یکی از مشهورترین قواعد فلسفی گفته پدر فلسفه فرانسوی رنه دکارت(1596-1650)است:« من میاندیشم، پس هستم». بر این جمله پژوهشها، نظریهها و اشاراتی بنا گذاشته شد. و هنوز تلاش میکنم بدانم دوست ما دکارت دقیقاً چه میخواهد بگوید و پس از هر تلاشی تسلیم نادانی خود میشوم و میگویم: مرد، بگذار فکرکند، فلسفه به تو ربطی ندارد.
بعد برمیگردم و از خودم میپرسم: آیا اگرنمیاندیشیدم، نمیبودم؟ آیا فیل، گورخر و درخت توت انجیری چون نمیاندیشند، پس نیستند؟ یا برای بشریت بهتر نیست که این تعداد انسان فکر نکنند و به ذهنشان نگذر که فکرکنند و شبهه تفکر شاملشان نشود؟
با لذت، روانی و سادگی فیلسوفان بسیاری را خواندم، از جمله پدران قدیم و جدید فلسفه و در مقدمه آنها برتراند راسل. یک بار با خودم گفتم(سریال غولآسایی من): فلانی، تا وقتی لرد راسل را میخوانی و کاملا میفهمی و لرد راسل دکارت را خواند و گفت فیلسوف بزرگی است پس چرا از این دو باهوشتر نباشی؛ شرح راسل بر متن دکارت و جمله عجیبش را میخوانی و به راه حل نهایی برای گرهت نمیرسی که از اینجا ناشی میشود که امپایر استیت و برج ایفل و درخت بلوط نیستند چون فکر نمیکنند؟
نگاه کنید چه اتفاقی برای او(و ما) افتاد در حالی که تلاش میکند دکارت را شرح دهد: همان طور که همه میدانند دکارت میگوید:«من میاندیشم، پس هستم» و پس از آن گویی حرف جدیدی نزده باشد به طور مستقیم ادامه میدهد:« من موجودی اندیشهورزم» و واقعاً سخت است که این همه اشتباه را در این اندک کلمات جمع کنیم. از این گفتهاش شروع کنیم:« من میاندیشم». کلمه «من» را جا داد تا با نحو همراهی کند و نحو تجسم بخشیدن به متافیزیکی است که نیاکان ما به آن ایمان آوردند. پس شایسته است کلمه «من» را اصل بگیریم و کلمه «میاندیشم» را بدون فاعل رها کنیم تا وقتی که فاعل تجسمی است برای اعتقاد به جوهری که باید بدون آن دروازههای افکارمان را ببندیم. اما کلمات « پس من هستم» به تکرار اشتباه متافیزیکی نمود یافته در کلمه «من» بسنده نمیکند بلکه برآن میافزاید. من وقتی میگویم:« من هستم» یا « سقراط هست» یا هرقضیه مشابه، در حقیقت چیزی درباره کلمه « من» یا کلمه « سقراط» میگویم. تقریباً در هرحالت درآن این کلمه اسم علم است چون روشن است اگر تو به همه موجودات جهان بیندیشی درخواهی یافت که نمیتوانند به دو بخش صنف تقسیم شوند: گروه «هست» و گروه «نیست».
راسل دفاع کرد و ما و همه هستان را گیج کرد.
TT
یکی فکرمیکند... یکی تفسیر
مقالات بیشتر دیدگاه
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة