموعه‌ای از شرکا در همه بخش‌ها بر پروسه «آموزش مادام العمر» فعالیت می‌کنیم که هدف آن رشد توانمندی‌های فرهنگی است و هیئت‌های فرهنگی برای ادامه خلق فرصت‌های آموزشی در همه تخصص‌های فرهنگی به پیش خواهند رفت تا استعدادهای غنی کشور پیشرفت کنند و انتخاب‌های با کیفیت بالا در اختیار شهروندان قراردهیم. با وجود استثنایی بودن سال گذشته درجهان، راه حل‌های ابتکاری و توصیه‌های رهبری به فضل خدا ما را به سمت پشت سرگذاشتن چالش‌ها رهنمون شد.

در مدت سپری شده شاهد ابتکار عمل‌های دلگرم کننده از سوی مؤسسه‌های آموزشی دانشگاهی و بخش خصوصی در گنجاندن برنامه‌های دانشگاهی امیدبخش در چندین دانشگاه بودیم که مؤسسه‌های تمدنی و کاخ‌های تاریخی به شمار می‌آیند که از همان ابتدای تأسیس در گردش چرخ توسعه کشور مشارکت داشته‌اند.

کار ما امروز بی وقفه ادامه دارد تا به نظرات رهبری آگاهانه ما جامه عمل بپوشانیم. پیش روی ما کارهای بسیاری در بعد آموزشی وجود دارد تا توان بخش‌های فرهنگی توسعه یابند و با فعالیت براساس استراتژی طولانی مدت در نهایت مسیر به برداشتی می‌رسیم که با چشم انداز 2030 پادشاهی تناسب دارد که از ما مشارکت در کار را می‌طلبد که به بخش‌های فرهنگی کشورما توان و آفرینش فضاهای تشویق کننده می‌بخشد همچنانکه دست‌آوردهای آن به داخل پادشاهی محدود نمی‌شود بلکه از آن فراتر رفته به محافل جهانی می‌رسد؛ چرا که فرهنگ سفیر همه تمدن‌ها، همه پایتخت‌ها و همه ملت‌هاست.

درپایان دوست دارم تأکید کنم، سرزمینی که با زیرساخت‌های بسیار ساده نوآوران بزرگی در همه بخش‌های فرهنگی و هنری تربیت کرده می‌تواند با استراتژی تقویت فرهنگ و تشویق ابداع کنندگان که با تربیت آنها در همه مراحل اولیه تحصیلی آغاز می‌شود، نوآور به جهان صادر کند. با اراده مردم ما که ولیعهد آن را به «کوه طویق» در قلب پادشاهی عربی سعودی تشبیه کرد، آینده ازآن ماست.