طارق الحميد
TT

یمن و جام جهانی

خوش‌بینی و بدبینی هیچ جایی در فعالیت سیاسی ندارد، سیاست هنر ممکن، براساس شرایط و از قبیل ببر و مذاکره کن است. سیاست‌مداران با هدف حفظ خون‌ها باید خونسرد باشند. این مقدمه برای خوانش برجسته‌ترین رویداد یمن ضروری است.
رئیس جمهوری عبدربه منصور هادی برای تکمیل اجرای مأموریت‌های مرحله انتقالی معاون خود علی محسن الاحمر را برکنار و تشکیل شورای رهبری را اعلام کرد. هادی از این راه و براساس قانون اساسی و ابتکار عمل خلیجی و مکانیزم‌های اجرایی آن همه اختیارات خود را به طور کامل به شورا واگذار کرد. این تصمیم یک گام تاریخی، تصحیح حقیقی روند مشروعیت و نشان دهنده اهمیتی است که سعودی به یمن می‌دهد. همچنین نشان دهنده درایت و حکمت رهبری سعودی در تعامل با پرونده پیچیده یمن به روش سیاسی ماهرانه است. یک مقام آگاه عرب به من می‌گوید« از نظر من این کار سیاسی سعودی تنها با آن فعالیت سیاسی سعودی برابری می‌کند که قطعنامه شماره2216 سازمان ملل ازآن بیرون آمد» که روز 14 آوریل 2015 با بیست و پنج ماده و موافقت 14 عضو شورای امنیت و رأی ممتنع روسیه صادر شد.
قطعنامه به درخواست رئیس جمهوری یمن، منصور هادی از شورای همکاری و اتحادیه کشورهای عربی برای دخالت نظامی با هدف حفظ یمن از هجوم حوثی‌ها اشاره می‌کند. همچنین متن شامل اعمال تحریم‌هایی علیه عبدالملک حوثی و دیگران می‌شود که متهم به «تخریب صلح و امنیت و ثبات» دریمن شده‌اند.
مقام مسئول عرب درباره کار سیاسی ماهرانه سعودی می‌افزاید، حالا که سخن درباره راهیابی به جام جهانی متمرکز است:« به نظرمن دو فعالیت در جهان سیاست و روابط بین‌الملل، در جهان فوتبال با راهیابی برابری نمی‌کنند بلکه همطراز با بردن آن جام است».
یک دیپلمات آگاه به من می‌گوید، حرکت «تصحیح کننده» دو هدف اساسی را محقق ساخت؛« یکپارچه ساختن پیکرسیاسی مخالف حوثی با همه بخش‌های تشکیل دهنده آن و اینکه همچنان حوثی‌ها فرصتی برای مذاکره دارند تا در روند سیاسی مشارکت کنند».
براین اساس ما دربرابر یک تصحیح تاریخی قرارداریم که درآن امروز تصمیم یمنی-یمنی و ضمن طرف‌های حاضر بر روی زمین و نه باتصمیم یک فرد یا یک بخش یمنی و براساس تفاهم‌های سیاسی و نه ایدئولوژیک است. و راه را بر بازی تهمت‌زنی بست چرا که همه در تصمیم‌گیری مشارکت دارند.
همچنین این گام تصحیح کننده به معنای این است که سعودی در رسیدگی به بحران یمن از غرب یا امریکایی‌ها جدی‌تر و اثرگذارتر بوده و است. همچنین نشان داد سعودی بر وحدت و ثبات یمن پافشاری می‌کند و مانند ایران نقش‌های مخرب ندارد.
آنچه جامعه جهانی فراموش می‌کند و می‌توان گفت دربرابر آن سکوت می‌کند، اینکه ایران پیش چشم نهادهای مدعی دفاع از حقوق بشر یک کودتا را در یمن مدیریت و از شبه نظامیان حمایت می‌کند درحالی که سعودی درچارچوب یک ائتلاف عربی براساس قطعنامه شماره2216 سازمان ملل برای بازگرداندن دولت مشروع دریمن تلاش می‌کند.
براین اساس تشکیل شورای رهبری که همه اختیارات رئیس جمهوری به آن منتقل شد و برکنار کردن معاون رئیس جمهوری به معنای آن است که سعودی کشوری عقلانی، بلکه مکتب عقلگرایی است و انعطاف کافی برای محقق ساختن ثبات در یمن و کمک به حکومت و نه افراد یا شبه نظامیان یا یک بخش تشکیل دهنده را دارد.
آری راه طولای است، اما این حرکت «تصحیح تاریخی» راه را برای گرفتن تصمیمات سیاسی حقیقی هموارکرد که ارتباطی به خوشبینی و بدبینی ندارد بلکه برای تسهیل راه حل‌های سیاسی با فعالیت جدی و سکوت بدون دادن شعارهای ساختگی همان طور که بسیاری در غرب انجام می‌دهند یا ایران مخرب انجام می‌دهد.