سمير عطا الله
نویسنده و روزنامه‌نگار لبنانی، در روزنامه‌های النهار و دو مجله الاسبوع العربی و الصیاد لبنانی و روزنامه الانباء کویتی فعالیت کرده است
TT

خاطر خودت را مکدّر نکن

ایران و سوریه خود را آماده برگزاری انتخابات ریاست جمهوری می‌کنند که با انتخابات برگزار شده ریاست جمهوری ایالات متحده برخورد می‌کند. رئیس جمهوری روحانی از جمله کسانی بود که رفتار رئیس جمهوری سابق امریکا دونالد ترامپ و اتفاقی که دموکراسی امریکایی با آن مواجه شد را به تمسخر گرفت.
در اندک روزهایی و نه هفته‌ها و ماه‌ها، رئیس جمهوری جدید همه چیز را به هم ریخت؛ امریکا را به سازمان‌های بین‌المللی که ازآنها خارج شده بود برگرداند، رئیس جمهوری سابق به محاکمه سپرده شد، اعضای دولت و صاحبان مناصب بزرگ دولتی تغییرکردند.
آیا در کشورهای باثباتی همچون ایران و سوریه نیازی به انتخابات هست؟ حقیقت اینکه در این شرایط هیچ ضرورتی وجود ندارد، حتی از جهت آراستگی ظاهری چرا که پول و وقت هدر دادن و نتایج ازپیش تعیین شده است. در سوریه از سال 1970 و در ایران از سال 1979 تاکنون تغییری صورت نگرفته و تنها تغییری که درایران روی داد، رفتن رئیس جمهوری روشنفکر، باز، معتدل و آشنا با فرهنگ‌های جهان دکتر محمد خاتمی و پیروزی محمود احمدی نژاد با اکثریت مطلق در حداقل در دو دوره بود.
ایالات متحده از سال 1970 تاکنون یازده رئیس جمهوری به خود دیده و دو رئیس جمهوری را «محاکمه» کرده است؛ ریچارد نیکسون و ترامپ. جرالد فورد یک دوره بدون انتخابات رئیس جمهوری ماند و دوبار با اکثریت مطلق به هنرپیشه سابق رأی دادند و دوبار رئیس جمهوری سیاه‌پوست انتخاب کردند. آقای ولادمیر پوتین درکشوری که سال 1961 اولین بشر را به مدار زمین فرستاد و سهم بزرگی در ادبیات و علوم و عناصر پیشرفت به بشریت تقدیم کرد، جای خود را تا سال 2036 تضمین کرد. افسر سابق کرسی ریاست جمهوری کشور 144 میلیونی را برای نیم قرن رزرو کرد.
انتخابات بر اساس یک فکر برپاداشته می‌شود و آن هم محاسبه است. دولت‌ها تن به نظارت گاهی دوگانه پارلمان می‌دهند، مانند امریکا(نمایندگان و سنا) یا بریتانیا(عوام و لردها)، اما اگر تنها مأموریت و کارکرد مجالس شعاردادن باشد، چه فایده‌ای دارد وقتی که درحد شعاردهندگان جشنواره‌ها باشند؟
روشن است انتخاباتی که تغییری ازآن حاصل نمی‌شود هدفش دادن تصویری از ثبات است. اما چه ثباتی؟ با کدام وضعیت؟ نظریه اصلاح، پیشرفت و تحول چه می‌شود؟ اصل بازنگری در سیاست‌هایی که بی فایده بودن‌شان ثابت شده چه خواهد شد، مانند سیاست اقتصادی ایران و سوریه که پول ملی‌شان شاهد بدترین سقوط درتاریخ خود بوده و لبنان نیز از در برادری و همبستگی به این گروه اقتصادهای ویران پیوست؟
پیش نیامده رئیس جمهوری امریکا این حجم از تغییرات را در چنین مدت کوتاهی انجام بدهد. و البته این همیشه دلیلی بر درستی نیست، اما دلیلی است بر اینکه نظام انتخاباتی درست انجام می‌شود.