اميل امين
نویسنده مصری
TT

نشست گروه بیست؛ راه‌های اطمینان‌بخش و تمایل به امید

می‌توان با اطمینان گفت، « نشست گروه بیست» که کار خود را روز یکشنبه به پایان رساند، یکی از سودمندترین و بالاترین نشست‌های «گروه بیست» در دهه اخیر بود، با اینکه به دلیل مصیبت بزرگ «کووید19» به صورت مجازی برگزار شد و اعضای آن از دیدار چهره به چهره محروم بودند، اما تکنولوژی نوین راه‌های جایگزین مهیا ساخت که دروازه بزرگی برای دیدار گشود.

«نشست گروه بیست» امسال به رهبری پادشاهی عربی سعودی، قدرت و توان خود بر درمان زخم‌های بشری را ثابت کرد؛ دردهایی که مصیبت بزرگ «کرونا» برجای گذاشت و اهمیت این را نشان داد که اگر بشر بخواهد کشتی نجات به ساحل امن و آینده‌ای که در آن همه از نعمت سلامتی و شکوفایی برخوردار شوند برسد، باید به یک سمت و سو پارو بزنند.

در زمان محنت‌ها و سختی‌ها اراده مردان آشکار می‌شود. کسانی که به سخنان خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز گوش سپرده باشند می‌توانند راهی روشنگرانه و غیر سنتی در رویارویی با محنت غیرعادی که کره خاکی و ساکنانش را فراگرفت، لمس کنند.

ناگهان بشریت دریافت که در برابر ناشناخته ترسناکی قرارگرفته و «گروه بیست» واقعاً در حد و اندازه چالش بود به خصوص وقتی که دایره اجرای شبکه‌های محافظت اجتماعی برای حفاظت از گروه‌های در معرض فقدان کار و منابع درآمد را گسترده ساخت.

امنیت و آرامش روانی دو نیاز جهان در چنین اوقات دشواری است به خصوص در دو سطح؛ اول: درآنچه مربوط به نیروی نور برای رهایی از کابوسی که برسینه انسان چنبرک می‌زند که در رسیدن به واکسن اثرگذار و آماده نمود می‌یابد که به شیوع ویروس درحال اوج‌گیری پایان بخشد.

دوم: دادن فرصت به بدهکاران برای نفس تازه کردن، به خصوص پس از اینکه مصیبت بزرگ راه‌های اقتصاد جهانی را دچار مشکل ساخت.

بهترین اقدامی که آخرین « نشست گروه بیست» به رهبری پادشاهی کرد، این بود که در میانهه شلوغی از برخورد ایدئولوژی‌ها فاصله گرفت و برآنچه که به «متدولوژی‌ها» نامیده می‌شود؛ یعنی روش‌های نوین علمی درحل مشکلات تمرکز کرد با این اصل آغازین که زندگی انسانی هیچ ابزاری برای سرپاایستادن ندارد جز به وسیله خود انسان که هم هدف است و هم وسیله.

سایه‌های معنوی پادشاهی حضور داشت و کمک ایمانی و وجدانی سرشار از فیوضات نور و اراده حقیقی بود، نه سخن‌های توخالی یا شعارهای پرطمطراق و آهنگین بدون داشتن جرأت برای انجام کاری که حال و آینده جهان را تغییر دهد.

شاید اولین و مهم‌ترین طرحی که خادم حرمین شریفین مژده آن را داد حول محور پیشرفت قطعی در راه تولید واکسن‌ها و درمان و ابزار تشخیص ویروس «کرونا» باشد. براین اساس که عقبه بی عدالتی در توزیع ثروت‌ها در اطراف جهان می‌توانست سد و مانعی در راه رسیدن واکسن به ناتوان‌ها باشد، اما اظهارات صدر اعظم آلمان آنگلا مرکل در باره سکوی «گروه بیست» و عزم آن بر اقدام به توزیع یک میلیارد دوز از واکسن «کووید 19» درجهان، شاید به جان‌های نگران اطمینان بیشتری بخشید.

عطف به آنچه گفته شد، رئیس جمهوری چین شی جینگ پینگ گامی به جلو نهاد تا یادآور شود، کشورش آماده تقویت همکاری جهانی برای تولید واکسن ضد ویروس است و خواستار همآهنگی بیشتر بین‌المللی در زمینه‌ سیاست‌هایی شد که حمل و نقل واکسن پیرامون کره زمین را آسان‌تر کند.

تلاش قابل توجه و هیجان انگیزی از سوی امریکا برای مداوای زخم‌های جهان معاصر دیده نشد، با وجود اطلاعیه‌های پیاپی شرکت‌های امریکایی در باره موفقیت‌های واکسن‎های‌شان در داخل امریکا، سخنان کوتاه رئیس جمهوری امریکا دونالد ترامپ بر بیان اوضاع داخلی امریکا متمرکز بود.

در میان سخنان آغازین نشست، فرد درمی‌یابد پادشاهی جهان را در راه مهیا ساختن شرایطی قرارمی‌دهد که اجازه می‌دهند به شکل معمولی و با هزینه‌ای آسان به واکسن رسید و واکسن‌ها دراختیار همه ملت‌ها بدون هیچ تبعیض طبقاتی یا نژادی قرارگیرد و این لحظه‌ای روشنگرانه برای بشریت است اگر آدمی بداند به خصوص پس از آنکه فاصله میان شمال و جنوب عمیق‌تر شده؛ ثروتمندان و تهی‌دستان، با درنظر گرفتن اندیشه دهکده جهانی این را دشوار می‌سازد که یکی به تنهایی نجات یابد و دیگری را در سرازیری نابودی رها کند.

بُعد اشراف داشتن درخشان که نشست آن را نمایان ساخت، در چارچوب آینده و چگونگی داشتن آمادگی برای آن به شکل بهتر است به خصوص در برابر ویروس‌هایی که ممکن است در روزهای آینده بر سطح بیایند. در اینجا پیشگیری پیشرفته بهتر از درمان دیرهنگام است.

شاید بعد دوم که نشست ریاض را یک نشست استثنایی برای پیشرفت امت‌ها و خیزش ملت‌ها و تلاش برای رهایی از چنگال‌های بحران ساخت، آن بخشی است که به وام‌هایی مربوط بشود که بر عهده بسیاری از کشورها انباشته شد.

شرکت کنندگان از طریق فضای سایبریک دریافتند که ضرورت اصلی در حال حاضر همانا بالا رفتن در سطح چالش از راه این نشست و اطمینان بخشیدن به ملت‌ها و امید بخشیدن به آنها از راه تصویب سیاست‌هایی که برای مقابله با بحران اتخاذ شده‌اند.

از اینجا تصمیمات نشست برای تعویق بازپرداخت وام‌ها تا بهار آینده با باز گذاشتن راه برای دوره مهلت دیگر که به تابستان آینده می‌رسد، که به برخی اجازه می‌دهد نفسی تازه کنند.

چرا که به عقب انداختن بازپرداخت وام‌ها به تنهایی برای درمان آثار اقتصادی که به نظر برخی از آثاری که بحران مالی جهان درسال 2008 برجای گذاشت فراتر رفت، و شاید از بحران «رکود جهانی» در دهه سی قرن پیش هم بگذرد، اگر مردم دربرابر مصیبت بزرگ بی حرکت و بدون واکسن شفا بخش و کافی بایستند.

دراین راستا، تصمیمات نشست بر اهمیت حمایت کردن از کشورهای درحال رشد به شکل همآهنگ برای حفاظت از رشد توسعه‌ای به دست آمده در دهه‌های گذشته و از جهتی دیگر بر نهادن آجرهای رشد به شکل قوی، فراگیر و پایدار تأکید کردند.

می‌توان این نشست گروه بیست را «نشست یاری به ضعیفان و بینوایان و بردگان زمین» درنظر گرفت، آن طور که ادیب بزرگ روس داستایوفسکی آنها را می‌نامید و در مقدمه آنها زنان و جوانان هستند و فعالیت برای دادن فرصت به آنها در بازار وسیع کار و مهیا ساختن آموزش مستمر.

«نشست گروه بیست» موفق شد دیدگاهی را با این مضمون یادآوری کند:« انسان مسئله و راه حل است».