عبدالرحمان الراشد
روزنامه‌نگار و روشنفکر سعودی، سردبیر سابق روزنامه «الشرق الاوسط» و مدیر سابق شبکه العربیه
TT

دور پیروزی‌ها در یمن

سطح درگیری‌های جنگ یمن در مأرب، شبوه و فرودگاه صنعا بالا رفت و مواضعی در الحدیده به صورت هدف جدید احتمالی درآمدند که حوثی‌ها آنها را به صورت منطقه صنایع و فعالیت نظامی درآورده بودند. حوثی‌ها یا کسانی را که منصوب‌ کرده بودند در درگیری‌های ده روز گذشته از چندین شهرستان‌ها گریختند و دراین مرحله خسارت‌های انسانی و تجهیزاتی بسیار بالایی به آنها وارد شد. مناطق مهمی را از دست دادند که از ابتدای جنگ تحت سیطره‌شان بود در زمانی که شبه نظامیان ایرانی از پیشروی به سمت شهر مأرب که از ابتدای سال پیش محاصره‌‌ کرده بودند به امید اینکه به مناطق نفتی برسند، عاجز ماندند.
با توجه به فشاری که در یمن از هوا و زمین به شبه نظامیان ایرانی وارد می‌شود، فعالیت آنها متوجه دریا شد. افراد مسلحی سوار بر قایق‌های حوثی و با هدف ایجاد تهدید جدید و خطرناک برای ناوبری دریایی در در دریای سرخ، در مقابل بندر بین‌المللی الحدیده وارد کشتی «روابی» اماراتی شدند. زنگ خطر در سازمان ملل زده شد و تعدادی از کشورها بیانیه‌هایی در محکومیت راهزنی صادر کردند و روایت حوثی‌ها مبنی براینکه به محموله سلاح دست یافته‌اند تا به وسیله آن ربودن کشتی را توجیه ‌کنند، ناکام ماند.
همزمان سامانه‌های دفاعی ائتلاف نمایش بزرگی در آسمان به راه انداختند و چندین انبار حوثی‌ها و جایگاه پرتاب موشک و پهپاد و مخفیگاه سری ‌آنها را هدف قراردادند و این اتفاقات در طول یک هفته روی داد. در سطحی دیگر نیز حملات حوثی‌ها به طرف داخل سعودی افزایش یافت که صدها پهپاد و موشک بالستیک پرتاب کردند و در هوا ردیابی و منهدم شدند و موفق به تخریب سکو‌های سعودی نشدند که آنها را هدف قرارداده بودند.
چرا یک‌باره توازن قوا در میدان جنگ داخل یمن و مشخصاً در شبوه و مأرب و اطراف آن به هم خورد؟ برخی حوثی‌ها ایران را به خاطر خسارت‌ها ملامت می‌کنند و آن را به معامله‌های مذاکرات وین ربط می‌دهند که پایان بخشیدن به مداخله‌های منطقه‌ای ایران را شرط گذاشته‌اند. برخی نیز براین نظرند که افزایش سطح درگیری‌ها نتیجه طبیعی پایان آتش بسی است که کشورهای ائتلاف به آن پایبند بودند و پس از زیربارنرفتن حوثی‌ها برای مذاکره بر راه حل مسالمت آمیز به پایان رسید. و تفسیر نزدیک به واقعیت این است که یمنی‌ها با ائتلاف بهترین دوران همکاری نظامی و فعالیت مشترک را می‌گذرانند. نیروهای عمالقه(غول ‌آسا) بدون نیروی هوایی ائتلاف که ماشین‌آلات و خطوط تجمع آنها را نابود کرد، نمی‌توانستند حوثی‌ها را بیرون برانند. همچنین بدون نیروهای مستقر روی زمین بمباران برای بازگرداندن شهرستان‌ها پس از فرار حوثی‌ها کافی نبود.
در نتیجه فروپاشی سیاسی یمنی و پراکندگی نیروهای داخلی، حوثی‌ها موفق شدند بر یک سوم خاک کشور یمن و نیمی از جمعیت آن مسلط شوند. و درگیری‌های اخیر نشان داد که کار مشترک برای بردن رویارویی ضروری است.
ایران یمن را به کارگاره بزرگ مونتاژ و ساخت سلاح تبدیل کرد، مهمات را با قایق‌های کوچک قاچاق از بنادرش به دو بندر الصلیف و الحدیده منتقل می‌کرد. دایره جنگ شاید با افزایش تحرک ایرانی حوثی در زمینه قاچاق دریایی و راهزنی بیشتر شود چرا که ائتلاف تهدید کرد «آغاز فعالیت راهزنی و دزدی از هربندری در یمن آن را هدفی نظامی و مشروع می‌سازد... و ربودن کشتی روابی توسط شبه نظامیان حوثی زیرپا گذاشتن علنی و آشکار اصول قانون بین المللی است».
می‌توانیم این پیشروی را مرحله و دوره پیروزی مهمی در راه طولانی آزادسازی یمن، این کشور بزرگ به شمارآوریم. و این پاسخی است به نتیجه‌گیری‌های اخیر که مدعی‌اند ائتلاف دست از یمن کشیده، در سلاح، ذخیره و مهمات دچار کمبود شده و بر اختلاف‌ها بین جریان‌های یمنی حساب بازکرده است. جریان‌های یمنی، دولت قانونی و «عمالقه» و دیگران همه به سوی آخرین ایستگاه خود، استان البیضا و مأرب نیزمی‌روند.