احمد الخطیب
وزیر گردشگری سعودی
TT

پنج سال دست‌آورد تا «چشم‌انداز2030»

امروز به استقبال پنجمین سال آغاز چشم‌انداز 2030 توسط شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیر ولیعهد و معاون شورای وزیران و وزیر دفاع می‌رویم. از زمان آغاز چشم‌انداز پادشاهی جهش‌های بزرگ و خیزش توسعه‌ای فراگیری را رقم زد که در حمایت از همه بخش‌هایی که منعکس کننده مزیت و اهمیت استراتژیک جایگاه جغرافیایی ماهستند، سهیم بود.

دروازه‌های سرمایه‌گذاری خارجی را کاملاً بازکردیم و موفق شدیم قوی‌ترین سرمایه‌گذاریها را جذب کنیم. در تعریف صنعت گردشگری بازنگری کردیم و مجموعه‌ای اصلاحات مهم اجتماعی و فرهنگی انجام دادیم که در یک دهه پیش محال بود بتوان به آنها فکرکرد.

با توجه به درک پادشاهی برای شکستن اتکای اقتصادی به نفت و تنوع بخشیدن به منابع درآمد و رشد سرمایه‌های انسانی در پادشاهی، انجام برخی تغییرات ضروری بود تا حرکت روبه جلو در مسیر رشد و پیشرفت آینده ما را تضمین کند. سال گذشته موفق به محقق ساختن درآمدهای غیرنفتی بزرگی شدیم که شامل 46.5درصد از درآمدهای اجمالی حکومت شد پس ازآنکه نفت میزان 90درصد از درآمد را تشکیل می‌داد.

چون بخش گردشگردی یکی از پایه‌های اساسی تحقق چشم‌انداز2030 است، این بخش شاهد حمایت نامحدودی از سوی رهبری حکیمانه بود و صنعت گردشگری درسایه چشم‌انداز سعودی 2030 و پی‌گیری پیوسته ولیعهد شاهد رشدی آشکار بود.

با هدف، سازماندهی، توسعه و معرفی همچنین تقویت نقش بخش‌های گردشگری و کاستن موانع رشد آنها با اتکا به عناصر اساسی بسیار زیاد و با هدف توجه به بخش‌های گردشگری در همه جوانب درپادشاهی عربی سعودی، دستور پادشاهی برای تأسیس وزارت گردشگری صادر شد. شماری از اقدامات بلندپروازانه محقق شد و مجموعه اقدامات مهمی برای توسعه بخش‌ها انجام شد. کار در ابتدا با ارائه راه حل‌های ابتکاری برای صدور ویزای الکترونیک در برنامه چشم انداز سعودی 2030آغاز شد که براساس آن گردشگران 49 کشور موفق شدند به شکل فوری ویزا تهیه کنند و بیش از 440 هزار ویزا تا ماه مارس2020 صادرشد تا پادشاهای عربی سعودی با شایستگی توسط شورای جهانی سفر و گردشگری به عنوان مقصد دارای بالاترین رشد در جهان از زمان آغاز این نمونه ویزا شد.

ثمره تلاش‌های ما موجب افزایش میزان بودجه‌های گردشگری به میزان 26درصد شد و از 130.5 میلیارد ریال درسال 2015 به 164.6 میلیارد ریال درسال2019 رسید. همچنین پلت‌فرم «روح سعودی» راه اندازی شد که شامل ارائه برنامه‌های فعالیت‌های مختلف می‌شود.

صندوق توسعه گردشگری با سرمایه‌ای درحدود15 میلیارد ریال و به منظور جذب سرمایه‌گذاری‌ها و تأمین منابع مالی تأسیسات گردشگری تأسیس شد و به بیش از 67 طرح گردشگری به ارزش بیش از200 میلیون ریال وام داده شد.

تلاش می‌کنیم بخش گردشگری نیروی محرکه اساسی رشد اقتصادی و رشد سرمایه‌های انسانی باشد که فرصت‌های سرمایه‌گذاری و شغلی جدید مهیا می‌سازد به طوری که برای افزایش یک میلیون فرصت شغلی تا سال 2030 برنامه ریزی می‌کنیم و درحال حاضر برای راه‌اندازی برنامه آموزش و آماده سازی در سطح بخش گردشگری و مهمانداری فعالیت می‌کنیم. برنامه «آینده تو گردشگری است» را درماه مارس 2021 آغاز کردیم که در مهیا ساختن 100هزار فرصت شغلی جدید برای نیروی انسانی ملی تا پایان سال جدید کمک کرد. وزارت گردشگری برای تسهیل اقدامات اشتغال در تجارت اقدام به انجام اصلاحات سازمانی می‌کند که شامل سازمان‌های صدور مجوز و طبقه بندی هتل‌ها می‌شود تا سهولت صدور مجوزها و به کارگیری راه حل‌های الکترونیک را تضمین ‌کند. با وجود موفقیت‌هایی که محقق شده است، وزارت گردشگری همچنان در ابتدای راه است و خود را آماده ساختن آینده گردشگری می‌کند که شایسته خواسته‌های رهبری پادشاهی و چشم انداز آن باشد.

پادشاهی عربی سعودی با طرح‌های غول‌آسایی همچون «نیوم»، «امالا»، «دریای سرخ»، «القدّیه» و «بوابه الدرعیه» شهرت بسیاری یافت که طرحی کامل برای استمرار و روش زندگی مهیا می‌سازند و توسعه داده می‌شوند تا نمونه‌های قابل الگوبرداری درجهان باشند. شهر هوشمند «د لاین» بخشی از طرح «نیوم» به شمار می‌آید؛  یک شهر خیالی خالی از خودروها، خیابان‌ها و گازهای کربنیک که الگوی پیشگامانه جدیدی خواهد بود. این به تشویق گردشگری و دراختیار گذاشتن گزینه‌های رفاهی بسیار بالا برای سعودی‌ها و افراد مقیم کمک می‌کند تا پادشاهی یکی از بهترین مکان‌ها برای زندگی درجهان باشد.

برنامه «کیفیت زندگی» تلاش می‌کند فرصت‌های جدیدی برای شهروندان مهیا سازد تا از فعالیت‌های فرهنگی، رفاهی و ورزشی لذت ببرند. برای احیای برنامه‌های موسیقی و افتتاح مجدد سالن‌های سینما کارکردیم و میزبان مسابقات رانندگی فرمول یک شدیم که برای اولین بار در منطقه خاورمیانه برگزارمی‌شود. طرح «بوابه الدرعیه» ریاض میزبان مسابقات قهرمانی بوکس سنگین وزن و چندین مسابقه تنیس بین‌المللی بود که روزانه حدود1.2 میلیون مسافر جذب کرد.

دربخش صنایع نظامی تلاش می‌کنیم امکانات صنعتی تجهیزات نظامی دارای ارزش جهانی و تکنولوژی پیشرفته را به روز کنیم، مسئله‌‌ای که برای تقویت پایگاه صنعتی پادشاهی و محقق ساختن خودکفایی ضروری است. از طریق شرکت صنایع نظامی سعودی برای محقق ساختن وعده بومی‌سازی 50 درصد از هزینه‌های نظامی پادشاهی در ابتدای سال 2030 درمقایسه با 2درصد کنونی فعالیت می‌کنیم؛ به طوری که امیدواریم بین 25 شرکت صنایع نظامی درسطح جهان باشیم. شرکت از طریق طرح‌های مشترک با بخش‌های کاری پنجگانه و سرمایه‌گذاری‌های خود در بخش‌های استراتژیک به پیشرفته ساختن زنجیره واردات ویژه خود تعهد دارد که برای بخش صنایع نظامی سعودی مشارکت به مبلغ 14 میلیارد ریال سعودی در تولید ناخالص ملی درسال 2030 را تضمین می‌کند و این جدای از مهیا ساختن 40 هزار فرصت شغلی جدید برای شهروندان و افراد مقیم است. طرح مشترک که امسال با شرکت «لوکهید مارتن» امضا شد به عنوان موفقیتی برجسته محسوب می‌شود که این بلندپروازی‌ها را حمایت می‌کند که منعکس کننده پایبندی سعودی به پیشرفته سازی مجموعه کامل صنایع دفاعی از راه مشارکت‌های جهانی است.

ازجهتی دیگر صندوق توسعه سعودی از زمان تأسیس درسال 1975، 714 توافق به ارزش61 میلیارد ریال سعودی امضا کرده تا با این کار در حرکت بخشیدن به چرخ رشد اقتصادی و اجتماعی و تأمین منابع مالی برنامه‌های توسعه‌ای در83 کشور درسراسر جهان مشارکت کنیم.

درماه نوامبر سال2020 میزبان جلسه مجازی رهبران گروه بیست در طرح «نیوم» بودیم که صدور بیانیه ریاض ثمره آن بود. میزبانی نشست علامت‌ تمایز دیگری در چارچوب تلاش‌های پادشاهی برای تقویت ارتباط و گفت‌وگو با دیگر کشورهای جهان رقم زد و من بسیار مفتخرم که بخشی از آن تلاش‌ها بودم.

اکنون برسرنقطه عطفی ایستاده‌ایم که بازنگری در اجرا و طرح‌ها را الزام می‌کند به خصوص با توجه به آمادگی پادشاهی و جهان برای خروج از سایه‌های مصیبت بزرگ و حرکت رو به جلو در سفر بهبود به امید خدا. اکنون مناسب‌ترین زمان مناسب برای بررسی و ارزیابی و استخراج درس‌ها و عبرت‌هاست. رو به پیش می‌رویم تا راه شکوفایی بلندپروازنه پادشاهی و ساختن آینده آن با اتکا به امکانات و نیروی انسانی ملی و محافظت از زنجیره موفقیت‌هایی که در این مدت زمان محقق شده است را ادامه دهیم.