تدروس ادهانوم
مدیرکل سازمان جهانی بهداشت
TT

سال شلوغی بود، اما می‌دانیم چطور «کووید-19» را تمام کنیم

با نزدیک شدن پایان سال 2021، وقت برای نگاه انداختن به پشت سر و تماشای پیش رو مهیا شده است. سال سخت دیگری بود، اما درعین حال مسائل بسیاری وجود داشت که مایه امتنان می‌شوند.
با وجود آنکه هیچ کشوری هنوز از کوره مصیبت بزرگ بیرون نیامده، اما ابزار جدید بسیاری برای پیشگیری از «کووید-19» و درمان آن در اختیار داریم. اکنون بیش از 8.5 میلیارد دوز واکسن در سراسر جهان تزریق شده و به برکت آن میلیون‌ها جان نجات یافتند. علاج‌های جدیدی در دسترس قرارگرفته که می‌توانند درمان‌های بیشتری بدهند و میزان مرگ و میر را کاهش دهند.
اما گرایش تنگ ملی و انبار کردن واکسن‌ها در برخی کشورها از انصاف به دور بود و شرایط ایده‌آلی برای ظهور سویه «اومیکرون» به وجود آورد. هرچه زمان اجحاف بیشتر شود، خطرات تحول این ویروس به شکل‌هایی افزایش می‌یابد که به سختی می‌توانیم از آنها پیش‌گیری کنیم یا آنها را پیش‌بینی نماییم. اگر اجحاف را به پایان برسانیم می‌توانیم مصیبت بزرگ را به پایان برسانیم.
و به برکت تسریع کننده در دسترس بودن که شامل ساز و کار«کوواکس» می‌شود، سازمان و شرکای همکارش در زمینه مهیا ساختن واکسن‌ها، آزمایش‌ها و درمان‌ها برای کسانی که درسراسر جهان نیاز دارند، ارائه می‌کند.
با ورودمان به سال سوم این مصیبت بزرگ، من اطمینان دارم این سال شاهد پایان آن خواهد بود، اما تنها زمانی که با هم کارکنیم. و جدای از مرگ و میر و بیماری‌های ناشی از «کووید-19» این مصیبت دست‌آوردهای بهداشتی را که در طول دو دهه محقق شده تهدید می‌کند.
میلیون‌ها فرد فرصت دست‌یابی به واکسن معمولی، خدمات تنظیم خانواده، درمان بیماری‌های مسری و غیرمسری و بسیاری امور دیگر را از دست دادند. اما هچنان دست‌آوردهایی محقق می‌شوند و پیشرفتی صورت می‌گیرد. سازمان پیشنهاد کرد از اولین واکسن ضد مالاریا به طور گسترده درجهان استفاده شود که می‌تواند سالانه جان ده‌ها هزار نفر را نجات دهد، اگر به سرعت و به شکلی وسیع استفاده شود.
بیش از همیشه به ریشه‌کنی فلج اطفال نزدیک شدیم، به طوری که تنها پنج ابتلا به بیماری در دو کشوری که موطن آن بیماری باقی ماندند، ثبت شد. و همچنان میزان استعمال توتون به سیر نزولی خود ادامه می‌دهد.
در همین بین، سازمان و شرکای آن به بحران‌هایی که در مناطق مختلف جهان روی دادند از جمله توقف شیوع دوباره بیماری «ابولا» و «ماربورگ» پاسخ می‌دادند.
برای کمک جهان جهت آمادگی در مقابله با ویروس‌ها و مصیبت‌ها درآینده، یک نظام مجمع بیولوژیک جدیدی تأسیس کردیم تا کشورها در تبادل مواد بیولوژیک نوپدید از آن استفاده کنند. همچنین مرکز تحلیل داده‌های سازمان درباره مصیبت‌ها و ویروس‌ها را در برلین برای استفاده از ابتکارات جدید در دانش داده‌ها با هدف رصد و پاسخ دادن در زمینه بهداشت عمومی افتتاح کردیم. «کووید-19» تنها خطر بهداشتی نخواهد بود که مردم جهان در سال آینده با آن روبه رو می‌شوند. سازمان به فعالیت خود درسراسر جهان برای محافظت از سلامت همه و تقویت آنها در همه جا ادامه خواهد داد.
و با توجه به اینکه هرسال جدید تصمیماتی جدید می‌طلبد تصمیمات  این سال من برای جهان از این قراراست:
اول اینکه باید به کار این مصیبت بزرگ پایان بدهیم: و برای محقق ساختن آن لازم است همه کشورها با هم برای رسیدن به هدف جهانی که در واکسیناسیون 70درصد جمعیت همه کشورها تا اواسط سال 2022 عینیت می‌یابد، تلاش کنند.
ما نیازمند داریم دولت‌ها به اجرای تدابیر بهداشت عمومی و تدابیر اجتماعی همآهنگ با روندها ادامه دهند از جمله آزمایش‌ها، مشخص ساختن توالی ژن‌ها و اعلام سویه‌ها در همه کشورها بدون نگرانی از تدابیر مجازاتی.
و همه ما باید نقش خود را با استفاده از ماسک، فاصله‌گذاری بدنی و اجتناب از تجمع‌ها و برگزاری جلسات در فضای خارجی در حد امکان یا فضاهای بسته دارای تهویه مناسب ایفا کنیم.
دوم لازم است چارچوب جهانی قوی‌تری برای امنیت بهداشتی جهان ایجاد کنیم. در سال 2022 کشورها شروع به مذاکره برای توافق جهانی درخصوص مصیبت‌های بزرگ به منظور تقویت جنبه‌های مدیریت، تأمین منابع مالی، نظام‌ها و ابزاری که جهان برای پیش‌گیری از ویروس‌ها و مصیبت‌های بزرگ و آمادگی برای مواجهه و شناختن آنها و سرعت واکنش به آنها نیازمند آنهاست، خواهند کرد.
سوم همه کشورها باید در سرعت بخشیدن به رعایت بهداشت اولیه قوی‌تری سرمایه‌گذاری کنند به این عنوان که زیربنای پوشش بهداشتی فراگیراست. مصیبت بزرگ «کووید-19» نشان داد که به خطر افتادن بهداشت، همه چیز را به خطر می‌‌اندازد.
به همین دلیل سازمان به کار خود برای تقویت بهداشت و حفظ سلامت جهان و خدمت به ناتوان‌ها ادامه می‌دهد.
با بهترین آرزوها برای آنکه سال 2022 سالی پر از سعادت، سلامت و تندرستی همگان در همه جا باشد
*رئیس « سازمان بهداشت جهانی»- ویژه «الشرق الاوسط»