عبدالرحمان الراشد
روزنامه‌نگار و روشنفکر سعودی، سردبیر سابق روزنامه «الشرق الاوسط» و مدیر سابق شبکه العربیه
TT

ما و بایدن رئیس جمهوری

مردی به سن وسال و با تجربه جو بایدن کارنامه‌ای دارد که ما را وامی‌دارد درست و به جا پیش‌بینی کنیم او رئیس جمهوری مناسب‌تر امریکاست و نه برعکس. این سیاست‌مدار پرتلاش که نیم قرنی را در فعالیت مستمر سپری کرده، در سرگذشت‌ حرفه‌ای‌اش می‌بینیم که او به مواضع و شخصیت عملگرای خود وفادار است و ادامه می‌دهد و نیازی به گفتن نیست که او دایرة المعارف و مرجع در مسائل بین‌المللی است. شش بار به عنوان عضو سنا انتخاب شده و هر بار به مدت شش سال. رئیس کمیته امور خارجه بود که با روابط و مسائل ایالات متحده با جهان خارج می‌پرداخت و معمولاً سهم بزرگ از آن پرونده‌های خاورمیانه بود.
پس از جورج بوش پدر در سال 1990ما با سیاست‌مدار امریکایی خبره و جهان شناسی طرفیم که به ریاست جمهوری ایالات متحده می‌رسد. این مسئله مهمی است چون مسائل منطقه عربی پیچیده‌اند از جمله روابط استراتژیک با کشورهای محوری در منطقه. در روز 27 ژوئن 2015قرار بود بایدن در رأس هیئتی برای تسلیت‌گویی و تبریک به ملک سلمان بیاید، اما رئیس جمهوری وقت، باراک اوباما تصمیم گرفت سفر رسمی خود به هند را قطع کند و خود دررأس هیئت قرارگیرد. با اوباما هیئت بزرگ و متنوعی همراه شد تا ماهیت روابط و اهمیت آنها را نشان دهند. تعدادی از وزرا، سناتور جان مکین، جیمز بیکر، برنت سکوکرافت، کاندالیزا رایس و استیوهادلی همراهش بودند و همه دولت سابق امریکایی را نمایندگی می‌کردند.
برخلاف تبلیغ رسانه‌های دشمن سعودی که تلاش می‌کنند نشان دهند روابط با آمدن رئیس جمهوری دموکرات دچار تنش می‌شوند، به نظر من کاملا عکس آن روی می‌دهد. همین سخنان با روی کار آمدن دونالد ترامپ گفته شد که او برنامه‌هایی علیه ریاض دارد. و همان طور که انتظار داشتیم، منافع عالیه و تاریخ طولانی به سرعت خود را تحمیل کردند و روابط خوب با رئیس جمهوری ترامپ تکرار شدند. در همین راستا نمی‌گویم که ریاض با روی کار آمدن رؤسای سابق خوش‌شانس بود بلکه ثمره اهمیت و نقش و موقعیت خود را چید.
موضع رئیس جمهوری بوش نسبت به سعودی و کشورهای دوست و برادر بسیار سترگ بود، زمانی که درمقابل صدام ایستاد، وقتی سال 1990 به کویت حمله کرد که گفته می‌شد این اشغال ادامه خواهد یافت. موضع بیل کلینتون در حمایت از همکاری نظامی برای پس زدن صدام پس از آن مهم بود، و برای پایان بخشیدن به جنگ بوسنی با سعودی همکاری کرد. سپس نوبت به جورج بوش پسر رسید. در حوادث حملات تروریستی یازده سپتامبرموضع دولتش برای ناکام گذاشتن تخریب روابط با سعودی بسیار قاطع بود. بایدن رئیس جمهوری خواهد بود که روابط با ریاض را رو به جلو خواهد برد پس ازآنکه به دلیل درگیری میان دو حزب جمهوری و دموکرات در چهار سال‌ گذشت آسیب دید.
بایدن رئیس جمهوری منتخب و کارشناس روابط بین‌المللی، نیازمند همکاری قدرت‌های مهم منطقه‌ای جهان با خود است و نقش سعودی برای حاکمیت ثبات در منطقه درنهایت اهمیت قرار دارد و نقش آن در فضای اسلامی بسیار مهم است. همانگونه که حوادث اخیر پاریس نشان دادند، درمقایسه با کشورهایی که نقشی تشویق کننده بازی کردند و مایه خشم قدرت‌های بزرگ، اتحادیه اروپا و ایالات متحده شدند، جهان به سعودی برای رهبری جهان اسلام نیاز دارد.
بسیاری با پیروزی جو بایدن به ریاست جمهوری امریکا دچار تردید می‌شوند و اینکه ما با ورود او به کاخ سفید وارد مرحله جدید، مبهم، مهم و شاید هم خطرناک بشویم.
بسیاری در تغییر سیاست واشنگتن در برابر مسائل حاد و جدی، در آشتی با ایران، موضع‌گیری علیه سعودی در یمن، پرونده‌های حقوقی و قبول مواضع خصمانه اخوانی در مقابل خلیج و مصر تردید دارند.
آیا بایدن رئیس جمهوری افتخاری خواهد بود و گروهی دیگر دفتر بیضی شکل را اداره خواهند کرد؟ این سخنان را در روزهای آینده بررسی خواهم کرد.