سمير عطا الله
نویسنده و روزنامه‌نگار لبنانی، در روزنامه‌های النهار و دو مجله الاسبوع العربی و الصیاد لبنانی و روزنامه الانباء کویتی فعالیت کرده است
TT

آنچه ملت‌های ساکن دوساحل شایستگی‌اش را دارند

هیچ ادامه‌ای جز با پیشرفت دادن وجود ندارد. انسانی که خود را به روز نکند شکست می‌خورد. کشوری که خود را پیشرفته نکند زنگ می‌زند و زبانی که خود را متحول نسازد منقرض می‌شود. برنامه داخلی و خارجی که شاهزاده محمد بن سلمان در گفت‌وگو با عبدالله المدیفر ارائه کرد درخود تجددی فراگیر داشت در چشم‌اندازی مبتنی بر؛ روابط اجتماعی با مردم، روابط اقتصادی با حکومت، رابطه سیاسی با دوستان و اعضای مجموعه بین‌المللی.

در خاورمیانه‌ای بحران‌زده، در مقابل دولت امریکایی در وضعیت انتقالی سریع و وضعیت بین‌المللی تنش‌دار، ولیعهد سعودی براین شد که خود ابتکار عمل را به دست بگیرد: برای صلح منطقه و شکوفایی آن دست توافق به سمت ایران دراز کرد و تجدید دوستی به جای نفرت با دولت جدید امریکا و تأکید به متحدان و دوستان سنتی براینکه هر دوستی برجای خود است.

شاهزاده محمد از سخن کلی و گفتمان مبهم دوری گزید. و در نهایت شفافیت مسائلی را ارائه کرد که پادشاهی و منطقه با آنها روبه روست. به یک اندازه برشجاعت اعتدال پاسخگو در داخل و خارج تأکید کرد. بازگشتی به عقب و دور شدن از ریشه‌ها وجود ندارد. اما در عین حال آینده از آن آینده است. و هر زمانی نیازها و الزامات خود را دارد.

زمان برای همه تغییرمی‌کند. و رویارویی با تغییر نیازمند تغییر ابزار نیز هست، چه کسی 50سال پیش می‌گفت، نفت از انحصار بسیار درمقابل انرژی خورشیدی عقب می‌نشیند و اینکه برق از دولاب‌های هوا تولید می‌شود که همچون بادباک‌ها بازیچه کودکان بودند؟ و چه کسی فکرمی‌کرد جمعیت ریاض به اندازه تعداد جمعیت لبنان می‌رسد؟

برخی در ابتدا گمان کردند، شهرهای جدیدی که چشم‌انداز 2030 درنظر دارد کارگاهی خیالی و برای دلخوشی‌اند. و اکنون درمی‌یابند که شهرهایی کاملاً خودکفا خواهند بود که اقتصاد و سرزندگی خود را دارند و نقش خود را در پیشرفت کشور و تنوع منابع درآمدی و محافظت از سطح زندگی مردم ایفا می‌کنند.

ولیعهدی جوان که کاری جوان را اعمال می‌کند و چشم‌اندازی رو به آینده در عمران و به روز کردن اجرا می‌کند. آنچه در «خاورمیانه جدید» محقق نشد، اکنون در این بخش از شرق آسیایی محقق می‌شود. سعودی و به همراه آن دیگر کشورهای خلیج با همه شایستگی به نهضت «ببرهای آسیایی» می‌پیوندند.

در ساحل دیگر خلیج، ایران نباید دور باقی بماند و به بازی‌های تعقیب و گریزهای کودکانه بین کشتی‌ها و شناورها سرگرم باشد. ملت‌ها و از جمله ایرانی‌ها درچشم اندازی مشابه شایسته بیشتر ازاین هستند.