طارق الحميد
TT

موفقیت سعودی و بازگشت امریکایی

دو نشست سعودی- امریکایی، همچنین امریکایی-خلیجی جده با عنوان‌هایی برجسته به پایان رسیدند و مهم‌ترین آنها این بود که رئیس جمهوری امریکا به خطا بودن خروج از منطقه اعتراف کرد و به همین دلیل سفرش با بازگردان روابط سعودی-امریکایی به مسیر درست خود تکمیل شد.
رئیس جمهوری امریکا درسفر به اسرائیل به اشتباه بودن خروج و ایجاد خلأ اعتراف کرد، اما دیدار مهم‌تر در جده با ولیعهد شاهزاده محمد بن سلمان و امضای هجده توافقنامه سعودی-امریکایی بود.
من شکی ندارم که جلسه اثرگذار بود و امریکایی‌ها و در رأس آنها رئیس جمهوری هرچه را که باید در نهایت شفافیت از زبان ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان شنیدند به خصوص که آمادگی برای نشست سعودی امریکایی وقت زیادی گرفت و جزئیات بسیاری داشت.
با وجود آنکه برخی رسانه‌های امریکایی تلاش کردند بر نشست سعودی امریکایی با تمرکز بر جزئیاتی که به اهداف خاصی خدمت می‌کردند و نه به سود عمومی روابط امریکایی- سعودی و خلیجی و عربی و همه منطقه، پارازیت ایجاد کنند، اما نشست سعودی- امریکایی در همه معیارها موفق به شمار می‌آید.
با وجود اتفاقی که پس از سخنرانی رئیس جمهوری امریکا در جده درباره داستان حقوق بشر روی داد و پاسخ مقام سعودی به گفته‌های بایدن و پاسخ توضیحی ولیعهد شاهزاده محمد در نهایت شفافیت به آن، می‌گویم موفق بود.
طرف سعودی در دادن پاسخ سریع خوب عمل کرد و توضیح درباره آنچه در نشست سعودی-امریکایی پیرامون قتل روزنامه‌نگار جمال خاشقجی گذشت به خصوص که این داستان با هدف وارد کردن فشار بسیار مورد استفاده قرارگرفت و به همین دلیل شفافیت بسیار مهم و در زمان درست و دقیق بود.
براین اساس رئیس جمهوری بایدن در سخنرانی خود در جده درباره چندین توافقنامه سخن گفت از جمله توافق‌های نظامی. وی درباره برداشتن گام‌هایی صحبت کرد که متضمن جلوگیری از عملیات خرابکاران ایران از تهران و گروه‌های وابسته به آن و توافق‌هایی که روابط سعودی- امریکایی را برای چندین دهه آینده تضمین می‌کند.
و در نتیجه این بدین معناست که روابط سعودی-امریکایی به راه درست برگشت و این امر وقت زیادی می‌طلبد آن هم به دلایل داخلی امریکایی وگرنه نشست جده اساسی را برای آنچه بتوان به شکل نهادینه و فراتر ازآن ایجاد کرد گذاشت.
و این مسئله بر روابط امریکا و کشورهای عرب خلیج بازتاب می‌یابد به خصوص همان طور که پیشتر گفتم، خود رئیس جمهوری بایدن به خطا بودن خروج امریکا از منطقه و ایجاد خلأ برای روس‌ها و چینی‌ها و توسعه‌طلبی مخرب ایران اعتراف کرد.
و این اعتراف به خودی خود بیانگر درستی انتقاد سعودی، خلیجی و عربی از خروج اشتباه امریکاست. همچنین بدین معناست که خود بایدن سیاست‌هایی را که رئیس جمهوری اسبق امریکا باراک اوباما گذاشت و به وسیله آنها فکر خروج از منطقه تقویت شد را نقض کرد.
به همین دلیل امروز منطقه با رویکردی متفاوت روبه روست که همآهنگی سعودی- امریکایی همچنین خلیجی، امریکایی، عربی شفاف‌تر شد و همه آنچه را که باید چهره به چهره و پس از مذاکراتی طولانی و مفصل گفته می‌شد شنیدند.
امروز رهبری سعودی درسایه خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز و نظارت مستقیم و بر همه جزئیات از سوی ولیعهد شاهزاده محمد بن سلمان موفق شد روند روابط سعودی- امریکایی را تصحیح کند و یکپارچگی صفوف خلیجی-عربی را بازگرداند تا همصدا با ایالات متحده و در نتیجه جامعه جهانی باشد.
و این موفقیت تنها برای سعودی نیست بلکه برای همه منطقه و عقلای آن است و این روش سعودی است و روح اصلی «چشم‌انداز 2030»؛ چشم انداز درخشان ولیعهد شاهزاده محمد بن سلمان.