سمير عطا الله
نویسنده و روزنامه‌نگار لبنانی، در روزنامه‌های النهار و دو مجله الاسبوع العربی و الصیاد لبنانی و روزنامه الانباء کویتی فعالیت کرده است
TT

موزه عطرها

نزدیک خانه پدر و مادرم یک ساختمان صنعتی قدیمی وجود داشت که همه آن را به نام کارخانه بوها می‌شناختند، نامی برای ساختمانی که درآن بهترین انواع عطرهای فرانسوی با نام تجاری (116) تولید می‌شد کمی زمخت بود. از ذهنم نگذشت و احتمالاً از ذهن هیچ کس دیگرهم نگذشته که وارد تنها کارخانه عطرکشور بشوم. در طول مدت کار روزنامه‌نگاری انواع حوادث و کارخانجات و چیزهایی که کنجکاوی مردم و خوانندگان را برمی‌انگیزند را پوشش داده‌ام. اما هیچ وقت عطر، صمغ یا ... بوها جزء آنها نبود!
طی چندین فصل تابستان، ده‌ها بار گذرم به شهر گراس افتاد و می‌دانستم مهم‌ترین صنایع عطر فرانسه و همه جهان درآن شهر قراردارند. و باز از سرم نگذشت در این باره بنویسم و جنگ جهانی دوم  و خیانت مارشال پتین به کشورش را بر این موضوع ترجیح می‌دادم که بدترین ننگ برای فرانسوی‌ها بود.
درجده جدای از همه شهرها، دعوتی برای بازدید از(موزه عطر) دریافت کردم که محمد ابومجد، روزنامه‌نگار همه فن حریف و صاحب رسانه‌ها آن را برگزاری می‌کند. و حالا به فهرست ابتکارات خود صنعت عطر را می‌افزاید که براساس جمع کردن میان ثروت‌ عرب‌ها درعود، بخور و درختان بخشنده شگفت‌انگیزش و پیشرفت این صنعت در شهر گراس قراردارد به طوری که مواد اولیه را درهم آمیخته می‌شود تا انواع بی‌شمار بوها را بدهد که از عطراسب‌ها آغاز و به عطر آهن منتهی می‌شود که در شیشه‌های ساخته شده از فولاد می‌ریزند.
محمد ابومجد از دوره دبیرستان وارد دانشگاه امریکایی پاریس شد و بعد مدرک لیسانس اقتصاد گرفت. این مسئله او را به تشکیل مجموعه شرکت‌هایی کشید که می‌توان آنها را به طور مختصر درحاشیه تبلیغات مستقیم توصیف کرد. ایده‌اش استفاده از نام‌های بزرگی بود که روی صفحه تلویزیون به طور غیرمستقیم ظاهر می‌شوند به طوری که عنصر تبلیغاتی سبک می‌ماند. از آنجا کار خود را در زمینه‌های موازی یا بی ارتباط به شاخه‌های اصلی گسترش داد و ارتباط‌هایی با شرکت‌های بزرگ جهانی(فیلیپ موریس) ایجاد کرد و این نیازمند تحصیلات دانشگاهی بود که گاهی شش سال طول می‌کشد و فهمید صنعت عطر بسیار پیچیده است، اما در عین حال سودهای خیالی دارد. گاهی قیمت یک شیشه کوچک از دو هزار دلار فراتر می‌رود. با شکوفایی اقتصاد در منطقه امکانات خرید و مصرف افزایش یافت. منابع صنعت دور یا هزینه‌بر نبود، همین پادشاهی عمان مجاور بر صادرات صمغ و بخور و درختان معطر اتکا دارد بیش از آنکه به نفت تکیه کند. بلکه برعکس این نفتی است که چیدنش آسان و ساخت مواد اولیه‌اش ساده است.
جده اخیراً میزبان چندین فعالیت هنری، ورزشی و ادبی و حتی فلسفی بود. ورزش البته مثل همیشه برجسته شد و خود و ریاض به رالی‌های بین‌المللی تبدیل شدند. سالن‌های سینما پرمی‌شوند و نمایش روی صحنه می‌روند. منی القصبی نقاش یکی از مهم‌ترین نمایشگاه‌های هنرهای تجسمی را در گالری که به نام اوست دایرکرد. اما هیچ کسی انتظار نمایشگاه هنرهای صنعت عطر را نداشت. و اکنون روی تفکر بعدی محمد ابومجد حساب بازمی‌شود.