طارق الحميد
TT

«حاج» رابرت مالی

خبرگزاری «رویترز» به نقل از رئیس تیم مذاکره کنندگان هسته‌ای امریکا، نماینده ویژه امریکا درامور ایران رابرت مالی نقل کرد، تا زمانی که تهران چهار شهروند امریکایی را که به گروگان گرفته آزاد نکند احتمال رسیدن به توافق با ایران در وین اندک است.
مالی در گفت‌وگو با «رویترز» می‌گوید: «این دو مسئله از هم جدا هستند و ما هر دو را دنبال می‌کنیم، اما من می‌گویم برای ما بسیار سخت است که تصور کنیم به توافق هسته‌ای برگردیم درحالی که ایران چهار امریکایی بی‌گناه را زندانی کرده است»!
بسیار خوب، آیا ما با اظهارنظر سیاسی عاقلانه طرفیم یا اظهار نظری تحریک آمیز برای سراسر منطقه‌ما؟ درست است که نماینده امریکا منافع کشورش را درنظر دارد و اگر حسن ظن داشته باشیم می‌گوییم مسئله انسانی است، اما درباره منطقه ما چطور که سراسر از تروریسم ایرانی رنج می‌برد؟
در واشنگتن به رابرت مالی لقب «حاج» مالی می‌دهند و جز این هم نمی‌توان گفت، آیا معقول است «حاج» مالی درباره چهار اسیر صحبت کند و چهار پایتخت عربی را نادیده بگیرد که توسط ایران ویران شدند؟
آیا معقول است «حاج» مالی درباره چهار اسیر صحبت کند و صنعاء، بیروت و دمشق زیرسیطره میلیشیای ایرانی‌ قراردارند درحالی که بغداد هنوز برای شکستن حلقه ایرانی و شبه نظامیان تهران می‌جنگد؟
آیا پذیرفته است «حاج» مالی بگوید ممکن است توافق هسته‌ای با ایران به دلیل چهار گروگان به سرانجام نرسد درحالی که موشک‌های بالستیک ایرانی و پهپادهایش امنیت سعودی، امارات و عراق و بیش از اینها را تهدید می‌کنند؟
مسئله‌ای که نه می‌توان باور کرد و نه می‌توان از نظر سیاسی تفسیر جز با ناتوانی و ناکامی و نمی‌گویم میل به تحریک، اما لاابالی‌گری به معنای واقعی کلمه است. شاید کسی بگوید «حاج» مالی مسئول خدمت به منافع امریکاست. و این درست است، اما امنیت منطقه بخشی از منافع امریکاست. و ساده‌ترین مثال آن حمله حوثی‌ها به پایگاه «الظفره» ابوظبی است که درآن نزدیک به دوهزار سرباز امریکایی مستقرند.
روش مذاکرات امریکایی-ایرانی درمورد پرونده هسته‌ای در وین حتی به منافع واشنگتن خدمت نمی‌کند و از حمایت نه تنها همه امریکایی‌ها بلکه حتی مورد تأیید همه اعضای تیم مذاکره کننده امریکا درآنجا نیست.
و اخیراً روزنامه «وال استریت ژورنال» از اختلاف نظر میان تیم مذاکره کننده امریکا در وین پرده برداشت که در نتیجه آن یک عضو تیم مذاکره کننده با ایران از سمت خود کناره‌گیری کرد و او ریچارد نفیو، معاون نماینده ویژه امریکا در امور ایران است. و براین اساس اعتراض به روش امریکا در وین و مشخصاً «حاج» مالی از سوی معاون نماینده ویژه امریکا صورت گرفت و نه کسی دیگر!
به همین دلیل شکست امریکا در تعامل با ایران مسئله دیدگاه نیست بلکه خطرآن این است که راه دستیابی به سلاح هسته‌ای درمنطقه را به طور کامل باز می‌کند و امنیت ناوبری دریایی، امنیت و ثبات همه کشورهای منطقه را تهدید می‌کند.
شکست در تعامل با ایران طرح عراق برای ساختن حکومت قانون را تهدید می‌کند و به فروپاشی لبنان، نابودی باقیمانده سوریه و به آتش کشیدن یمن منجر می‌شود که به معنای کشیدن فتیله جنگ‌های فرقه‌ای است که بزرگ‌ترین فاجعه برمنطقه و اروپا از جهت موج پناهندگان و ... خواهد بود.
و این جدای از تهدید امنیت و ثبات کشورهای مهم برای ثبات منطقه و مشخصاً سعودی و امارات است و هیچ کسی نفعی ازاین نمی‌برد که ریاض و ابوظبی وارد جنگ‌هایی بشوند که بر سراسر منطقه و اقتصاد جهانی تأثیر بگذارند.
اظهارنظر «حاج» مالی تحریک کننده است و ناشی از یک دیدگاه سیاسی نمی‌شود که بتوان به هیچ وجه به آن اعتماد کرد.