وائل مهدی
روزنامه نگار حوزه نفت روزنامه "الشرق الاوسط"
TT

بهای نفتی که منجم‌ها و دروغ نمی‌گذاشتند به خواب ببینیم

امروز می‌بینیم بهای نفت به سطحی رسیده که درخواب نمی‌دیدیم و حدود 8 سال است که ندیده بودیم. بهای بشکه نفت برنت حدود 90 دلار است و نفت غرب تگزاس امریکا فاصله چندانی با آن ندارد و اکنون پیش‌بینی می‌شود به 100دلار می‌رسد.
همه اینها نشان‌دهنده چیست؟ نشان می‌دهد کشورهای مصرف کننده درسیاست‌گذاری انرژی و ارزیابی میزان تقاضا برای آینده شکست خورده‌اند و تولید کننده‌ها درباره توان تولیدی خود دروغ می‌گویند.
کشورهای مصرف کننده به دنبال طالع بین‌های آینده ماشین‌های برقی و انرژی تجدید پذیر رفتند که میلیون‌ها دنبال کننده در «توئیتر» دور خود جمع کردند و برجسته‌ترین آنها همان کسی است که این توهم را ایجاد کرد که «بیت‌کوین» خود آینده است همچنانکه آنها را به این توهم واداشت که ماشین‌های برقی کشورهای «اوپک» را حذف خواهد کرد.
اگر به اینها منجم‌های گرمایش زمین را اضافه کنیم که به قطع می‌گویند زمین در سی سال آینده زیرآب می‌رود، خواهیم فهمید چرا این خصومت شدید با نفت و گاز و ماشین‌های عادی شکل گرفت.
من مخالف حفاظت از محیط زیست نیستم برعکس من طرفدار پایداری هستم، چون بشر به شکلی مصرف می‌کند که همه منابع طبیعی ما را نابود خواهد کرد. اما درعین حال با این مخالفم، فردی که مردم را فریب می‌دهد تا ماشین‌های برقی خود را بفروشد که جز افراد پردرآمد نمی‌توانند آنها را بخرند، برای انرژی آینده تبلیغ کند.
اینها و دیگر منجمان بر افکار عمومی کشورهای مصرف کننده تأثیر گذاشتند و نتیجه آن کاهش سرمایه‌گذاری در نفت و گاز بود و کنارکشیدن بسیاری از وارد ساختن سرمایه خود در این زمینه شد مبادا تقاضا از بین برود. و این بود که منجر به بحرانی در انرژی شد که امروز شاهد آن هستیم.
درمقابل همه منجمان گروه دیگری از دروغگویان تولید کننده نفت قراردارند، کسانی که جهان را در گذشته با تزریق نفت قزاقستان و اکنون با نفت صخره‌ای به این توهم انداختند که جهان غرق درنفت می‌شود.
انقلاب سوم نفت صخره‌ای که می‌شنیدیم چه شد؟ کجایند آنهایی که تبلیغ می‌کردند در تگزاس لایه‌هایی وجود دارد که هنوز به آنها نرسیده‌ایم؟
علاوه برهمه اینها، تعدادی از کشورهای تولید کننده نفت در ائتلاف «اوپک پلاس» که به صراحت درباره آمار تولید خود دروغ می‌گویند تا دیگر کشورهای تولید کننده را در زمان مذاکره برای گرفتن سهمیه فریب دهند.
همچنین کشورهای کوچک تولید کننده می‌گویند، توان تولیدی‌ بالایی دارند تا سهمیه تولیدی بیشتری بگیرند. حال آنکه در واقعیت امر چنین توانی را ندارند و به همین دلیل ناگهان تقاضا افزایش می‌یابد و این کشورها نمی‌‎توانند مقدار زیادی تزریق کنند چه رسید به اینکه میزان مورد توافق در توافق کنونی تولید را بازگردانند.
اعداد و ارقام در بازار نفت همیشه نادرست و غیر دقیق‌اند و کشورهای مصرف کننده غربی پشت سر منجمان و فال بین‌ها راه می‌افتند و همه-کشورها و سازمان‌ها- دروغ می‌گویند و نتیجه آن بحران انرژی است که همه شهروندان جهان هزینه آن را می‌پردازند. و در میان همه این دروغ‌ها صداهای حکیمانه‌ای وجود دارد که خطر اتفاقی که می‌افتد را می‌شناسند و فریاد می‌زنند و اگر زنده بودند می‌شنیدند، اما آن کسی را که صدا می‌زنند زنده نیست.