طارق الحميد
TT

انتفاضه از ایران تا لبنان

نتایج انتخابات اخیر لبنان به ما می‌گوید، انتفاضه‌ای ضد طرح ایران و اعوانش در منطقه جریان دارد که از ایران آغاز و با عبور از عراق به لبنان می‌رسد. همچنین به ما می‌گوید، منطقه آن طور که رسانه‌ها و سیاست‌مداران غربی و ایالات متحده به ما می‌گویند، شاهد جنگ نیابتی نیست.
آنچه نتایج انتخابات عراق و تظاهراتش همچنین نتایج انتخابات لبنان که حزب الله و متحدانش بازنده آن بودند، سقوط اعتبارات سیاسی سوریه و آنچه تظاهرات در خود ایران به ما می‌گویند این است که، مخالفت با طرح ایرانی حقیقی است.
انتفاضه‌های ضد ایران در خود ایران و کشورهایی که تهران مناطق نفوذ خود برمی‌شمرد یعنی عراق و لبنان رقم می‌خورند. همین مخالفت در یمن نیز وجود دارد و اگر سوری‌ها می‌توانستند موضع خود را بیان کنند می‌دیدیم بیش از یک انتفاضه علیه ایران و پیروانش درجریان است.
در لبنان حزب الله متحدانش را از دست داد و رأی دهنده لبنانی با وجود کاهش میزان مشارکت، کشیده‌ای بر نخبگان سیاسی مجذوب طرح ایرانی زد. همچنین جنبش «امل» متحدانش را از دست داد و مخالفان ائتلاف ایرانی قدرت دوباره یافتند.
همه این اتفاقات گویای آن است که طرح ایرانی در منطقه از خود ایران تا نقاطی که مناطق نفوذ خود تصور می‌کرد پاسخ منفی گرفته است. و این پیامی به غرب و مشخصاً ایالات متحده، همین طور پیامی به همه کسانی است که گمان می‌کنند ایران طرفداران حقیقی در میان شهروندان منطقه ما دارد.
کسانی که دست رد بر سینه طرح ایرانی در منطقه ما می‌‌زنند بخش تشکیل دهنده فرقه‌ای مشخص یعنی اهل سنت نیستند بلکه مخالفت با طرح ایرانی از سوی شیعه و همه فرقه‌ها در منطقه صورت می‌گیرد و مخالفت با طرح ملاها در خود ایران کاملا هویداست. و این مسئله‌ای است که غرب باید خوب درک کند.
درخصوص منطقه ما مشخصاً عراق و لبنان این شکست طرح ایرانی به معنای پایان خطر نیست آن قدر که نشان می‌دهد اکنون خطر بیشتر شده است. گروه‌های ایرانی پس از ازدست دادن آراء دست به سلاح می‌برند همان‌طور که در عراق دیدیم.
در لبنان علایم خطر روشن‌اند به طوری که روزنامه ما به نقل از نبیه بری رئیس پارلمان نوشت«وضع خطرناک» است. او هشدار داد که وضع پس از15 می دشوار خواهد بود «چون غلیان بیش از پیش خواهد بود». بری به فکر رساندن پیامی است که درآن «نقشه راه مرحله بعد» را ترسیم می‎کند.
رئیس فراکسیون پارلمانی حزب الله محمد رعد اما می‌گوید:« ما به دنبال همزیستی هستیم» و هشدار داد:« وای برشما اگر با ما دشمنی کنید، که صلح داخلی خط قرمز است». او مخالفان را به همکاری دعوت کرد.
رعد می‌گوید-این نکته  خطرناک‌تر است چون لبنانی‌ها را در نهایت وضوح به جنگ داخلی تهدید می‌کند-:«اگر با دولت ملی مخالفت کنید شما لبنان را به سمت جهنم هدایت می‌کنید» و می‌افزاید:« مبادا هیزم آتش جنگ داخلی بشوید».
براین اساس مخالفت حقیقی با طرح ایران در منطقه ما روشن است و غرب باید به این نکته توجه کند، همان طور که عقلای منطقه باید در این تحول مستمر تأمل و دقت کنند و از آن به طور عاقلانه بهره‌برداری کنند. همه هم نباید در خوش‌بینی زیاده‌روی کنند چون راه دراز است. و نه تنها دراز بلکه درعین حال خطرناک است چون گروه‌ها و شبه نظامیان ایرانی از الحشد الشعبی تا اکنون حزب الله پس از شکست در صندوق‌های رأی که تنها برای دست‌آوردهای خود به آنها ایمان دارند و نه برای تحقق همزیستی یا احترام به حکومت، به سلاح پناه می‌برند.
خلاصه سخن اینکه رویارویی ادامه دارد و صبر و تحمل بسیار و ابزار حقیقی می‌طلبد.